Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

"Там, де хочеться жити". Байківці стали взірцем для всієї України

05.03.2018
Обсерваторія у школі, два нових садочки, легендарний футболіст за тренера для школярів —  і це ще не весь перелік, чим може здивувати Байковецька ОТГ

Адміністративно-територіальну реформу в Україні розпочали ще у 2015 році. Буквально рік тому в межах Тернопільської області було 26 об’єднаних територіальних громад в області (далі ОТГ, - прим. ред.), сьогодні - 42. Щодо інших областей країни, то у них децентралізаційний марафон також розпочався вдало. Донедавна Тернопільщина була однією з перших областей України за кількістю об’єднаних громад. Проте на сьогодні першість має Дніпровська область, там створено 61 ОТГ.

Прикладом того, як проходить децентралізація у нашій області, є Байковецька сільська ОТГ, яка з перших днів впровадження територіальної реформи стала взірцем не лише для області, а й країни в цілому.

Відремонтували дороги, школи та лікарні

Нині Байковецька ОТГ об’єднує сім населених пунктів, де проживає 6480 людей. За час утворення громади, тобто з 25 листопада 2015 р., зробили чимало, розповідає перший заступник Байковецького сільського голови Микола Дума. Зокрема, у селах зробили дороги, встановили вуличне освітлення, відремонтували школи та лікарні. У кожному селі є дитячі майданчики та скоро будуть ще й вуличні тренажери.

Досвід, напрацьований у медичній галузі Байковецької ОТГ, сьогодні поширюється на інші території України.

- З моменту утворення нашої громади ми провели ремонти та забезпечили медикаментами першої необхідності всі фельдшерсько-акушерські пункти. У тому числі закупили препарати для вимірювання рівня цукру в крові. Тому зараз кожен мешканець нашої громади має можливість кожного дня контролювати рівень цукру в крові. В амбулаторії також є три аналізатори для аналізу крові та сечі, - каже Микола Дума. - На даному етапі у нас в громаді діє одна амбулаторія, один фельдшерський пункт та п'ять фельдшерсько-акушерських пункти. 

Провели благодійний аукціон

Минулого року тамтешня ГО "Файна громада" спільно з Молодіжним комітетом громади провели благодійний бал з аукціоном, на якому продавали принесені громадянами цінні речі. За виручені кошти організатори закупили один із аналізаторів, вартість якого майже 30 000 грн. 

- За направленням сімейного лікаря вказані аналізи наші громадяни можуть зробити абсолютно безкоштовно, - додає співрозмовник. -  На вторинну ланку є субвенція з державного бюджету. Для нашої громади вона становить 3 млн грн. - на 1,5 млн грн ми уклали договір з Тернопільською міською радою на обслуговування наших жителів у другій міській комунальній лікарні та на 1,5 млн грн з районною радою Тернополя на обслуговування наших жителів у районній лікарні.

У Тернопільській міській лікарні створено спеціальне "вікно" для жителів Байковецької ОТГ, які сюди приходять з паспортом. Консультації лікарів, аналізи, медичне обстеження бере на себе громада. Однак, якщо трапляються складні випадки, то перший день лікування також оплачується з бюджету громади. До слова, це перша подібна практика в Україні, коли ОТГ укладає угоди з лікувальними установами міста та району.

Мають обсерваторію за 1,8 млн грн 

Ми взяли участь в американському проекті "Добре", де організатори закупили телескопи і ми їх встановили в нашій опорній школі, розповідає Микола Дума. 

- Для обсерваторії ми побудували спеціальне приміщення. Її офіційне відкриття буде в травні, де вже будуть продемонстровані все обладнання та всі апарати. Ініціатива щодо такого проекту належала вчителю фізики Лозовецької школи Михайлу Шемелю, яку ми, звичайно, підтримали. Загалом бюджет обсерваторії склав 1,8 млн грн (з бюджету проекту "Добре") та 0,5 млн грн (з бюджету громади), які ми плануємо  виділити на оснащення й управління.

У громаді – шість стадіонів

У громаді також створили опорну школу - Лозовецьку, відкрили додатковий садочок в с. Дубівці також у планах відкрити садочок в с. Стегниківці. Загалом в Байківцях є об’єднана школа-садочок та в 3 населених пунктах окремі садочки. Тут також зробили реконструкцію школи, створили ще одну групу. Частина коштів була використана з Державного фонду розвитку інфраструктури.

