Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Шполянська міська ОТГ: у громаді розповіли, як з’єднали село з містом

11.09.2017
Раніше в Черкаській області існувало просто місто Шпола і села неподалік нього. Тепер маємо нову одиницю – Шполянську міську об’єднану територіальну громаду, де міщани і селяни вчаться жити разом, де планують відзначати і День міста, День села. Тепер у ОТГ по-новому планують стратегії розвитку, започатковують нові традиції, нові свята, зокрема, красуня Шполянщини тощо. Детальніше з ОТГ ознайомлювалися черкаські журналісти.

Шполянська міська ОТГ була утворена 26 січня 2017 року об’єднанням двох населених пунктів – міста Шпола і села Кримки. А вже 22 серпня до громади приєдналося село Скотареве. Тож тепер громада складається з трьох населених пунктів. Населення громади тепер складає 18 тисяч 329 осіб. Міський голова – Сергій Кравченко. До об’єднання він встиг побувати мером Шполи, а ще раніше працював в прокуратурі. До ради було обрано 26 депутатів, та отримали повноваження 24, бо одна з партій відмовилася отримувати мандат.

Серед фінансових позитивів в ОТГ називають надходження податку з фізичних осіб. Якщо зараз підприємства сплачують податок в районний бюджет, то з 1 січня ПДФО буде спрямовуватись в бюджет ОТГ. У грошовому виразі це буде близько 20 мільйонів, з яких утримуватимуться заклади освіти, довкілля і позашкілля.

– Хочемо бачити нашу громаду фінансово спроможною! Раніше ми хотіли Шполу зробити європейським містом, тепер нашу громаду хочемо зробити європейською адміністративною одиницею. Тобто, щоб було чисто, комфортно працювати, щоб бізнес міг розвиватися, – каже Сергій Кравченко. – Поки що ж фінансів не вистачає, що закладені в зарплатний фонд. Ми ж поутворювали нові відділи і найшли можливості профінансувати зарплати лише через перевиконання по бюджету. Також поки позалишали  в сільрадах на цивільно-правовій угоді працівників, що здійснюють функції діловоду. Вже з нового року при нових розрахунках вже по бюджету ОТГ ситуація зміниться. Адже лише тоді – з 01.01.2018 року – зможемо отримувати кошти і на розвиток інфраструктури, і субвенції на освіту і медицину.

Також у владі наголошують, що по працевлаштуванню населення ситуація непогана. Так, по місту Шпола рівень зайнятості працездатного населення становить 90%, по ОТГ – більше 80%. Влада пояснює це недорогою нерухомістю, через що до Шполи їде працювати багато молоді.

Сільський голова Скотаревого Андрій Запісецький пояснює, що приєднатися до ОТг вирішили далеко не одразу. Але всетаки люди громадою прийняли таке рішення, зважаючи на перспективу.

– У нас мало не найменший в районі бюджет, бо відсутні землі запасу. А для села це один з найбільших капіталів. Тож доводилося шукати спонсорів, ходити з простягнутою рукою. Навіщо нам це? Бо треба йти вперед, робити реформи. Бачу в об’єднанні перспективу. Коли б на громади були передані землі, що знаходяться за межами села, було б ще краще. Так само хотілося б, щоб нам повернули водні об’єкти. І зі збільшенням фінансування ми плануємо відремонтувати дороги, розчистити водні об’єкти, – розповідає Андрій Запісецький.

Цікаво, що при створенні ОТГ в Шполі зіткнулися з протидією районної влади.

– Постійно були непорозуміння, перешкоди. І зараз є дискусії, – каже Сергій Кравченко.

Сьогодні місто переорієнтовує свої комунальні підприємства, щоб охопити послугами й два села.

– Тепер наша техніка виїздить прибирати також у села. Крім того, переглянули положення про правила благоустрою та розміщення зовнішньої реклами. Адже слід було розширити їх юрисдикцію. Затвердили положення про старосту. У міськраді утворили нові структурні підрозділи, адже створилися нові відділи: освіти, ЖКГ, економічного розвитку та інвестицій, надання адмінпослуг, затверджено програму підтримки ОСББ, розпочато роботу з розробки стратегії громади… – розповідає начальник відділу економічного розвитку та інвестицій Шполянської міськради Наталія Коваль.

Поряд з тим, за її словами, після об’єднання громади продовжуються роботи, розпочаті раніше, а це капітальний ремонт вулиць і провулків міста, освітлення тощо.

– Ми ініціюватимемо прийняття Шполянського районного центру первинної медико-санітарної допомоги на баланс і вирішуватимемо питання щодо співфінансування на його утримання, коли в районі утворюватимуться нові ОТГ. А якщо районна влада не погоджуватиметься, то утворюватимемо по напрямку медицини своє окреме комунальне підприємство, яке діятиме лише на території утвореної ОТГ. Тобіж поки питання дискусійне, – розповідає Сергій Кравченко.

Кравченко також інформує, що з 1 жовтня в Шполянській міській об’єднаній тергромаді запрацює ЦНАП.

– ЦНАП діятиме згідно рішення сесії. Зараз іде підготовчий етап. Визначено приміщення, оголошено конкурс на посаду начальника відділу і сформовано штат. Чим більше розширятиметься спектр послуг, тим більше ставатиме штат. Зараз ми плануємо надавати близько 20 послуг. У перспективі – до 200-т.

В ОТГ перелічують досягнення в розвитку соціальної сфери: збільшення матеріальної допомоги для хворих, бійців АТО, надання безкоштовного проїзду для школярів, створена програма допомоги для постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій природного характеру.

– Просто у нас місто в низині, і при великій кількості опадів часто маємо ризик підтоплення. Тому через характер місцевості змушені впроваджувати певні програми, прокопувати канали, будувати споруди, – зазначив керівник ОТГ.

Поряд з тим, намагаються гуртом вирішувати проблеми різних населених пунктів, що входять до ОТГ. Так, пошук фельдшера в селі Скотареве завершився успішно. Сергій Кравченко каже, що знайшли фахівця, якій тепер треба вирішити житлове питання.

– Знайшли можливість, зняли будинок. Дівчина переїхала туди з родиною. На наступний рік плануємо закласти кошти, щоб придбати будинок, який буде на балансі громади, але там проживатиме родина фельдшера. І зараз проблем з медичними кадрами немає, – сказав керівник громади.

Сергій Кравченко зауважує, що оскільки Скотареве тільки в серпня приєдналося до ОТГ говорити про виділення коштів в село ще зарано. Щодо села Кримки, то туди вже встигли виділити на освіту 7 тисяч гривень на придбання навчальних дошок, 14 тисяч – на ремонт тротуарів, 70 тисяч – на побудову котельні і встановлення котла опалення, 4 тисячі на карусель.

– Зараз бюджет Шполи 25 мільйонів. Майже щомісяця йде перевиконання плану від 500 тисяч до мільйону. Думаю по факту буде перевиконання близько 30 мільйонів. Чи не тягтимуть нас села? Скажу так, що бюджет сіл складав близько 620-650 тисяч. На утримання апарату йшло майже 400 тисяч. Тепер ці кошти будуть зекономлені, бо в селі буде лише староста. А кошти йтимуть на розвиток села. Так само в селі залишатиметься ПДФО, – розповів Сергій Кравченко.

 

Фотогалерея