Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

"У нас немає часу на агітацію тих, хто не захотів йти з нами однією дорогою", - голова Шумської ОТГ

26.04.2017
"У нас немає часу на агітацію тих, хто не захотів йти з нами однією дорогою", - голова об’єднаної громади Володимир Плетюк

Одною з найбільших проблем місцевого самоврядування нового типу є брак фахівців, які могли б ефективно працювати з донорськими організаціями та грантовими програмами. Про це в проекті "Речники громад" УКМЦ розповів Володимир Плетюк, голова Шумської об’єднаної територіальної громади, найбільшої громади на Тернопільщині, до якої увійшли 35 населених пунктів.

"Українські спеціалісти, дотичні до фінансування тих чи інших проектів, звикли, що для отримання коштів треба лише написати на потрібну адресу листа-заявку, – зазначив Володимир Плетюк. – Навчити ж людину не лише подавати заявки, а розробляти якісні проекти, дуже непросто. Проте ми націлюємо на це наш управлінський апарат. Крім цього, ми весь час шукаємо нові кадри. Через районну газету я завжди закликаю креативних людей: якщо хочете і вмієте працювати, я готовий завтра оголосити конкурс і взяти вас на роботу. До пошуку грантів залучаємо і активістів зі шкіл, які вже мають певні напрацювання у кількох напрямках".

У якості вдалого залучення донорських коштів Володимир Плетюк навів приклад створення Шумського Центру надання адміністративних послуг, який громада облаштувала частково за кошти Програми Розвитку ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду".

Розповідаючи про освіту в громаді, голова звернув увагу на вимоги людей за жодних обставин не скорочувати школи. Між тим, на території Шумської ОТГ діють 25 шкіл, при тому, що кількість населення громади становить лише 21 тис. осіб. Минулоріч з 23 млн грн загального фонду громади 18 млн грн пішли на зарплату педагогічним працівникам та оплату комунальних послуг.

А от існування села, що відмовилося входити до складу Шумської громади, хоча фактично знаходиться у її центрі, Володимир Плетюк проблемою не вважає.

"У нас надзвичайно багато справ, тому немає часу на агітацію тих, хто не захотів йти з нами однією дорогою, – зазначив він. – Тим більше, що зараз ми отримуємо заявки на вступ до нашої громади з інших населених пунктів, що межують з нами. Принципово, щоб бажання об’єднатися з нами було щирим і йшло від більшості жителів сіл та селищ. Бо незважаючи на невдоволення жителів самого Шумська, значну частину вільних коштів ми вкладаємо саме у периферійні села. Нові населені пункти означатимуть для нас не тільки додаткові бюджетні надходження, але й додаткову відповідальність".

Шумська громада, що об’єдналася у жовтні 2015 року, фактично включила у себе Шумський район. Однак на переконання Володимира Плетюка, це цілком різні адміністративні одиниці.

"Люди завжди хотіли обирати голову району напряму, а не у сесійній залі через посередництво депутатів, – сказав він. – Це і сталося при створенні громад, і я вважаю це одним з найбільш позитивних моментів нинішньої реформи. Тепер громада принципово відрізняється від району тим, що голову громади обирають напряму, і згодом він несе особисту відповідальність перед своїми виборцями".

За матеріалами decentralization.gov.ua