Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Співробітництво громад: як оживити ініціативу на місцях

31.08.2017

Сергій Чернов, Президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради

Три роки тому Верховна Рада України ухвалила один із найбільш важливих у контексті реформи місцевого самоврядування нормативно-правовий акт – Закон України "Про співробітництво територіальних громад". Важливий, тому що його практичне впровадження є іспитом на зрілість та відповідальність наших громад, їх вміння виходити з ініціативою та знаходити порозуміння заради спільної вигоди, оскільки для громад із прийняттям цього Закону відкриваються нові, раніше недоступні, перспективи та можливості.

На прикладі Харківської області ми можемо проілюструвати деякі характерні аспекти реалізації Закону "Про співробітництво територіальних громад", а також виявити, спираючись на практичний досвід, проблемні питання та запропонувати шляхи їх вирішення.

Закономірно, що будь-які законодавчі ініціативи матимуть низький коефіцієнт корисної дії без належної інформаційної підтримки та роз’яснень, у першу чергу, для тих, на кого вони спрямовані. Із законом, який стимулює і регламентує співробітництво громад, сталася саме така ситуація. Не тільки на Харківщині, де лише у поточному році громади почали співробітництво в рамках відповідного Закону, а більшою чи меншою мірою в усіх регіонах України. На тлі активної кампанії щодо об’єднання територіальних громад і певних її успіхів, питання їх співробітництва залишилися в основному поза увагою суспільства та місцевої влади. Але це складові одного процесу реформування, які мають органічно доповнювати одна одну. Втім, за три роки з моменту прийняття Закону, Мінрегіоном було зареєстровано лише 85 договорів про співробітництво територіальних громад по всій Україні.

Хоча, зареєстрований у Міністерстві договір про співробітництво між громадами дає право на участь в конкурсі, щоб отримати додаткові кошти від Державного фонду регіонального розвитку на реалізацію проектів. Економічним та соціальним ефектом, який матиме співробітництво громад є економія бюджетних коштів для кожної громади; створення спільних комунальних підприємств і нових робочих місць, поліпшення добробуту мешканців громад, підвищення знань та кваліфікації спеціалістів.

На жаль, на Харківщині до кінця 2016 року не було укладено жодного договору про співробітництво громад, тому перед обласною радою як вищим представницьким органом регіону та Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області постала задача активізувати діяльність громад у цьому напрямі.

На засіданні Асоціації органів місцевого самоврядування в Харківській області, що відбулося в січні 2017 року, ми закликали громади вивчити та використовувати можливості, що передбачені для територіальних громад у Законі "Про співробітництво територіальних громад". У практичному вимірі обласна рада та Асоціація запропонували методичну та практичну допомогу у підготовці та супроводі проектів співробітництва громад для отримання державного фінансування за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, а також міжнародної технічної допомоги (грантів).

Основну увагу було зосереджено на проведенні навчально-роз’яснювальної кампанії в районах Харківської області для представників громад та органів місцевого самоврядування. Були розроблені Методичні рекомендації щодо практичного застосування положень Закону України "Про співробітництво територіальних громад" у частині організації та юридичного оформлення договору про співробітництво. За цей період спеціалісти Харківської обласної ради здійснили серію виїзних навчальних заходів у районах області, під час яких надавали вичерпну інформацію про зміст Закону, переваги взаємодії громад у запропонованому вигляді, висвітлювали практичні аспекти підготовки договорів та проектів для реалізації. Таких заходів у районах області проведено вже дев’ять, й у подальшому вони проводитимуться так само регулярно.

У рамках навчальної кампанії для представників громад обласною радою також було організовано поїздку для обміну досвідом до Полтавської області, яка є регіоном-лідером у питаннях співробітництва громад.

Результати кампанії, що проводиться обласною радою на Харківщині, не змусили себе довго чекати. Вже за лютий–березень цього року Ресурсний центр розвитку громад Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області отримав 13 проектних пропозицій щодо співробітництва територіальних громад. Перший досвід укладання угоди про співробітництво на Харківщині належить громадам Великобурлуччини. Результатом їх роботи стала організація співробітництва у формі реалізації спільного проекту "Тільки разом зробимо село привабливим". Проект охоплює Великобурлуцьку селищну раду та 5 сільських рад – у цілому це 28 населених пунктів, в яких проживає близько 11 тисяч мешканців. 22 березня 2017 року відбулося урочисте підписання договору про співробітництво, який вже зареєстровано в Мінрегіоні України. Проектом передбачено придбання спеціальної техніки та обладнання для впорядкування території та шляхів сполучення, що проходять через населені пункти.

У липні в Харківській області вже підписано шість договорів про співробітництво територіальних громад: у Ізюмському – 1, у Великобурлуцькому – 2 та 3 договори у Близнюківському районах.

У Близнюківському районі 14 населених пунктів, включаючи районний центр, спільно втілюватимуть проект "Поліпшення дорожніх умов та транспортного обслуговування населення". У рамках договору передбачається придбання пересувного міні-асфальтного заводу для поліпшення дорожніх умов та транспортного обслуговування населення Близнюківської та Лукашівської територіальних громад.

Договір про реалізацію проекту "Спільні зусилля – процвітання громад" підписали голови чотирьох суміжних сільських рад Ізюмського району. Проект спрямований на вирішення найбільш актуальних проблем сільських громад – утримання населених пунктів у належному санітарному та екологічному стані, прибирання стихійних сміттєвих звалищ та боротьбу з амброзією, організацію системного збору твердих побутових відходів.

Робота щодо реалізації норм Закону України "Про співробітництво територіальних громад" в Харківській області продовжується. Рішенням Харківської обласної ради змінено структуру її виконавчого апарату, в складі якого створено управління, одним з основних завдань якого є сприяння процесу співробітництва громад у регіоні.

Перші успіхи у реалізації спільних проектів територіальних громад мають стати добрим прикладом для інших. Реформа місцевого самоврядування продукує нові можливості, і справа в тому, як ними скористаються громади заради власного розвитку та поліпшення добробуту своїх мешканців.

За матеріалами decentralization.gov.ua