Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Візит до Австрії підштовхнув запорізькі ОТГ активніше вирішувати проблему сміття

15.08.2018

5-9 серпня в рамках Програми "U-LEAD з Європою" для представників Одеської, Херсонської та Запорізької областей відбувся міжнародний навчальний візит до Австрії (Россац – Арнсдорф та Маутерн, Санкт-Пельтен, Ансфельден) для вивчення кращих практик поводження з побутовими відходами.

“Досвід Австрії вразив, — розповідає про поїздку Олександр Свистун, директор Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону. — Відвідали сортувальні і сміттєпереробні підприємства. Навіть на них ідеальна чистота і відсутній запах. Громадам, що брали участь від Запорізької області — Кирилівській і Широківській, а також Мелітополю, - цей візит був корисним, бо на власні очі мали змогу подивитися, як працює система поводження з побутовими відходами в комунах. Якщо вони їхали з ідеями, то повернулись вже з планами на найближче майбутнє, при цьому — реалістичними.

Якщо спробувати коротко пояснити, на чому базується австрійська система поводження з відходами, то це створення всіх умов для сортування сміття, починаючи з окремих баків для кожного види відходів. У кожному містечку є пункт сортування сміття за фракціями, причому окремо збирають навіть рідкі відходи (наприклад, рослинну олію). І привчають до відповідального ставлення з дитячого садочка — існує окрема програма”.

Всі відходи переробляються, виробляючи різні види енергії, поповнюючи бюджет і зберігаючи екологію. Впоравшись зі своїм сміттям, Австрія у цій сфері допомагає вирішити проблеми Італії, переробляючи відходи. До того ж успіхи та досвід австрійців використовують для вдосконалення законодавства в Євросоюзі.

А для запорізьких ОТГ приклад став натхненням і поштовхом для активних дій. Широківська ОТГ планує виділити земельну ділянку для пункту сортування сміття. Ідея була й раніше в громаді, але тепер на власні побачили, як це може працювати. В ОТГ вже придбали контейнери для сміття і підписують договори з населенням на надання послуг з вивезення відходів. Також ведуть переговори із Запоріжжям, Долинською та Біленківською об’єднаними територіальними громадами про будівництво полігону.

Кирилівська ОТГ як туристичний центр, у якому кількість прибулих на відпочинок в десяток разів перевищує населення, зацікавлена у вирішенні проблеми зі сміттям насамперед для екологічної безпеки. Найближчим часом планують узаконити полігон і зайнятися переробкою відходів, які накопичуються за курортний сезон, протягом наступних 9 місяців. До того ж розглядають це питання і як можливість створення нових робочих місць, що актуально для прибережних територій.

“Найяскравіші враження від навчального візиту до Австрії для вивчення кращих практик поводження з побутовими відходами! - розповідає учасниця навчального візиту Ірина Рудакова, перший заступник голови Мелітопольської міськради. - Сьогодні в нашому місті гостро стоїть питання організації роздільного збору сміття від населення та облаштування відповідного пункту сортування сміття, який можна розмістити на базі комунального підприємства. Важливою є також відповідна інформаційна кампанія серед наших мешканців, бо всі ми хочемо жити у чистому місті. Сподіваємось, що завдяки подальшій підтримки експертів Програми "U-LEAD з Європою" наша громада підвищить спроможність до управління системою поводження з відходами у відповідності з європейськими стандартами!”

Учасники навчального візиту до Австрії планують звернутися до Програми "U-LEAD з Європою" з проханням надати експертну підтримку в написанні концепції стратегії управління системою поводження з  побутовими відходами.

За матеріалами Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування