Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Усім на заздрість: у селі створили спорткомплекс, який вразив своєю розкішшю

07.08.2018

До Дня Незалежності в селі Іванів Калинівського району Вінниччини відкриють великий спортивний комплекс.

Таку обіцянку місцевій молоді дав голова Іванівської об'єднаної громади Михайло Кулик 9 місяців тому перед виборами. Зараз будівельні роботи стрімко завершують. Майстри уже збудували велике футбольне поле з штучним покриттям та потужним освітленням. Поряд – тенісний корт, який можна використовувати для баскетболу та волейболу. Навколо декоровані лави та трибуна для глядачів футболу. Поблизу збудували вбиральню. У другій частині спорткомплексу – усілякі тренажери та великий дитячий майданчик у вигляді піратського корабля для найменших жителів села.

"Діти аж пищать, так хочуть гратися тут. Тільки вечоріє, з усіх кінців села з'їжджаються велосипедами. Футболістів багато маємо. Ніколи не могла подумати, що доживу до такого. Все життя сюди сміття викидали, коли і хто хотів. Шур… з машини, а самі газу дали і поїхали. І це ж свої люди, - каже Марія Петриченко. Живе навпроти спорткомплексу. - Став хазяйнувати у нас новий голова. Порядки навів, любить чистоту. Можна ж було і до цього часу це зробити. Але не було господаря. Не завжди справа у грошах".

Майстри викладають кольорову тротуарну плитку. Тенісний корт обсаджують декоративними туями. За кілька днів запустять фонтан. 

"Фонтан символізує багатство, гроші. Щоб ми були успішні, гарні і процвітаючі. Але без праці нічого не буде. За нами дивиться батько. Це наглядовий ревізор. Контролює. Постійно підгонить до роботи. Все каже: "ви в мене ще ледачі, бо пізно встаєте. Я на ногах уже 7.45 лечу на роботу. Лягаю о 1-2-й годині ночі. От вчора регулювали освітлення на футбольному полі, то в 2.30 тільки приїхав додому", - говорить Михайло Кулик.

За кілька днів встановлюють відеоспостереження.

До цього спонукала крадіжка. "Лежали матеріали на мільйони. Ніхто нічого не брав. А тут зникло два ліхтарі. Оголосили у фейсбуці, по селі пішло. З понеділка на вівторок принесли і підклали", - каже Михайло Кулик.

На спорткомплекс витратили більше 3 млн 200 тисяч гривень. 90 відсотків від суми – гроші місцевого фермерського господарства. Ним керують два брати голови ОТГ.

Решта коштів вклали місцеві підприємці та фірми. На облаштуванні зекономили 800 тисяч. Багато допомагають місцеві жителі. У день відкриття проведуть олімпіаду з багатоборств. Запрошують прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Хочуть йому розказати, як керують і що встигли зробити за 9 місяців в ОТГ.

"Я ж спочатку навіть не вірив, що ОТГ зможе працювати. Помилився і вдячний, що люди мене обрали. Думав, що поставив хрест на політичній кар'єрі після того, як не став депутатом районної ради. Мабуть так мало статися. Односельці запевнили, що проголосують аби я став головою громади".

До об'єднання бюджет села складав не більше 10 млн грн. Зараз – 43 млн.

"Надійшли гроші з держбюджету. Тепер ми можемо будувати дороги до тих сіл, які приєдналися в складі громади, а також по селах. Можемо ремонтувати лікарні та дитсадки. Встановлюємо сміттєві бачки по всьому селі. Робимо маленьку "Швейцарію" у себе. Мене бентежить те, що ми відрізняємось від міста. Прийнято думати, що в селі гірші школи, навчання, майданчики. Хочу, щоб сільські діти відчували себе як в місті", - зазначив голова громади.

"Видно, село живе. Таких голів побільше для району та й мабуть для всієї країни. Під'їде, спитає чи все добре. Цікаво з боку дивитися, як з ним вітаються, дякують. Тут все ясно. Нема такого, що все робиться в одному Іванові. По всіх селах робота йде. От ми зараз їдемо в Гущинці робити розмітку за його вказівкою. Інші майстри освітлення встановлюють" , - каже інженер по безпеці руху Павло Кугай.

У селі – проблеми з водою. "Планував водогін. Проектанти сказали, щоб накрити село треба 17 мільйонів гривень. Я тимчасово відмовився. Це практично всі гроші бюджету. Може налагодимо стосунки з Деспро (Швейцарсько-український проект, який підтримує децентралізацію в Україні – ред.), і вдастся співфінансуванням провести водогін".

У селі рідко де зустрінеш людей. Усі працюють. Їздять машинами, велосипедами, але більшість – скутерами.

Село славиться на весь світ домашньою копченою "янівською ковбасою". Люди тримають великі господарства, якщо не мають постійної роботи. Займаються вирощуванням свиней та продають свинину. Втім, є багато, які виїхали на заробітки до Польщі.

За матеріалами gazeta.ua