Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Стратегіям розвитку громад Миколаївської області – бути!

01.09.2017
28-29 серпня 2017 року в двох територіальних громадах Миколаївській області – Веселинівській та Шевченківській відповідно – за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» (Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку) відбулися засідання Робочих груп зі створення Стратегій розвитку кожної з цих громад. Передбачається, що ці Стратегії будуть розраховані до 2025 року.

Методичну та консультативну допомогу при написанні Стратегій розвитку громад надає радник з питань регіонального розвитку Миколаївського ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» Микола Дурман.

В ході засідань членам Робочих груп було надано інформацію про стан соціально-економічного розвитку громад, а також презентовано результати анкетування мешканців та представників бізнесу.

Мешканці опитувалися щодо наявності у них нерухомості на території громади, проблем, що є головними в громаді та яким чином можна ці проблеми вирішити. Також запитувалася інформація щодо основного ресурсу розвитку громади, перепон, що заважають розвиткові, а також дані про вік, стать, та рід занять респондентів.

Люди різних професій, політичних поглядів, віку запропонували власне бачення нинішнього стану, проблематики та перспектив розвитку своєї громади.

Головними проблемами в обох громадах визнані безробіття, недостатня громадська активність мешканців, низька якість або відсутність доріг між населеними пунктами громади. Інший блок проблем – це відсутність можливості для самореалізації та недостатній розвиток малого та середнього бізнесу.

Серед основних ресурсів розвитку у Веселинівській громаді були визначені прогресивна та дієва місцева влада, активність та підприємливість громадян, а в Шевченківській громаді теж вказали на владу та підприємців, а ще одним фактором визнали хорошу доступність до ринків збуту продукції, що виробляється в селах громади.

Таким чином, можна зробити висновок, що в обох громадах є певні риси, що роблять їх подібними, однак є й певні відмінності, зумовлені географічним положенням та розвитком промислової та сільськогосподарської сфер виробництва.

Серед схожих рис можна також відмітити доволі поважний вік респондентів в обох громадах – близько 50% всіх опитаних мають вік більше 50-ти років, що обумовлено, в першу чергу, складною демографічною ситуацією в селах.

Слід також відзначити, що в успішність реалізації реформи децентралізації вірять 62% опитаних в Шевченківській ОТГ і тільки 45% - у Веселинівській ОТГ. Такі показники показують владі (не тільки місцевій, але й обласній та центральній), що потрібно докладати більше зусиль, спрямованих на інформування населення щодо перспектив нашої реформи, в першу чергу, в частині підвищення фінансової та інституційної спроможності об’єднаних громад.

Однак, процес реформування вже пройшов «точку неповернення» і зупинити його неможливо. Тому потрібно зосереджувати свої зусилля на формуванні власного майбутнього у цілісній процвітаючій державі Україна!

За матеріалами Миколаївський центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея