Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Відкрився регіональний центр розвитку місцевого самоврядування на Сумщині

22.05.2017
Сумський центр розвитку місцевого самоврядування офіційно відкрився сьогодні за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою" і Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон).

Участь у церемонії відкриття регіонального центру на площі Незалежності, 3/1, у Сумах взяли: голова Сумської обласної державної адміністрації Микола Клочко, керівниця Групи підтримки Центрального офісу реформ Програми "U-LEAD з Європою" Александра Фелінгер, координатор Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Тетяна Матійчик, представники обласної ради та об’єднаних громад Сумщини тощо. Після цього у щойно відкритому офісі відбувся круглий стіл з нагальних питань реформи децентралізації.

Пан Клочко висловив подяку європейським партнерам за створення та фінансування Сумського центру розвитку місцевого самоврядування та підкреслив: "Дуже важливо, що це незалежна установа, яка не підпорядковується ані ОДА, ані облраді, проте я впевнений, що ми добре співпрацюватимемо".

Пані Фелінгер нагадала, що це вже 12-й регіональний центр, який відкрито цього року за підтримки Програми U-LEAD, тобто лишилася ще половина з 24 таких центрів. "Сам факт створення цього центру свідчить, що ми намагаємося інституціоналізувати підхід "знизу догори" та створити можливості для того, щоб пересічні громадяни отримали користь від реформи децентралізації", - сказала Александра Фелінгер.

Пані Матійчик зауважила: "Незабаром ми матимемо повністю сформовану мережу центрів розвитку місцевого самоврядування, які допомогатимуть просувати реформи. Цього року акцент робитиметься на секторальну децентралізацію, передусім на реформу сфер освіти й охорону здоров’я".

Директор Сумського відокремленого підрозділу Установи "Центр розвитку місцевого самоврядування" Олександр Хоруженко наголосив: "Сумщина за останній рік зробила великий крок у сприянні територіальним громадам в їхньому добровільному об’єднанні: рік тому у нас була тільки одна об’єднана громада, а на сьогодні створено вже 22 ОТГ. Ми всі робимо все можливе, щоб на кінець 2017 року їх було вже 35. Сподіваюсь, що наш центр стане штабом реформ у Сумській області та сприятиме не лише територіальному об’єднанню громад, але також інституційному становленню й розвитку, робитиме їх сильними й спроможними. Також ми вже долучаємось до впровадження секторальних реформ на Сумщині, зокрема у сферах охорони здоров’я та освіти, до створення нової мережі центрів надання адміністративних послуг і центрів безпеки громад, розроблення для ОТГ стратегічних планів розвитку".

Центр розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) є некомерційною установою з 24 регіональними центрами, створеною для зміцнення потенціалу українських державних і місцевих органів влади на центральному, регіональному та місцевому рівнях у тісній співпраці з Мінрегіоном.