Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Тренінгова сесія "Маршрут успіху" на Коломийщині

20.06.2018

6-8 червня 2018 року на базі готельного комплекс «Вербіж», розташованого на території Нижньо-Вербізької ОТГ, проведено тренінгову сесію «Маршрут успіху». Захід організовано та проведено в рамках проекту Агентства місцевого розвитку та інформаційних ресурсів «Європоліс», що має назву «Lead-up: підвищення спроможності об’єднаних територіальних громад до сталого розвитку». Проект виконується за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Партнерськими організаціями виступають Закарпатський відокремлений підрозділ Центру розвитку місцевого самоврядування (ЗВП ЦРМС), Закарпатське регіональне відділення Асоціації міст України (ЗРВ АМУ) та Асоціація економічного розвитку Коломийщини (АЕРК).

Одним з головних завдань проекту визначено навчальну підготовку двох проектних менеджерів для кожної із шести діючих та двох потенційних ОТГ Закарпатської області. Адже розробка і реалізація якісних проектів розвитку новостворених сільських, селищних і міських ОТГ все ще залишається слабкою ланкою децентралізаційної реформи в Україні загалом і в кожній з областей зокрема.

Впродовж квітня-травня 2018р. в результаті проведення вступних семінарів і анкетування в кожній із 8 цільових громад та за рекомендаціями відповідних рад були відібрані по 2 представника громад для подальшої участі у тренінгових сесіях, що триватимуть загалом 5 місяців. Підсумком участі у тренінгових сесіях для відібраних 16 слухачів стане не тільки відповідний сертифікат, але й підготовлений кожним слухачем проект з конкретної проблеми розвитку громади. І ось перша тренінгова сесія «Маршрут успіху» відбулась на сусідньої Івано-Франківської області.

Учасники тренінгової сесії, що представляли Тячівську і Перечинську міські ОТГ, Вільховецьку, Полянську і Баранинську сільські ОТГ та потенційні Горондівську і Холмківську сільські ОТГ, прослухали в інтерактивному режимі тренінги на теми: «Проектний менеджмент. Основи» та «Процеси управління проектом. Етапи планування і завершення», а також взяли активну участь у тренінгових вправах «Формування команди». Їх підготували і провели досвідчені фахівці – координатор проекту Євгеній Лукша і тренери Ксенія Охотник та Оксана Шишканич. З цікавою і насиченою презентацією досвіду проектної діяльності Асоціації економічного розвитку Коломийщини перед учасниками тренінгу виступив її директор Віталій Галайчук. 7-8 червня 2018 року відбулися навчальні візити до чотирьох ОТГ Коломийського району – П’ядиківської, Матеївецької і Нижньо-Вербізької сільських ОТГ та Печеніжинської селищної ОТГ. Тематичною спрямованістю цих навчальних візитів, під час яких відбувались зустрічі з керівництвом ОТГ, насамперед були питання розробки і реалізації проектів розвитку громад за рахунок різних джерел їх фінансування, включаючи як державну субвенцію на розвиток інфраструктури ОТГ і кошти Державного фонду регіонального розвитку, так й інші джерела фінансування і грантові програми.

Без сумніву, цільові навчальні візити в сільські і селищну ОТГ Коломийщини, кожен з яких перетворювався на зацікавлений жвавий обмін досвідом проектної діяльності ОТГ, виявились родзинкою першої тренінгової сесії проекту. Адже все пізнається у порівнянні і «однакових» ОТГ просто не існує. Тим паче, щодо практики і потенціалу проектної діяльності, включаючи й кадровий потенціал ОТГ, що в більшості випадків лише формується як у Закарпатті, так і на Івано-Франківщині. Саме тому і до представників закарпатських ОТГ було немало запитань в ході обговорення тем проектної діяльності громад. Більше того, про Тячівську міську, Вільховецьку і Полянську сільську ОТГ вже багато прогресивного відомо і серед ОТГ Івано-Франківщини.

Ще попереду більш глибоке і детальне узагальнення навчальних візитів до 3-х сільських і однієї селищної ОТГ Коломийщини для учасників першої тренінгової сесії проекту, що представляли діючі і потенційні ОТГ Закарпаття. Але вже зараз можна говорити і про перші враження та узагальнення від імпровізованих круглих столів і дискусій, що відбувались під час цих навчальних візитів. Ось перелік найбільш показових порівняльних узагальнень для двох областей:

Закарпаття залишається єдиним регіоном Україні, де ОДА не внесла, а облрада не затвердила Перспективний план територій спроможних громад, а позитивні висновки по створенню ОТГ впродовж 1,5 – 2 років не надаються при створенні ані сільських, селищних чи навіть міських ОТГ (Горондівська, Залужанська, Холмоцька, Великоберезнянська, Виноградівська та інші потенційні ОТГ). За кількістю утворених ОТГ – всього 6 ОТГ – Закарпаття займає останні позиції в рейтингу областей України.

