Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Як бібліотекам в ОТГ стати більш ефективними – про це говорили на Вінниччині

14.08.2018

Представники бібліотечних закладів  ОТГ Вінницької області відвідали тренінг "Механізми створення та функціонування бібліотек в ОТГ", який організував Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування за сприяння Програми "U-LEAD з Європою".  Бібліотеки громад повинні оптимізувати свою діяльність з огляду на фінансову та спеціалізовану ефективність.

Спікерами заходу виступили експерт Вінницького ЦРМС з місцевих фінансів Інна Святна та експерт з комунікацій Людмила Васильєва, а також президент Асоціації бібліотек Вінниччини Наталія Морозова.

Під час тренінгу представники ОТГ дізналися про  правові питання фукціонування бібліотек та  механізми побудови бібліотечної мережі в умовах децентралізації, про фінансування закладів, а також ознайомились із успішними практиками  та досвідом роботи колег із ОТГ області.

"Сьогодні перед бібліотечними закладами стоїть завдання фінансової спроможності, і, з огляду на залишковий принцип фінансування, потрібно уважно підходити до витрат і приділити увагу програмно-цільовому методу фінансування. Важливою є новація із впровадження показників ефективності, саме ці показники спонукають громади до прийняття рішень або про скорочення штату бібіотеки, або про оптимізацію закладу, основна умова для успішної діяльності – це ефективність. Заклади мають обов’язково визначити свій статус, адже є випадки, коли бібліотеки сіл не мають статусу юридичної особи. І надважливо використовувати всі джерела фінансових надходжень – це орендна плата, благодійні внески, спонсорські та  грантові проекти", - пояснила під час виступу експерт Центру з місцевих фінансів Інна Святна.

"Потрібно формувати мережу бібліотек. Якщо у віддалених селах люди працюють на півставки, то краще, щоб це була філія централізованого закладу, це вирішує і питання оплати праці, і господарські питання, і стандарти роботи. Потрібно пам’ятати, що у світі бібліотеки стають поліфункціональними, вони надають все більше послуг і долучаються до багатьох напрямків суспільного життя, це є шлях до успіху закладів", - зауважила Наталія Морозова, президент Асоціації бібліотек Вінниччини.

В ході тренінгу представники бібліотечних закладів ознайомились із комунікаціями в ОТГ. Як пояснила експерт ЦРМС з комунікацій Людмила Васильєва,  бібліотеки можуть стати інформаційними центрами ОТГ та успішно висвітлювати як внутрішні питання функціонування закладу, так і події громади,  цим виконуючи таку необхідну просвітницьку діяльність.

"Понад 40 років в Іллінцях була централізована система з 29 бібліотек-філій та окремо – дитяча та бібліотека для дорослих.  Після створення ОТГ мережа розділилась  на 3 заклади – частина відійшла до сусідньої Дашівської ОТГ, частина лишилась у Іллінецькій ОТГ, решта обслуговує населені пункти, що не приєднались до жодної ОТГ. Це дало можливість акумулювати ресурси і розвиватись. Нещодавно Іллінецька бібліотека отримала 87 тис. грн  з обласного фонду на реалізацію проекту "Тепла медіатека – творчий осередок сільської громади", кошти будуть витрачені на повний капітальний ремонт сільської бібліотеки-філії, крім того, будуть закуплені меблі, технічне обладнання, облаштований інтернет. Обслуговуватись будуть школа, дитячий садок та мешканці двох сіл громади", - повідомила Наталія Покрищук,  директор міської  бібліотеки  Іллінецької ОТГ.

На завершення тренінгу учасники ознайомились з досвідом країн ЄС, поділились враженнями та спільними питаннями, а також виявили бажання продовжити  навчальні зустрічі за підтримки Вінницького ЦРМС та Програми "U-LEAD з Європою" з метою побудови ефективної бібліотечної мережі в ОТГ області.

За матеріалами Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування