Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Сумська облрада прийняла Програму підтримки співробітництва ОТГ

21.12.2017
Обласна програма підтримки співробітництва об’єднаних територіальних громад на 2018-2019 роки є першим комплексним документом в Україні, який передбачає фінансову підтримку з обласного бюджету проектів співробітництва ОТГ та реалізацію заходів інформаційно-освітнього характеру у цій сфері. Програма була розроблена експертами Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування спільно з Сумською обласною державною адміністрацією та 20 грудня 2017 року підтримана депутатами VІІ скликання на XVІІ сесії Сумської обласної ради.

Говорячи про важливість цієї Програми для ОТГ, ініціатор її написання, юрисконсульт Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування Марина Лобова зазначила, що переважна більшість успіхів досягається там, де над вирішенням певних питань працює злагоджена команда.

А об’єднані територіальні громади, які зіштовхуються наразі з купою проблем (організаційних, фінансових, кадрових тощо), потребують цієї командної підтримки з боку держави та надійного "плеча товаришів" - об’єднаних громад.

Позитивний досвід співробітництва громад Полтавщини

Держава у контексті реформи децентралізації створює правові механізми, які дозволяють громадам спільно вирішувати основні питання їх життєдіяльності та досягати позитивних результатів. Одним із таких механізмів є співробітництво територіальних громад. Вивчення подібного досвіду застосування міжмуніципального співробітництва на рівні держави показало, що Полтавщина не випадково є лідером у цій сфері, оскільки у цій області були застосовані додаткові важелі підтримки громад: обласний конкурс та іноземні донори.

Беручи до уваги вивчений досвід, можна бути впевненим, що затвердження Сумською обласною радою Обласної програми підтримки співробітництва об’єднаних територіальних громад на 2018-2019 роки, безумовно, стане вагомим поштовхом до подальшого розвитку ОТГ Сумщини.

Які заходи передбачається реалізувати в рамках Програми?

Програма передбачає реалізацію заходів інформаційно-освітнього характеру (проведення широкої інформаційної компанії, організація і проведення тематичних навчань, стаді-турів, методичний та правовий супровід) та фінансового характеру (співфінансування розвиткових проектів, які реалізуються в рамках договорів співробітництва об’єднаних територіальних громад з обласного бюджету та бюджетів суб’єктів співробітництва).

Сумський Центр розвитку місцевого самоврядування визначено одним із виконавців цієї Програми за інформаційно-освітнім напрямком.

Які пріоритети фінансування визначає Програма?

У пріоритеті фінансування - розвиткові проекти об’єднаних територіальних громад. Тобто ті, які сприятимуть їх подальшому самостійному соціально-економічному розвитку та становленню. Наприклад, утворення спільних комунальних підприємств, оновлення їх матеріально-технічної бази тощо. У будь-якому випадку, це не будуть "проекти проїдання": облаштування гарного фасаду, придбання меблів для адміністративних приміщень органів місцевого самоврядування, тощо.

Яким чином громади можуть стати учасниками Програми?

Передбачений конкурсний механізм щодо визначення проектів, які будуть фінансуватись з обласного бюджету. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, становить 2 млн. грн. При цьому, пропорція визначення розміру співфінансування відповідно сформована наступним чином: 60% (кошти суб’єктів співробітництва) та 40% (кошти обласного бюджету).

Для участі в конкурсі необхідно насамперед укласти угоду про співробітництво. Документи подаються до Департаменту економічного розвитку і торгівлі Сумської ОДА. Сумський Центр розвитку місцевого самоврядування буде продовжувати свою роботу у напрямку юридичного супроводу. Перший конкурсний відбір відбудеться у найближчі два місяці.

За матеріалами www.facebook.com/lgdc.sumy