Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Учасники Клубу земельних інтересів приносять громадам сотні тисяч гривень

03.10.2018

Ефективне управління земельними ресурсами дозволяє залучати до бюджету громади сотні тисяч гривень. Фахівці Новоборівської ОТГ у 2017 році відпрацювали проблематику відмерлої спадщини, і це дозволило громаді укласти 250 договорів оренди загальною площею 631 га під орендну ставку у 10%, що принесло до бюджету 442 тис. грн.

Такі практики є цінним досвідом для фахівців новостворених ОТГ, тому Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений Програмою "U-LEAD з Європою" та Мінрегіоном, регулярно проводить навчальні заходи, на яких досвідчені фахівці діляться успішним досвідом.

"Приклади ефективного управління землями показують можливості для зростання надходжень громад. Ми поширюємо практичний кейс Новоборівської ОТГ, і сьогодні вже Хорошівська та Ушомирська ОТГ переукладають угоди на відумерлу спадщину і отримують додаткові сотні тисяч гривень до бюджету", - переконаний Олександр Гнітецький, радник з просторового планування Житомирського ЦРМС.

27 та 28 вересня у Житомирському ЦРМС відбулось третє засідання Клубу земельних інтересів, на якому землевпорядники із Житомирської та Вінницької областей презентували свої кращі практики та шукали шляхи вирішення спільних для ОТГ проблем. Фахівці Хорошівської та Ушомирської ОТГ презентували результати роботи із інвентаризації земель відумерлої спадщини. Після першого засідання Клубу, яке відбулось ще у лютому 2018 року, ці фахівці змогли залучити додаткове фінансування за рахунок підписання нових угод із фермерами.

"Ми провели моніторинг таких земель і в результаті підписали 580 договорів нових договорів оренди землі під 6-8% орендної плати. В грошовому еквіваленті це додатково 535 тис. грн у бюджет. Сьогодні у Житомирському Центрі ми можемо отримати такі алгоритми роботи і практичну підтримку в їх реалізації в ОТГ", - Валентина Жмаченко, землевпорядник Ушомирської ОТГ.

Хорошівська громада змогла акумулювати додатково 1 мільйон гривень, підписавши 596 договорів із орендною ставкою у 10-12%.На жаль, не всі громади цей механізм збільшення надходжень до бюджету використовують, адже не всі мають досвід. Крім того, фахівці ОТГ виявили тенденцію: чим ближча громада до обласного центру, тим менша кількість неуспадкованих паїв. Значною мірою це спричинено відсутністю юридичної підтримки та грошей у жителів сіл.

"Цей досвід показує значний потенціал до зростання бюджету громад, які отримають сільськогосподарські землі від держави. І такі майданчики, як Клуб земельних інтересів, організований Житомирським Центром, дозволяє цей потенціал розвивати", - зазначила Ольга Німко, кандидат юридичних наук.

Також учасники Клубу обговорили проблематику передачі сільськогосподарських земель у власність ОТГ. Сергій Музиченко, заступник начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, наголосив, що 26 вересня ще 16 ОТГ регіону отримали землю. Найбільш проблемними виявились Олевська ОТГ через "бурштинову лихоманку" та Народицька ОТГ через значну кількість радіоактивно забруднених земель.

"Ми провели моніторинг, як 12 ОТГ регіону використовують отримані ще у червні землі. Лише дві громади вже замовили детальні плани та в майбутньому планують проводити аукціони для залучення інвестицій в громади. 10 громад розпочали процес передачі отриманих земель у приватну власність громадянам, переважно учасникам АТО. Дехто відверто зазначає: ще не знаємо, що далі робити. За прогнозом уряду, передача земель повинна підвищити на 20-30% земельні надходження громад. Проте якщо всі землі передати у приватну власність - про підвищення можна забути", - наголошує Олександр Гнітецький, радник з просторового планування Житомирського ЦРМС.

Наступне засідання Клубу земельних інтересів заплановане на листопад, тоді планується підбити підсумки роботи за рік та поділитись новими історіями успіху та алгоритмами вирішення проблем.

За матеріалами decentralization.gov.ua