Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Як фінансувати школи і вирішувати питання пільг за ЖКП

29.11.2017
До початку наступного навчального року всі ОТГ Одещини, де перші вибори відбулися у 2017 році, мають створити управління освіти та перебрати на свій баланс абсолютно всі освітні заклади.

Про такі вимоги реформи освітянської галузі та обґрунтування їх необхідності під час тренінгу 27 листопада розповіла Олеся Голинська, експерт з питань управління місцевими фінансами Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

У заході, що пройшов в Одесі і був присвяченій актуальним питанням планування місцевих бюджетів, взяли участь головні бухгалтери, начальники фінансових управлінь, спеціалісти з бухгалтерського обліку об’єднаних громад області. Особливе зацікавлення у присутніх викликало реформування освіти та її фінансування.

Як зазначила Олеся Голинська, підготовку та організацію 2018-2019 навчального року повинні будуть здійснювати органи управління освітою об’єднаних територіальних громад. "Для цього вам потрібно вже з 1 січня наступного року почати створювати відповідні структурні підрозділи. У кого з вас є музичні школи чи школи естетичного виховання абощо, не забувайте, що тепер вони, у відповідності до нового наказу Міністерства фінансів, також перебувають у мережі освіти і плануються як бюджетна програма галузі освіти", - роз’яснила вона.

Важливим було обговорення спроможності ОТГ взяти на себе повноваження з надання державних пільг і допомог, про що громади вже отримали запит від департаменту соцзахисту Одеської облдержадміністрації. Втім, як розповіли представники об’єднаних громад, жодна з них не готова прийняти ці повноваження, оскільки на місцях не мають відповідної кадрової бази, це не належить до обов’язків первинної ланки місцевого самоврядування, та й коштів місцевих бюджетів для цієї мети не вистачить.

Хвилювало бухгалтерів об’єднаних громад Одещини питання реалізації програмно-цільового методу і середньострокового планування. "Потрібно, щоб робота була налагоджена стабільна, за конкретними програмами та чітко прописаними заздалегідь видатками. Неправильно, коли кожної сесії місцеві ради вносять зміни до бюджетів. Це аж ніяк не вписується у вимоги стратегічного мислення та роботи на середню й далеку перспективу. На сьогоднішньому тренінгу нам пояснили, що вже скоро ця ситуація, у якій ми живемо два десятиріччя, зміниться на краще, тож нам тепер потрібно якомога більше вчитися працювати у нових реаліях. На щастя, ці реалії збігаються з тим, чого прагнемо ми на місцях уже багато років", - зазначила Катерина Шалай, начальник фінуправління Вeликомихайлівськоі селищної ради.

Спільну думку присутніх висловила начальник фінансового управління Біляївської ОТГ Наталя Ніколаєнко, яка зазначила, що на місцях відсутній фінансовий ресурс для виплати пільг стосовно житлово-комунальні послуг. Водночас, згідно з проектом закону про Держбюджет, винесеного на перше читання, вони включені до видаткової частини місцевих бюджетів.

Особливу зацікавленість фінансистів і бухгалтерів викликала методика складання звіту про виконання паспортів бюджетних програм, зокрема в частині звітування про показники їх результативності, адже в цьому році громади вперше робитимуть звіт про оцінку результативності бюджетних програм. "У подальшому це стане основою для прийняття управлінських рішень з оптимізації та переформатування переліку програм", - пояснила Олеся Голинська.

За матеріалами Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування