Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Семінар "День ОТГ Запорізької області"

10.05.2017
Костянтин Бриль: "Усіх голів громад ми бачимо партнерами"

За участю голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбувся семінар "День ОТГ Запорізької області. Перші кроки об’єднаних територіальних громад. Реформа медицини".

Відкриваючи захід, очільник регіону насамперед привітав  новообраних голів восьми об'єднаних територіальних громад, у яких 30 квітня успішно пройшли перші вибори. Протягом 2015-2016 років на території Запорізької області створено 24 об’єднаних територіальних громади, а з початку 2017 року ще дві: Підгірненську сільську територіальну громаду Василівського району  та Воздвижівську сільську територіальну громаду Гуляйпільського району.

Наступний етап реформи — це об'єднання районів. Хоча наразі цей процес законодавчо не врегульований. Особливої уваги у 2017 року Уряд приділятиме впровадженню секторальних реформ - в освіті, медицині, системі надання адмінпослуг, земельних відносинах, дорожній інфраструктурі та сфері планування територій. Насамперед реформується галузь охорони здоров’я регіону. Робочою групою при облдержадміністрації розроблено та затверджено розпорядженням Кабміну перелік і склад госпітальних округів у Запорізькій області. Загалом ним передбачено створення в області п’яти  госпітальних округів: Запорізького, Мелітопольського, Бердянського, Пологівського та  Василівського.

- Вважаю, що реформа децентралізації, запроваджена Президентом України, є однією з головних змін, запроваджених для людей. Вертикаль, що раніше заважала працювати на місцях, буде змінена на користь місцевих жителів. Нині ми бачимо перші позитивні результати. Йдеться про інвестиційний проект Біленьківської громади, де люди отримуватимуть у свій  бюджет додатково до 400 тисяч гривень завдяки роботі нового перевантажувального терміналу ТОВ СП "Нібулон". Крім цього, інвестор створив на місці сучасні очисні споруди. Також буде виконано оновлення доріг. Цей же інвестор планує відновити роботу "Хлібної бази № 74" в Токмаку. Відкритим залишається питання стосовно Вільнянського каолінового кар’єра. Проте там остаточне рішення прийматиметься громадою. Не менш важливою є робота інвесторів стосовно створення нових вітростанцій. Інвестори показали свою зацікавленість у співпраці з ОТГ. Так само й обласна влада підтримує громади: до кінця року ми плануємо виділити по мільйону гривень на громаду. І нині всіх голів громад ми бачимо партнерами. Адже саме від них залежить майбутнє територій та області в цілому, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

У свою чергу заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко повідомила, що підготовлені облдержадміністрацією зміни до перспективного плану формування територіальних громад Запорізької області були схвалені рішенням сесії Запорізької обласної ради та нарешті затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України. До зміненого перспективного плану увійшли всі громади, що об'єдналися у 2016 році не за перспективним планом, крім Павлівської сільської територіальної громади Вільнянського району, яка об'єдналася  у грудні 2016 року. Таким чином, відповідно до перспективного плану формування громад Запорізької області на території регіону запроектовано створення 61 спроможної територіальної громади. До плану не ввійшли лише п’ять  міст обласного значення.

На сьогодні на території області утворено 26 об'єднаних територіальних громад.

За матеріалами www.zoda.gov.ua