Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Співробітництво громад – можливість реалізовувати масштабні проекти

31.07.2018

Нещодавно було прийнято рішення про затвердження мінімальної вартості проектів, що реалізовуються коштом Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) – 5 млн грн на будівництво та 1 млн грн для інших проектів. "ДФРР має підтримувати проекти розвитку громад, а не фінансувати ремонти. Це дозволить реалізовувати масштабні проекти регіонального розвитку, які комплексно вирішуватимуть питання територій", - заявив Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. Поряд з цим у громад вже існує інструмент, який може допомогти з реалізацією масштабних ініціатив – це міжмуніципальне співробітництво. Саме з цієї теми 30 липня Чернівецький Центр розвитку місцевого самоврядування  організував тренінг.

У навчанні взяли участь представники 11 ОТГ області – Новоселицька, Усть-Путильська, Сторожинецька, Тереблеченська, Герцаївська, Юрковецька, Глибоцька, Великокучурівська, Волоківська, Острицька та Вижницька.

Вікторія Чебан, юрисконсульт Чернівецького ЦРМС, надала інформацію про типи договорів ММС, законодавчу процедуру їх укладання. Учасники виконували практичні вправи з метою укладання договорів співробітництва.

"За рахунок такого інструменту можна економити гроші в багатьох ОТГ, які мають спільні проблеми і кордони. Вони можуть вирішувати їх більш якісно і при цьому меншим бюджетом. Ми розробляли варіант угоди про поводження зі сміттям (роздільний збір та сортування) і в межах вправи уклали договір між двома громадами, пройшовши всі процедури. Спочатку думали ще над переробкою сміття, але в ході тренінгу дійшли висновку, що одразу це буде важко реалізувати, тому поки зупинились на організації роздільного збору та сортуванні сміття. Таке практичне навчання є дуже корисним, оскільки дозволяє побачити нюанси та перешкоди, які можуть виявитись під час фактичного укладання договорів. Поки у нашій області є лише два договори, але, можливо, ми заклали під час тренінгу фундамент і під третій", - зазначив Михайло Воріняк, спеціаліст з інвестицій і співробітництва Тереблеченської ОТГ.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року під час круглого столу "Міжмуніципальне співробітництво: нові можливості для розвитку" в Чернівецькому ЦРМС відбулось офіційне підписання договору співробітництва між Рукшинською, Недобоївською ОТГ та містом Хотин.

"Приємно, що плани з налагодження функціонування єдиної системи поводження з твердими побутовими відходами підтримані на державному рівні – виділено кошти з ДФРР. Поки це єдиний договір ММС, що підтриманий в нашій області на основі державного бюджету. Загалом же таку співпрацю варто підтримувати і розвивати. Державний бюджет – це стимули для співпраці між громадами, але така співпраця може працювати й без додаткових стимулів, оскільки ММС – це можливість надавати більше послуг, вищої якості і часто навіть меншою ціною. Ну і це змога реалізовувати масштабніші проекти", - зазначила в ході тренінгу Тетяна Татарчук, директорка Чернівецького ЦРМС, що створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

Загалом тематика налагодження співпраці між громадами і оптимізація витрат місцевих бюджетів поряд зі зростанням їх наповнення є одним із пріоритетів діяльності Чернівецького ЦРМС. Окрім вищезгаданого круглого столу, минулого року проводився ознайомчий тренінг з питань міжмуніципального співробітництва, в якому брали участь представники сільських рад та об’єднаних громад, районних та обласної адміністрацій, обласної  ради.

За матеріалами Чернівецький Центр розвитку місцевого самоврядування