Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Як децентралізація врятувала три буковинських села

08.09.2017
Ще два роки тому у буковинському селі Долиняни вночі не світив жоден ліхтар, селяни їздили розбитими дорогами, а садочки і школи розвалювалися на очах.

Валентина Пелехата, директор долинянської ЗОШ: "Школа можна сказати була аварійною, вона потребувала капітального ремонту. Були прогнуті сволоки, стелі були в аварійному стані. Це було небезпечно для здоров’я дітей, бо в будь-який час могли загинути діти".

Два роки тому Долиняни увійшли до складу Недобоївської громади. Селяни розповідають, таких зрушень не чекали. Валентина Дудчак, староста села: "Люди відчувають підтримку, гроші доходять. Минулого року зробили ремонт у дитсадочку, зараз іде капітальний ремонт школи".

Валентина Пелехата, директор долинянської ЗОШ: "З минулого року виділили біля 100 тисяч для огорожі нашої школи. Витяжка біля 20 тисяч гривень, холодильник, комп’ютери, прилади для кабінету фізики, ноутбук, чотири відео проектори, стільці для дітей, парти для першокласників. Оснащена система опалення в шкільній майстерні. Ще 730 тисяч громада виділила на ремонт шкільного даху. Через затримку субвенцій роботи розпочали пізніше. Діти не змогли зустріти першовереснь у рідній школі. Та батьки не розгубилися, створили альтернативну школу, аби не водити малечу в сусіднє село.

Ніна Вакарюк, мати шестикласника: "Там ставки по дорозі, всяке може бути. Нові вчителі. Учні. Ми спільними зусиллями з батьками, з громадою, вирішили зробити косметичний ремонт і відкрити другу зміну".

Тетяна Попович, класний керівник 4-го класу: "За тиждень ми з нашого будинку культури зробили другу школу. Пофарбували кімнати у світлі кольори. Наш клас знаходиться в кімнаті, де був музей. Дітям дуже цікаво бачити старовинну піч, кросна, ікони".

Аня, 9 років: "Тут наші батьки зробили ремонти, можна де сидіти, є світло. Але у своїй школі краще. Хочу, щоб там скоріше закінчився ремонт. І там вже вчитися".

Артур, 9 років: "Тут вчитися добре, ближче йти, більше місця, але краще у рідній".

Син Руслана Бурлаки навчається у четвертому класі. Батько розповідає, за два роки у селі стало комфортніше і безпечніше.

Руслан Бурлака, батько чотирикласника: "По школі: поклали забор. Поклали вікна, двері. Дорогу краще видно. Поклали кілька фонарів. Школа, дороги підрівнюють, на стадіон виділили гроші, лавочки поробили. Раніше такого не було".

Голова ОТГ розповідає, три із чотирьох сіл громади до об'єднання були на межі виживання за бюджетом. Зараз у них провели освітлення, взялися за ремонт дитячих шкіл та садочків. Але зупинятися на досягнутому громада не збирається. Бюджет збільшується, а разом із ним обсяг запланованих робіт.

Юрій Юзва, голова Недобоївської громади: "В минулому році 16-му, ми планували 2, 800 мільйонів бюджет. У нас вийшло більше 5 мільйонів. Цього року запланували 6. Минулого року у нас було порядка 12 проектів які ми успішно реалізували. У громаді у найближчий час планують відремонтувати ще два освітні заклади.

Юрій Юзва, голова Недобоївської громади: "Основні два виклики: Недобоївська середня школа, яку треба починати будувати, минулого року він пройшов фінансову експертизу. Його вартість 65 мільйонів. І дитяча установа в Недобоївцях. Звичайно хочеться поробити всі дороги, тротуари, освітити кожну вулицю. Це все у нас в планах". Головна мрія громади – створення першого у районі дитячого басейну. Роботи вже розпочали, у наступні кілька років, сподіваються, дітки зможуть займатися плаванням.

За матеріалами acc.cv.ua