Більшість ОТГ Івано-Франківщини мають затверджені стратегії і багаторічні програми соціально-економічного розвитку, розроблені у 2016-2017 рр. в рамках проектів міжнародної технічної допомоги Україні (зокрема, з боку уряду Польщі). Це дозволило активізувати і проектну діяльність, особливо в сільських ОТГ.

На Закарпатті за підтримки грантових проектів стратегії розвитку були розроблені лише у Тячівській і Вільховецькій ОТГ, тоді як Перечинська, Полянська, Іршавська і Баранинська ОТГ за власний кошт та із залученням місцевих експертів та громадськості розробляли стратегії і програми свого розвитку.

Практично в усіх 4-ох ОТГ Коломийщини, до яких здійснювали навчальні візити представники ОТГ Закарпаття, до обговорення розподілу Державної субвенції на розвиток інфраструктури залучаються мешканці і громадський актив усіх без винятку сіл ОТГ. В результаті кошти державної субвенції щороку розподіляються рівномірно між усіма селами ОТГ, незважаючи на подрібненість проектів. В переважній більшості ОТГ Закарпаття в розподілі коштів Державної субвенції на розвиток інфраструктури працюють принципи «більшої актуальності і потреби», «периферійності розташування села по відношенню до центру ОТГ» і «черговості проектів» для чого вироблені механізми прийняття консолідованих рішень ради із залученням мешканців сіл. В результаті почергово виконуються більш крупні проекти стратегічного значення для ОТГ.

Як на Івано-Франківщині, так і на Закарпатті в ОТГ намагаються створювати власні Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП). В обидвох областях гострими і актуальними є такі проблеми: вимивання трудового потнеціалу з сіл і селищ через закордонне заробітчанство; кадровий голод управлінців і проектних менеджерів для ОТГ; проблеми розвитку гірських територій; низька якість доріг; значна частка земель лісового фонду в структурі земельних ресурсів, які не передаються ОТГ; невирішеність проблеми збору і утилізації ТПВ; нерозвиненість інституцій підтримки підприємництва і фермерства; необхідність налагоджування сталої системи комунікацій в ОТГ; недостатність громадських організацій в ОТГ, у т.ч. розвиткових.

Значний інтерес у представників закарпатських ОТГ викликав такий досвід проектної діяльності в ОТГ Коломийщини:

  • Задуми проекту сільської сонячної електростанції, розробка 63 проектів до Плану дій Стратегії розвикту ОТГ, заходи зі зниження тіньового підприємництва (П’ядиківська сільська ОТГ).
  • Проект мостового переходу через річку, яка роз’єднує ОТГ; модульні спортивні майданчики на територіях великих шкіл; заміна котлів на твердопаливні в бюджетних закладах; проект по створенню ЦНАП; співпраця з 3-ма великими фермерськими господарствами; пілотний проект поліцейської станції «Вартовий громади»; народний духовний оркестр ОТГ; власна сцена для масових заходів (Матеївецька сільська ОТГ);
  • Збереження унікальної дерев’яної церкви; проект берегоукріплень річок і захисту від підтоплень; задум придбання великого авто-сміттєвоза і трактора; проект створення ЦНАПу; мережа дитячих ігрових майданчиків (Нижньовербізька сільська ОТГ);
  • Заходи і проекти з розвитку сільського і зеленого туризму; підтримка розвитку виробничих і переробних підприємств; розширення діяльності ЦНАПу; підтримка проекту 4G Інтернету на всій території ОТГ; розвиток пожежного депо; підтримка поліцейської станції в ОТГ; проект оздоровчого табору і відпочинкового комплексу в одному із сіл ОТГ; створення Молодіжної ради ОТГ; закінчення будівництва 4-х модульних спортивних майданчиків на базі загальноосвітніх навчальних закладів I-II ст.; сприяння створенню кооперативу з вирощування, переробки і збуту малини як результат виграшу ОТГ в телевізійному конкурсі «Громада на мільйон» (Печеніжинська селищна ОТГ).

За матеріалами aedk.com.ua