Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

"Стратегічна карта можливостей" допоможе регіонам обґрунтовано підійти до питання приєднання громад до міст обласного значення

18.09.2019

Приєднання громад до міст обласного значення – на порядку денному Дніпропетровщини. Днями в регіоні представники місцевого самоврядування зібралися, щоб обговорити перешкоди цьому процесу та напрацювати спільні рішення для їх усунення.

Обговорення відбулося в рамках проекту "Сприяння діалогу щодо реформ в Україні" Координатора проектів ОБСЄ в Україні у співпраці з Дніпропетровською обласною державною адміністрацією, регіональним відділенням Асоціації міст України, Центром розвитку місцевого самоврядування програми "U-LEAD з Європою", Офісом реформ Кабінету Міністрів України. Зустріч в Дніпрі є черговою в низці аналогічних заходів, що, починаючи з липня, відбулися в Київській, Донецькій, Львівській та Одеській областях.

Із 13 міст обласного значення області центрами об’єднаних громад на Дніпропетровщині стали поки тільки два  – Покров та Марганець.

В діалозі з учасниками з’ясувалося, що серед проблем, які заважають решті міст та ОТГ приєднати суміжні громади, є побоювання цих сільських чи селищних рад втратити чи мінімізувати суб’єктність, ідентичність, представництво в раді, вплив на ухвалення рішень та розподіл бюджетних коштів. Також заважають юридичні та соціально-економічні проблеми, недостатня чи неефективна комунікація. А ще – не бажання міст і громад брати на себе додаткові витрати та відповідальність за утримання об’єктів інфраструктури на території цих суміжних громад, благоустрою їх територій.

Експерти зазначають, що часто ці сумніви ґрунтуються на не ретельних обрахунках та не у всіх випадках між сторонами відбувається конструктивний діалог.

Саме тому учасникам зустрічі запропонували попрацювати над створенням стратегічних карт можливостей майбутніх громад, запропонувати їх до розгляду суміжним громадам та обговорити ці бачення в публічному діалоговому форматі за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Стратегічні карти можливостей будуть корисними в процесі утворення ОТГ незалежно від того, чи відбудеться приєднання в добровільному форматі, чи, після закінчення етапу добровільності, адміністративним шляхом.

"Стратегічна карта можливостей" - це умовна назва документу, який може включити в себе попередній аналіз, бачення, SWOT-аналіз майбутнього муніципалітету в форматі "місто + навколишні громади" або "створена ОТГ + навколишні громади".

Такий документ, по-перше, може слугувати обґрунтованою пропозицією, презентацією для суміжних громад в процесі переговорів, громадських слухань. І міста чи ОТГ, суміжні громади краще усвідомлюватимуть, що чекає на них після приєднання, якщо таке відбудеться.

По-друге, документ  допоможе виявити потенційні проблеми приєднання, які можна в подальшому нейтралізувати.

По-третє, стратегічна карта можливостей допоможе виявити точки зростання, конкурентоспроможності і спільного розвитку, бути основою для розробки офіційного документа – Стратегії ОТГ.

Сприяючи розробці таких карт можливостей, експерти, залучені Координатором проектів ОБСЄ в Україні, розробили порадники щодо створення документу для кожної конкретної області. До порадника включені рекомендації щодо основних складових створення карти, приклади стратегічних документів інших міст обласного значення, а також контакти консультантів та експертів проектів міжнародної технічної допомоги, що працюють в області.

Експерти наголошують, що розвиток в нових межах, з новими ресурсами, з новими цілями повністю обрахувати наперед неможливо. Однак, за їх словами, розрахунки і стратегії важливі не лише тоді, коли громада вже створена. Логічним є зрозуміти, які можливості, переваги, а також потенційні виклики чекають на такий формат об’єднання ще до того, як об’єднання відбудеться.

За матеріалами "Координатор проектів ОБСЄ в Україні"