- Ми почали укомплектовувати опорну школу сучасним обладнанням задля забезпечення якісної освіти діткам з нашої громади, - продовжує чиновник. - Також придбали новий шкільний автобус, закупили 4 спеціалізованих класи та подали заявку ще на два шкільні автобуси. У двох школах вже поміняли повністю вікна (в Байківцях та Шляхтинцях, прим. ред.), зробили два спортзали, поміняли підлогу. В одній школі повністю перекрили дах. Минулого року на капітальні видатки по освіті було виділено 8,5 млн грн. 

Також у громаді розвивають позашкільну освіту, зокрема планують відкрити спортивну та музичну школи. Наразі прийняли на роботу легендарного футболіста та  колишнього тренера, майстра спорту України Ігоря Біскупа, аби він навчав майбутніх зірок футболу. У громаді є шість футбольних команд та п’ять стадіонів. Цього року планують збудувати ще один в с. Лозова.

Розробляють очисні споруди

В перший рік після об’єднання у громаді зробили капітальний ремонт дороги завдовжки 15 км - з'єднали Байківці з Дубівцями за співфінансуванням зі Службою автомобільних доріг. Минулого року на це виділили 4 млн грн з бюджету сільської  ради.

- У кожному населеному пункті обладнали дитячі майданчики, в деяких навіть по два, - зауважує Микола Дума. - По проекту "Добре" також закупили вуличні тренажери для монтування у кожному населеному пункті. Запустили власний автобусний маршрут Байківці-Дубівці, за яким перевізнику відшкодовуємо перевезення пільгових категорій.

На час об’єднання із семи населених пунктів було освітлено лише два - Байківці і частково Дубівці, проте за два роки вуличним освітленням облаштували всю громаду. Щодо водопостачання, то тамтешні чиновники зараз розробляють проект для Гаїв Гречанських, де сьогодні найбільша проблема з водовідведенням, там планують будівництво нової станції водовідведення з очисними спорудами.

Міжнародні проекти

У громаді кажуть, що над міжнародним співробітництвом вони лише почали працювати. Зокрема експерти з проекту "Добре" допомагають їм формувати стратегію розвитку громади. 

- Один з експертів дав згоду працювати з нашою громадою поза цим проектом, зокрема з його допомогою ми налагодили співпрацю з м. Щецин, що у Польщі. Це трьохстороння угода між Польщею, Україною та Німеччиною у галузі культури та спорту, - наголошує пан Дума. - В кінці квітня, ми плануємо провести перший міжнародний форум об’єднаних громад за ініціативи польського експерта з проекту "Добре" Януша Шевчука. Він колись працював з місцевим самоврядуванням, був мером м. Щецині, зараз же передає свій набутий досвід.

У планах – Байківці-містечко

Сьогодні багато розмов у жителів громади, мовляв керівництво планує об’єднатися з Тернополем, проте пан Дума спростовує цю інформацію. І навіть більше - каже, що у планах до 2027 р. з с. Байківці зробити містечко - з ринком, з будівництвом центральної площі та розвитком іншої інфраструктури. 

- Коли ми лише об’єднались, бюджет селищної ради становив усього 6 млн грн, в перший рік існування громади він вже склав 40 млн грн, в другий рік - 60 млн, і в третій - 80 млн, - наголошує співрозмовник.

Тернопільщина - попереду

Уже другий рік поспіль ОТГ Тернопільської області демонструють приріст надходжень до місцевих бюджетів, а наша область серед лідерів в Україні, розповідає виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак. Так, у 2017 році до загального фонду ОТГ надійшло близько 623  млн. грн податків і зборів.

- Кошти, виділені державою на розвиток інфраструктури освоєно в сумі 112,6 млн. гривень, що до запланованих 115,5 млн. гривень становить 97,5%. Лише 15 громад із 36 повністю використали виділені кошти, - зазначає пан Гірчак. - Більше третини коштів субвенції було спрямовано на заклади освіти, 16,7% - на ремонт вулиць і доріг, 16,1%  - на придбання спеціальної техніки для комунальних підприємств.

За словами Ігоря Гірчака, у 2017 році із 36 громад 33 ОТГ виконали свої плани за доходами, а надходження до їх бюджетів  збільшились на 44%. 

Загалом Із 1,5 млрд. грн, які були передбачені у державному бюджеті на розвиток інфраструктури ОТГ на 2017 рік, Тернопільська область отримала 115,5 млн. грн. Найбільший обсяг субвенції отримала Шумська громада – 10397,7 тис грн, найменший – Заводська ОТГ – 624,6 тис грн.

За матеріалами te.20minut.ua