Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Що таке сервісний підхід до інвестора

07.12.2017
Директор офісу із залучення та підтримки інвестицій при Кабінеті Міністрів України, канадський українець Даніель Білак про те, за рахунок чого Україна може здолати весь світ

З чотирьох сесій ІІ Всеукраїнського форуму об'єднаних громад, який 4 грудня пройшов у Києві, чималий інтерес аудиторії викликала дискусія, присвячена формуванню інвестиційного клімату та залученню інвестицій. Особливу увагу привернув  виступ директора офісу із залучення та підтримки інвестицій при Кабінеті Міністрів України, радника прем’єр-міністра України з питань інвестицій Даніеля Білака, етнічного українця, який народився та виріс у Канаді.

- Перш, ніж залучати в Україну нових інвесторів, ми мусили вирішити чималі проблеми існуючих інвесторів, – розпочав свою промову Даніель Білак. – І лише завдяки цьому нам вдалося залучити до України  700 млн доларів. Зараз ми додатково супроводжуємо залучення ще 500 млн доларів. Проблеми, з якими стикалися інвестори, були різними: і з правоохоронними органами, і з місцевою владою, і з різними органами центральної виконавчої влади…

За словами пана Білака, найбільше західних інвесторів відлякують від фінансових вкладень до будь-якої країни корупція та війна. Через це бренд Україна є проблематичним. Відтак офіс із залучення та підтримки інвестицій вирішив «піднімати бренди регіонів».

- Несподівано для самих себе ми зауважили, що, наприклад, за рівнем корупції картина по країні є різною, – продовжив пан Даніель. – Одні регіони потерпають від неї більше, інші – менше. У Західній та Центральній Україні, наприклад, проблема з людським потенціалом є набагато більшою, ніж із корупцією. Робочої сили подекуди не вистачає навіть для того, щоб насичувати попит з боку існуючих інвесторів, які вже в Україні є. Наступною дошкульною проблемою є недобросовісна конкуренція. Там, де є кум, брат і сват, дуже важко розвиватися. Виходить так, що місцевий бізнес, який сам має створювати умови для приходу інвестора, заважає цьому. На жаль, мало хто з голів громад розуміє, що недобросовісна конкуренція дорівнює економічному самогубству. Прихід до України отих 500 млн доларів іноземних інвестицій, про які я вже говорив, гальмується саме через це.

- Інвестори йдуть туди, де вони почуваються комфортно, – поділився досвідом пан Білак. – Вони приходять у те середовище, яке є знайомим та близьким для них. Вони з легкістю розпочинають бізнес там, де місцева влада допомагає їм з дозвільною документацією, пропонує ділянки технопарків, де, іншими словами, інвесторів носять на руках. Коли рік тому мене призначали на цю посаду на засіданні Кабміну, я сказав, що успіхів у залученні інвестицій Україна досягне лише тоді, коли кожна громада буде ставитися до інвесторів, як до своїх особистих гостей. І практика показує, що у тих громадах, де до інвестора ставляться добре, у нього немає проблем із силовиками, з корупцією, з бюрократією тощо. Це ставлення ще можна назвати сервісним підходом.

Даніель Білак навів такий приклад:

- Є міста, у яких міська рада зовні виглядає жахливо, зате всередині неї людям швидко надають всі послуги і в усьому панує сервісний підхід. А у самому місті - тротуари відремонтовані, у ліхтарях світяться світлодіодні лампи. Є також інші міста: до них ведуть чудові дороги, але у місті все розбито, про людей ніхто не дбає. Натомість міська рада чудово відремонтована і виблискує чистотою. Інвестор обере перше місто. Те, як керівництво громади ставиться до своїх мешканців, є важливим фактором для інвестора. Бо якщо до своїх ставляться погано, на що можуть розраховувати чужі?

Канадський українець також переконаний, що багатьом громадам бракує стратегічного бачення: мало хто з їхніх мешканців розуміє, якою має бути громада через, наприклад, 15 років. Цю стратегію, на думку фахівця, варто розробляти спільно з обласними адміністраціями, і робити це треба якнайшвидше.

- У розробці стратегій українці часто грішать тим, що не помічають очевидних речей, захоплюючись мріями, – сказав Даніель Білак. – Наприклад, я нещодавно дізнався про плани перетворити Вінничину у найбільший ІТ-регіон України. Натомість цей край є відверто аграрним регіоном, у якому було б логічно розвивати агротехнології. Залучити для цього науковців, створити аграрно-наукові центри…

Даніель Білак також повідомив, що його структура відкрила два регіональних офіси: в Івано-Франківську (обслуговує 7 областей) та у Вінниці (обслуговуватиме 5 областей). Також незабаром подібний офіс буде відкрито на сході України. Кожен з них допомагатиме у тому числі й головам громад ефективніше працювати з інвесторами.

- Двигун економіки – це ви, – звернувся пан Білак до голів об’єднаних громад, що зібралися у залі. – Завдяки децентралізації ви отримали чималий ресурс для розвитку. Від того, як громади скористаються сьогодні цим ресурсом, буде залежати їхнє майбутнє. Україна має унікальний капітал: талановитих людей та родючі землі. І тільки за рахунок цього ми можемо здолати весь світ.

За матеріалами decentralization.gov.ua