Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Як залучити мешканців до діалогу з владою через ЦНАП: у Києві презентували посібник

29.07.2019

25 липня 2019 року в Києві відбулася презентація посібника «Інформування та залучення населення. Рекомендації на усіх етапах створення та роботи ЦНАП» (ЗАВАНТАЖИТИ 21,9 МБ). Посібник є частиною пакету підтримки, який розробляє команда напряму з покращення якості надання адмінпослуг для населення Програми «U-LEAD з Європою». В рамках реалізації напряму буде створено до 600 належних Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). 

Представники комунікаційних агенцій-лідерів ринку, експерти-комунікаційники проектів Європейського Союзу та фахівці з громадських організацій pro bono долучилися до заходу та допомогли представникам громад розробити плани по інформуванню та залученню населення для конкретних ситуацій, які можуть виникнути в громаді. Професійні комунікатори модерували обговорення та ділилися досвідом. Після групової роботи фахівці громад презентували розроблені плани інформування та залучення мешканців, а експерти давали їм поради та рекомендації на майбутнє. Більше 50 представників громад з усієї України взяли участь у заході. Учасників привітали Тарас Лилик від імені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України та Наталія Старостенко від імені Представництва ЕС в Україні.

Наталія Старостенко, керівник сектору місцевого розвитку Представництва Европейського Союзу в Україні привітала учасників та зазначила: «З впровадженням реформи децентралізації місцеве самоврядування отримало більше повноважень і одночасно відповідальності за покращення якості життя мешканців. Участь населення у процесах прийняття рішень є надзвичайно важливою для ефективного управління та сталого розвитку регіонів. Підвищення обізнаності та залучення мешканців до діалогу є одним з найважливіших завдань влади, яка ставить собі за мету ефективний та гармонійний розвиток громади. Посібник Програми «U-LEAD з Європою» є дієвим інструментом, який громади можуть використовувати на практиці для комунікації соціальних змін. ЄС продовжуватиме підтримку, спрямовану на поліпшення добробуту мешканців українських громад та розвиток регіонів».

Олена Конопля, керівниця комунікаційної команди Офісу віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, розповіла про кращі практики комунікації європейської інтеграції України та наголосила: «Оскільки нам доводиться пояснювати людям досить складні поняття, реформи або законопроекти, ми повинні говорити простою зрозумілою мовою. Без цього комунікація буде малоефективною. Але також дуже важливо завжди знаходити та пояснювати практичну користь, яку мешканці отримають від впровадження змін, суто теорія в цих питаннях не є зрозумілою. Людям завжди цікавіше слухати про зміни у їхньому житті на практиці».

Астрід Коль, керівниця відділу комунікацій, діалогу та налагодження зв'язків Програми «U-LEAD з Європою» презентувала кращі практики по залученню населення в процеси об’єднання громад та зауважила: «Пряма комунікація влади з мешканцями є надзвичайно важливою. Програма «U-LEAD з Європою» працює з громадянами на всіх рівнях, особливо на місцевому, через Центри розвитку місцевого самоврядування, створені у кожній області. Комунікація допомагає здобути довіру людей і залучити їх у процес прийняття рішень, що сприяє подальшому об’єднанню та розвитку громади. Посилення місцевого самоврядування є важливою ціллю децентралізації, а це неможливо без залучення мешканців».

Посібник Програми «U-LEAD з Європою» містить практичні рекомендації щодо інформування населення на усіх етапах створення та роботи ЦНАП, а також поради по розробці плану залучення мешканців до діалогу з владою та їх впливу на розвиток громади. «В цьому посібнику ми сконцентрували весь досвід, набутий під час роботи по створенню 26 ЦНАП Початкової Фази, та залучили високо-професійних комунікаційників з метою створити для громад, які планують відкривати ЦНАП, нові інституції чи інфраструктурні об’єкти, практичні інструкції готові для використання», зазначила Тамара Береш, координаторка інституційної підтримки напряму з покращення якості надання адмінпослуг для населення Програми «U-LEAD з Європою».

За матеріалами tsnap.ulead.org.ua