Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Від соціального захисту населення залежить добробут громади

12.02.2018
Соціальний спокій у громаді  – одне з найважливіших завдань реформ, спрямованих на покращення життєвого рівня людей. Об’єднані територіальні громади, які є спроможними, мають брати на себе відповідальність та переймати усі функції управління, в тому числі вирішення питань соціального захисту населення.

Яким чином організувати діяльність громади та міжмуніципальне співробітництво у сфері соціального захисту, представники об’єднаних громад вивчали під час тренінгу в Краматорську. Організатором заходу виступили департамент соціального захисту населення Донецької ОДА спільно з Донецьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми "U-LEAD з Європою".

У першу чергу в об’єднаній територіальній громаді треба визначитися з потребою в соціальних послугах та проаналізувати, хто саме буде отримувати ці соціальні послуги. Після цього з’ясувати, які установи треба створювати або за якими напрямками співпрацювати з іншими громадами.

Консультаційну та методичну допомогу з міжмуніципального співробітництва в соціальній сфері готові надавати громадам в департаменті соціального захисту населення, де створений підрозділ з питань децентралізації у сфері соціального захисту населення, а також в Донецькому ЦРМС, експерти якого накопичують досвід організації подібної взаємодії між ОТГ.

Загалом у Донецькій області в сфері соціального захисту населення об’єднаних громад відбулись позитивні зміни. "Сервіс прийому жителів громад наближено до людини: забезпечено прийом документів для призначення різних видів соціальної допомоги, створено структурні підрозділи соціального захисту населення, відкриваються територіальні центри, кількість користувачів соціальних послуг не зменшилась, а професійний рівень фахівців громади поступово зростає", - зазначає Олена Бойко, завідувач сектору моніторингу впровадження процесів децентралізації в сфері соціального захисту.

У Черкаській та Іллінівській громадах уже працюють власні терцентри. Соціальні працівники, які раніше входили до складу районних терцентрів, тепер переведені до громад і продовжують відвідувати своїх підопічних. У березні подібний заклад відкриється у Сіверській громаді.

Серед  40 ОТГ з усієї країни Миколаївська об’єднана громада була включена  до пілотного проекту Мінсоцполітики "Розробка концепції та функціонально-структурної моделі системи інтегрованого соціального захисту в Україні в контексті реформ щодо децентралізації та надання технічної допомоги новоствореним об’єднаним територіальним громадам щодо створення інтегрованого соціального захисту". За кошти від ПРООН у громаді відбувається реконструкція будівлі, де під одним дахом будуть розташовані соціально-прозорий офіс і центр надання адміністративних послуг.

За словами Наталі Осипенко, начальника відділу соціального захисту Миколаївської ОТГ, ремонт обіцяють завершити у травні поточного року. З відкриттям нового закладу рівень надання соціальних та адміністративних послуг у громаді буде покращений.

За матеріалами Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування