Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Староста – господар і представник інтересів сільської громади

12.09.2017
12 вересня у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою", відбувся семінар "Староста – лідер, якому громадяни виразили підтримку" за участі старостів та в.о. старостів з усіх об’єднаних громад Вінниччини. Крім того, бажання взяти участь у семінарі виявили також інші посадові особи рад,  на яких покладено здійснення нотаріальних дій та реєстрація актів цивільного стану в ОТГ.

"Староста як посадова особа органу місцевого самоврядування має розуміти всі процеси, які відбуваються у громаді, всі проблеми свого старостинського округу та шукати шляхи їх вирішення. З цією метою староста наділений цілим комплексом повноважень, розуміння та дотримання яких - завдання кожного небайдужого до долі своєї громади старости" - це головні тези доповіді юрисконсульта Вінницького ЦРМС Людмили Гурби, яка окреслила питання правового статусу старости, його компетенцій, порядку обрання, дострокового припинення повноважень і оплати праці старости ОТГ.

Для висвітлення законодавчих вимог щодо виконання делегованих повноважень старостами при здійсненні нотаріальних дій та реєстрації актів цивільного стану на зустріч було запрошено представників Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області - Ольгу Петренко, головного спеціаліста відділу з питань нотаріату, та Альону Єфіменко, начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану. Які нотаріальні дії можуть вчиняти старости як посадові особи ради відповідно до Закону України "Про нотаріат", якими є законодавчі вимоги щодо освіти, досвіду роботи, стажування уповноважених на це посадових осіб, який порядок відкриття і оформлення спадкової справи, ведення реєстрів заповітів, вчинення посвідчувальних написів, видача свідоцтв, справляння плати за вчинення нотаріальних дій – ось далеко не повний перелік питань, висвітлених лектором та поставлених учасниками семінару.

"Батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати її народження в органах державної реєстрації актів цивільного стану. І Ваше завдання як посадовців рад – відстежувати та дотримуватись цієї вимоги", - закликала Альона Єфіменко. Також обговорювались питання реєстрації визнання батьківства, шлюбу, смерті, зміни прізвища та інші.

На завершення заходу учасникам семінару староста с. Дружелюбівка Калинівської ОТГ Інга Притуляк презентувала свої напрацювання "Нові виклики та можливості у сфері діяльності старости об’єднаної громади", в яких йдеться про те, як спільними зусиллями та шляхом об’єднання  коштів ОТГ, інвесторів та мешканців старостинського округу вдається здійснювати капітальне будівництво доріг та водогону в громаді.

Після семінару його учасники висловили бажання зустрічатись щонайменше один раз на три  місяці і навіть напрацювали теми для наступних зустрічей. 

За матеріалами Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування