Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Великогаївська ОТГ показала свої досягнення колегам з Буковини

27.07.2018

Вивчити та запозичити досвід місцевих громад – така основна мета навчального візиту представників ОТГ Чернівецької області, що відбувся на Тернопільщині.

Голови громад та сільські старости  Чернівецької області відвідали соціально-економічні об’єкти Великогаївської громади, ознайомилися з ходом реалізації проектів реконструкції медичних закладів, дорожньої інфраструктури до 14 населених пунктів, які входять у громаду.

– Одне із ключових завдань громади – поліпшити ситуацію в медичній галузі. Тому взялися за облаштування амбулаторій, проводимо реконструкцію будівель, щоб якомога швидше надавати людям послуги. – Наприкінці серпня плануємо відкриття амбулаторії у Великих Гаях. От в цій реконструйованій амбулаторії люди зможуть офіційно укладати декларації із сімейними лікарями, їх буде тут 3-4. Така ж амбулаторія буде діяти і в Баворові, щоб з того кутка громади ніхто сюди не добирався, а всі медичні послуги надавалися б там, на місці. Сюди до нас вже перебираються деякі лікарі,  які були в районній лікарні, тут обслуговуватимуться жителі шести сіл, майже шість тисяч жителів. – У цілому, у медичній сфері три проекти цього року реалізовуємо. Це – реконструкція трьох амбулаторій,  на що виділили 4,5 млн грн, – розповів голова Великогаївської ОТГ Олег Кохман.

За його словами, у громаді вирішили прокласти асфальтові дороги до кожного із населених пунктів, що вже успішно реалізується.

Головний акцент робиться і на тому, щоб усі служби діяли в селі, аби люди не добиралися до Тернополя за довідкою чи щоб отримати певну послугу.

– Відкрили опорну школу у Великих Гаях, ще одну плануємо відкрити. Вклали майже 2 млн грн на закупівлю комп’ютерів, обладнання для класів. Прекрасно обладнали садочок, формуємо пожежне депо, що теж необхідна річ для громади, як і поліцейська станція, плануємо створити відділення муніципальної поліції.

– Беремося за створення Центру активних видів спорту. 12 млн грн виділяє держава, а 4 млн грн – громада, – додав Олег Кохман.

Гості з Чернівецької області із захопленням ділилися враженнями від побаченого у Великогаївській громаді.

– Наші дві громади поєднує те, що ми теж неподалік обласного центру, вони – близько до Тернополя, ми – до Чернівців. І в цьому є певна специфіка і складнощі, бо в таких людей, які живуть неподалік обласного центру, менталітет зовсім інший, ніж у жителів глибинки. Вони хочуть змін одразу, вже, не враховуючи певні складнощі з реалізацією запланованого. Я приємно здивована, що ці люди, які об’єдналися 2,5 роки тому в одну громаду, вони – господарі, газди, як кажуть, у нас на Буковині. Вони розумно змогли спрямувати у потрібне русло гроші, які громада отримує.

Це, передусім, дороги та інфраструктура. Без цього господарювати у громаді дуже важко, я це знаю. Усюди, де ми сьогодні побували, відчувається рука господаря. Ми переконалися, як вони пункт за пунктом реалізовують те, що намітили у плані стратегічного розвитку ОТГ. Все продумано, розраховано, передбачено, ну просто молодці! Я відвідала багато громад в Україні і бачила, що деякі ОТГ ніби  і мають гроші, але не можуть їх раціонально використати, а тут – наочно видно ефективність роботи як голови громади Олега Кохмана, так і його команди. Скажу відверто, громаді просто пощастило, що вони мають такого очільника, який зумів згуртувати навколо себе небайдужих, ділових людей, які прогнуть розвивати громаду задля кращого її благополуччя, – сказала Наталя Катрюк, голова Мамаївської ОТГ Чернівецької області.

За матеріалами teren.in