Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

У Коломиї підбито підсумки діяльності перших ОТГ, утворених в Івано-Франківській області

21.04.2017
За ініціативи Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування та у рамках програми "U-Lead з Європою" в Коломиї відбувся семінар-форум "Децентралізація на Прикарпатті: роль місцевого самоврядування в процесі добровільного об’єднання територіальних громад". Це вже третій Форум з питань децентралізації, який організовано в області впродовж останнього місяця. Участь в заході взяли заступник голови облдержадміністрації Валерій Крецул, директор ІФ ЦРМС Руслан Панасюк, представники профільних структурних підрозділів обласної державної адміністрації та РДА, жителі з Верховинського, Городенківського, Коломийського, Косівського, Надвірнянського, Снятинського районів, а також міста Яремче.

За словами Руслана Панасюка, недостатнє інформування представників органів місцевого самоврядування, а також жителів громад є основною перепоною у просуванні реформи децентралізації. "Для того, щоби подолати цей бар’єр, для того щоб процес просування реформи був не гіршим, ніж у інших областях, ми проводимо такі кущові зустрічі. На форумах ми розглядаємо основні тенденції децентралізації. Голови перших новоутворених ОТГ в області діляться успішним досвідом функціонування своїх об’єднаних громад", — резюмував він.

Валерій Крецул зазначив, що реформа децентралізації є якісним каталізатором змін в державі. Реформа спрямована для того, щоб "держава була більш дієвою, ефективною та зорієнтованою на задоволенні потреб своїх громадян". Він розповів про основні засади та принципи міжнародного документа, що визначає стандарти організації управління на базовому рівні – Європейську Хартію місцевого самоврядування. Говорячи про стан реалізації реформи на Прикарпатті, посадовець зазначив, що Коломийський район в частині просування реформи децентралізації сьогодні демонструє найкращі результати об’єднання в області. Нині в районі успішно функціонують чотири ОТГ – Печеніжинська, Матеївецька, П’ядицька та Нижньовербізька. Загалом, говорить посадовець, в області вже створено 12 ОТГ. Ще кілька громад отримали позитивний висновок від облдержадміністрації та готові до процесу об’єднання.

Руслан Панасюк наголошував на ключовій ролі трьох важливих компонентів "якісної формули децентралізації". Повноваження, фінанси та відповідальність, на його переконання, є основою успіху будь-якого управління. Об’єднані територіальні громади є своєрідними центрами економічного розвитку.
Директор ІФ Центру розвитку місцевого самоврядування також повідомив, що наприкінці 2017 року можливе призупинення процесу добровільного об’єднання ОТГ: " Якщо ми упродовж 2017 року подолаємо рубіж 50% від запланованої кількості ОТГ по Україні, то буде ставитись питання про призупинення процесу добровільного об’єднання ОТГ і, відповідно, прийняття закону про новий адмінтериторіальний устрій".

Окрім того, гостям було презентовано успішну діяльність перших трьох об’єднаних територіальних громад в Івано-Франківській області за результатами 2016 року. Перед присутніми виступили голова Печеніжинської об’єднаної територіальної громади Ігор Довірак, очільник Старобогородчанської ОТГ Ярослав Здерка та перший заступник голови сільської ради Верхнянської ОТГ Іван Кавчак. У своїх виступах очільники територіальних громад акцентували увагу на важливості процесу об’єднання та розповідали про фінансові переваги утворених ОТГ.

За матерыалами ww2.gov.if.ua