Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Витвицька ОТГ: перші результати і перспективи

03.05.2018
Витвицька ОТГ, єдина об’єднана громада у Долинському районі, продемонструвала свої досягнення за перший рік. Чим сьогодні живе громада та її мешканці дізнавались журналісти під час прес-туру, організованого Івано-Франківським центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки U-LEAD.

Вони відвідали адміністративний центр громади – село Витвиця. Тут зараз на кошти інфраструктурної субвенції завершують реконструкцію приміщення сільської ради 50-х років побудови, яке мало усього кілька кімнат і горище, яке не опалювалось. Вже за кілька місяців це буде компактна, але простора і утеплена будівля, на першому поверсі якої планують розмістити центр надання адміністративних послуг.

Поруч сільської ради будинок культури, який 30 років не опалювався і мав усі шанси на повільне руйнування. Але завдяки новим фінансовим можливостям громади, у приміщенні замінили дах, змонтували нову систему опалення і проводять ремонтні роботи. Проте, як добрі ґазди, у Витвицькій громаді одразу порахували потенційні витрати на енергоносії і вирішили, що спробують зекономити і зробити систему опалення спільною для приміщення сільської ради, будинку культури та амбулаторії, яка теж знаходиться поруч.

Тож зустрілись з головою громади Миколою Шикором та його командою у Витвицькій загальноосвітній школі, де теж з метою економії на енергоносіях встановили твердопаливний котел. Очільник громади розповів, що завдяки коштам державної підтримки і збільшенню власних надходжень бюджету ОТГ вирішили найбільш нагальні проблеми у селах громади. І усім, хто ще думає і відкладає на потім створення об’єднаної громади, Микола Шикор нагадує давню приказку. "Гуртом добре і тата бити. Якщо громади об’єднуються, коли у них є спільна ідея, мета, то вони обов’язково досягають результату. Ми бачимо це по своїй громаді. Наприклад, у деяких наших селах роками намагались отримати кошти на ремонт шкіл, а в районі їх не чули. Зі створенням громади ми стали їздити по селах, збирати громаду, вислуховувати людей і вирішувати першочергові проблеми", - каже він.

Приклад, сусіднє село Кальна, де коштом інфраструктурної субвенції замінили дах школи. Зараз розпочинають ремонтні роботи в приміщенні Кальнянської сільської ради, де знаходиться старостинський округ.

"Я вже 12 років сільським головою і вже другий рік старостою. Десять років я добивався, щоб замінити дах у школі, яка побудована в 1970-му році. Дерев’яні конструкції почали гнити. Десять років я не міг цього добитись, а при ОТГ бігом зробили проект і перекрили школу. Зараз встановлюємо дитячий майданчик і перекриваємо дах у сільській раді", - говорить Віктор Равлюк в.о. старости с. Кальна Витвицької ОТГ.

У приміщення теперішнього старостинського округу, розповідає він, перевели сільську амбулаторію у 5 кімнат і планують їй передати ще кілька кабінетів.

Завершили оновлення і в амбулаторії с. Станківці, яка обслуговує 3,5 тисячі мешканців п’яти навколишніх сіл. Найнеобхіднішим обладнанням тут забезпечені і до нововведень медреформи також підготувались. Очікують на кілька комп’ютерів та підключення до медичної інформаційної системи, –  розповідає завідувач амбулаторії Богдан Оглоб’як. Поки ж збирають списки мешканців у паперовому вигляді.

У кожному населеному пункті громади реалізували бодай один проект розвитку чи вирішили нагальну проблему. У с. Станківці Витвицької ОТГ відкрили навчально-виховний комплекс, який почали будувати ще у 2012 році. Тепер тут є школа першого ступеня і дитячий садок на дві групи дітей, розповідає в.о. старости сіл Станківці і Церковна Витвицької ОТГ Ярослава Грабар. Раніше школярі навчались у старому приміщенні 1939 року побудови, де було усього 4 класних кімнати. А про їдальню і решту навіть не думали. А у сусідньому селі Церковна утеплили та відремонтували фасад приміщення школи.

У громаді і далі йдуть за принципом – вирішувати проблемні питання поступово, не оминаючи кожний населений пункт. Ресурси для цього є. Бюджет громади, яка об’єднала 5 сільських рад, збільшився у 3,5 рази. Але не все одразу.

Думають у громаді і про перспективу. Цього річ почали розробляти Стратегію розвитку Витвицької ОТГ до 2025 року. Ії основним напрямком стане туризм та використання місцевих ресурсів.

"Найперспективнішими напрямками розвитку Витвицької громади є туризм, зокрема, створення вело- та пішохідних маршрутів, кемпінгових містечок та відповідної інфраструктури. Ще одним пріоритетом розвитку є деревообробка з високою доданою вартістю, а також створення розсадного комплексу з вирощування сіянців дерев та кущів, що можна використовувати для відновлення лісів", – зазначає радник Івано-Франківського ЦРМС Ігор Мельничук, який здійснює експертний супровід розробки стратегії.

Перші кроки у розвитку туристичної складової у Витвицькій громаді вже зробили. На завершальній стадії знаходиться розробка туристичного маршруту "Стежками воїнів УПА". Його планують презентувати вже влітку.

"У нас кожне село громади має славну історію. Маршрут стартуватиме з села Витвиця. Він передбачає пішу мандрівку протяжністю близько 30 км. Туристи зможуть побачити два бункери. Один з них знаходиться біля Скелі Дорошенка. Другий наші активісти виявили минулої неділі в урочищі "Мамаївське", яке теж включено до цього маршруту", - розповідає голова Витвицької ОТГ Микола Шикор.

Окрім патріотичних туристичних маршрутів, тут є і багато іншого. І старі дерев’яні церкви, і ландшафтні заповідники "Бовкоти" і "Цапове", водоспади. Один з них з символічною назвою "Гуркало" розташований неподалік дороги з Витвиця до Станківці.

Проте, щоб повноцінно розвивати громаду потрібно набагато більше. Тож ОТГ шукає інвесторів. А свої можливості та пропозиції Витвицька ОТГ описала в єдиному документі – інвестиційному паспорті громади. В ньому, до речі, вже презентовані декілька земельних ділянок, які пропонують інвесторам.

За матеріалами www.if.gov.ua

Фотогалерея