Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

"Той, хто перший ініціює обʼєднання, завжди матиме перевагу": стаді-тур Миколаївщиною

26.07.2018

26 липня за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" розпочався дводенний стаді-тур представників необʼєднаних громад Донецької та Херсонської областей з метою вивчення досвіду обʼєднання прибережних громад Миколаївщини.

За планом – візит до Коблівської ОТГ. Про етапи створення, становлення та розвитку Коблівської громади говорили під час зустрічі зі Світланою Талохою, заступником голови ОТГ. "Якщо ви до цих пір не обʼєдналися – можливості втрачаються, тому що той, хто перший ініціює обʼєднання, завжди матиме перевагу. Держава дає фінансову підтримку та існує багато можливостей додатково залучити кошти. Бюджет нашої громади до обʼєднання складав 17 млн грн, а сьогодні – 65. Звичайно, ми постійно тримаємо баланс видатків та доходів, проте сміливо йдемо шляхом розвитку", - підкреслила Світлана Аркадіївна.

За її словами, в 2016 році мешканці громади не були готові до обʼєднання, проте зважили всі "за" і "проти" та вирішили піти на цей крок, фактично обʼєднавшись не за перспективним планом.

"Чого я "за" децентралізацію? Тому що це шанс самим змінювати своє життя, обирати свій шлях. Правильно спланувати роботу громади та очолити її, залучаючи мешканців до співпраці – це формула успіху, що працює", - зауважила Світлана Аркадіївна.

Під час навчального візиту учасники відвідали публічну бібліотеку, заклад дошкільної освіти Коблівської сільської ради "Сонечко". "Агенція місцевого розвитку" наразі робить проектну заявку дитсадку щодо енергозабезпечення та утеплення зовнішніх стін на конкурс мікро-грантів Миколаївської ОДА, що дозволить заощадити кошти під час опалювального сезону. Це вже третя заявка, а до цього ми писали проекти з метою поліпшення умов здійснення навчально-виховного процесу в садочку. Сьогодні зроблено заміну вікон, утеплення даху, залишилося утеплення стін для заверешення комплексного підходу з енерфоефективності" – прокоментував заступник голови правління Установи "Агенція місцевого розвитку Коблівської ОТГ" Сергій Федосєєв.

Наступна зупинка – станція пожежної охорони громади. "Ми плануємо на базі пожежної частини створити центр безпеки, що буде включати і відділ поліції, первинну медицину та пожежну частину. Сьогодні у нас також функціонує громадське формування "Дозор", яке допомагає поліції посилити контроль за правопорядком на період відпочинку. В планах – встановлення відеонагляду. Частково у прибережній зоні відпочинку ми вже цей процес започаткували, потрібна система охорони в селі у звʼязку з тим, що там багато людей приїжджих і питання зменшення злочинності актуальне", - зауважила заступник голови ОТГ Світлана Талоха.

Своїми враженнями та думками поділилися учасники стаді-туру. "Особисто я побачив масу плюсів обʼєднання – це і збільшення бюджету, розпорядження землями, контроль всіх служб. Ми територіально дуже схожі з Коблівською ОТГ. У нас є берег Азовського моря, проблеми одні й ті самі – незаконна торгівля, забудова, небажання укладати договори землі. Будемо радитися у вирішені цих проблем", - підкреслив Олег Попруженко, начальник відділу державної реєстрації Мангушської ОДА.

"Звернув увагу, що люди не бояться діяти, відкривати нові горизонти. Ми обмінялися контактами і подальшому бачимо співпрацю, адже Коблівська ОТГ для нас це, так би мовити, приклад. Нам тільки доведеться пройти шлях об'єднання, а вони вже мають досвід", - зауважив Павло Лінник, активіст Мелекінської сільської ради.

Вже завтра учасники вирушать до Чорноморської ОТГ. 

За матеріалами Миколаївський Центр розвитку місцевого саомврядування

Фотогалерея