Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Як не наступити на граблі та отримати гроші на проект?

01.12.2017
Протягом двох днів у Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування проходив тренінг "Міжнародна технічна допомога задля формування моделей життєздатної та спроможної громади". Учасниками навчання стали представники громад Чернігівської та Київської області.

Тренери - експерт з розвитку громад, керівник аналітичної програми ГО "Європейський діалог" Олександр Софій та національний експерт з питань стратегічного планування Програми "U-LEAD з Європою" Олександр Волошинський – поділилися практичним досвідом і розповіли, як отримати гроші на проект та не наступити на граблі.

Олександр Волошинський за своє життя виграв понад 300 проектів, найбільший вартістю 2 млн євро. Вміння написати проект, правильно вибудувати його структуру таким чином, щоб він був підтриманий конкурсною комісією, - цих навичок не вистачає об’єднаним громадам. "В громадах з чим зіштовхнулися? Гроші хочемо, хочемо багато що зробити, але не так багато людей вміють писати проекти. А головне – часто немає розуміння, для чого їм цей проект, який результат від нього", - підкреслив Олександр Софій.

Під час тренінгу учасники набули практичного досвіду. Кожна група практично підготувала реальний проект відповідно до вимог міжнародної технічної допомоги та європейських стандартів. За словами експертів, основною складовою більшості проектів є логіко-структурний підхід. Логічна матриця в проектах, з одного боку, дозволяє авторам контролювати себе на всіх етапах написання, виявляти хиби та прогалини, а з іншого боку – якщо вона неграмотно написана, то проект може втратити суттєву кількість балів під час оцінювання. "Логічна матриця лякає проектних менеджерів та ентузіастів, які раніше не стикалися з нею. Ніхто не знає, що туди писати, а відкриваючи - закриває її. Ми два дні вчили, як писати проекти, проводили роботу з детальним роз’ясненням", - зазначив Олександр Софій.

Практичний досвід з роботою над помилками, систематизація знань та нові навички, корисні поради – все це стане у нагоді представникам громад під час написання проектів.

Начальник відділу інвестицій та міжнародної діяльності Прилуцької міської ради Олена Канавець розповіла, що разом з колегами пише проекти із залучення коштів на різні конкурси. З такими складними умовами подачі заявок їм вже доводилося стикатися, і тоді, як то кажуть, гулі набивали самостійно. "На цьому тренінгу ми розібрали все по поличках, враховуючи підводні камені та ризики. І якщо наступного року буде оголошено черговий етап конкурсу, то ці практичні навички і знання стануть у нагоді. Хоча той інструментарій, який ми отримали, стане у нагоді під час підготовки до будь-якого проекту", - сказала Олена Канавець.

На думку Анни Пуцової, депутата Деснянської селищної громади, розуміння проектної діяльності важливе не лише для місцевого самоврядування. Громадські активісти разом із жителями громад мають долучатися до активного обговорення розвитку громад. Пасивне прийняття змін, відсутність ініціативи з боку громадян, очікування чиїхось вказівок – це крок назад в розвитку громад. Серед проектів, які б вона запропонувала для Деснянської громади (що входить до 15 найбільш самодостатніх в Україні), – створення комунікаційного простору.

А найбільш емоційним підсумком дводенного навчання стала фраза однієї з учасниць: "Я обов’язково напишу проект! І громада мене підтримає".

За матеріалами Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування