Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Сильні, бо об’єднані: історія Миропільської громади

27.02.2018
Миропільській сільській об’єднаній територіальній громаді вже рік. Після виборів у грудні 2016 року з Миропіллям об’єдналися ще три сусідні сільські ради: Сіннівська, Малорибицька та Запсільська. Загалом, 10 населених пунктів та близько 5 тисяч мешканців вирішили об’єднати зусилля, щоб отримати самостійність та власними силами формувати свій бюджет.

Вже зараз очевидно, що завдяки процесу децентралізації Миропільська громада отримала більше повноважень та фінансових можливостей, – зазначає голова громади Олена Ординець. Люди нарешті відчули позитивні зміни та самостійність, і віддавати її назад бажання не мають. Окрім власних коштів, громада шукає додаткові джерела фінансування, розраховує не тільки на свій бюджет, а й на допомогу держави, зокрема на кошти субвенцій з державного бюджету на формування інфраструктури, кошти ДФРР.

Миропільська ОТГ опікується 7 закладами освіти. Серед них – опорний заклад Миропільський НВК, в якому за рахунок ДФРР у 2017 році капітально відремонтовано дах, за рахунок субвенції на формування інфраструктури − повністю замінено вікна та двері на енергозберігаючі, придбано шкільний автобус для підвозу дітей, відремонтовано внутрішню каналізацію, зроблено тротуарні доріжки тощо. Ще в одному навчальному закладі − Малорибицькій філії також відремонтовано дах та замінено вікна.

За рахунок місцевого бюджету від оплати за харчування в дошкільних та навчальних закладах були звільнені діти учасників АТО та інших пільгових категорій.

На території громади функціонує 9 будинків культури та клубів, 7 бібліотек. У 2017 році було здійснено поточний ремонт Миропільського будинку культури №1, реконструйовано будинок культури №2, також замінено вікна на металопластикові і в бібліотеці села Миропілля.

Першочерговою проблемою, що постала перед громадою після об’єднання, стала нестача кадрового потенціалу. Зі створенням нових відділів та структур в ОТГ з’явилась і потреба в спеціалістах. Перш за все, в ОТГ бракує лікарів. Миропільська ОТГ потребує двох спеціалістів для двох ФАПів. Для вирішення проблеми громада працює над створенням гідних умов праці та планує побудувати житло для лікарів на території громади.

Відсутність лікарів – розповсюджена проблема серед ОТГ. Однак голова Миропільської ОТГ зазначає, що у громади є можливість заохочувати лікарів і високою заробітною платою та фінансовою допомогою у підвищенні кваліфікації. А з досвіду інших ОТГ можна запозичити ще один механізм − укладання угоди із вишами та коледжами Сумщини з метою залучення випускників для роботи на території громаді.

Питання вторинної медичної ланки – ще одна проблема, з якою зіштовхнулась громада. Жителі Миропільської ОТГ раніше обслуговувались у Краснопільській ЦРЛ, втім некомфортне транспортне сполучення Миропілля − смт Краснопілля зумовило людей інакше подивитися на цю незручну проблему. Тож, за численними зверненнями мешканців, громада уклала договір з Сумською центральною районною лікарнею. І вже з 1 січня 2018 року жителі громади обслуговуються у цьому закладі.

Що ж стосується первинної ланки медицини, до складу утвореного комунального закладу охорони здоров’я "Сільська лікарська амбулаторія Миропільської сільської ради" входить дві амбулаторії, 7 фельдшерських та фельдшерсько-акушерських пункти. У 2017 році капітально відремонтовано будівлю Миропільської сільської лікарської амбулаторії, у приміщенні замінено систему опалення, створено теплий санвузол.

Для проведення робіт із благоустрою населених пунктів спеціально створено 14 робочих місць. Наріз відремонтовано тротуари в селі Запсілля, відновлено вуличне освітлення в селі Миропілля та селі Мала Рибиця, відремонтовано водогони в селі Миропілля. До села Сінне побудовано підвідний газопровід, також відбувається підготовка відповідної документації для введення його в експлуатацію.

Ще однією проблемою Миропільської ОТГ є незадовільний транспортно-експлуатаційний стан доріг. Внаслідок хронічного недофінансування дорожньої галузі сьогодні громада має більшість автодоріг у неналежному транспортно-експлуатаційному стані, половина з яких потребує повного відновлення. Дороги місцевого значення розпочали ремонтувати у 2017 році за рахунок місцевого бюджету та фінансової підтримки місцевих агровиробників, цьогоріч в пріоритеті дороги, якими здійснюється підвіз дітей до шкіл.

За словами Олени Ординець, на території громади функціонує відділ поліції та працює дільничний, але кількох разів у тиждень його перебування на території ОТГ недостатньо для підтримки правопорядку та безпеки. Громада планує створити міні-центр безпеки. Для цього буде виділено нове приміщення для відділу поліції та створено на його базі відділ спостереження. Камери відеоспостереження будуть встановлені в громадських місцях та при в’їздах та виїздах з території ОТГ.

За матеріалами sm.gov.ua