Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Усього за рік після об’єднання Стеблівська та Набутівська громади продемонстрували вражаючі досягнення

19.12.2017
Нові дороги – де було бездоріжжя, нові інтер’єри – де була облуплена фарба, утеплені ФАПи й дитсадки, нові дитячі майданчики та фітнес-зали – такими побачили Стеблівську і Набутівську громади учасники прес-туру, що пройшов на Корсунщині 15 грудня. У рамках  інформаційної кампанії "Досвід успішних громад Черкащини" прес-тур було ініційовано Черкаським Центром розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

Обом громадам виповнився рік, і сьогодні кожна з них є уже успішною і самодостатньою. Тут не закрито жодного дитсадка чи школи, навпаки - у кожному селі громади, яке ми відвідали, вирувало життя – тут поспішали завершити роботи з утеплення або внутрішнього облаштування приміщень до нового року.

Обидві громади дуже схожі: Набутівська громада - це 13 сіл (7 сільських рад), до складу Стеблівської громади увійшло 12 сіл та селищ  (4 сільських та селищна рада). Стеблівська громада утримує 32 заклади (4 навчально-виховних комплекси, дитсадок, 18 закладів культури, 7 ФАПів та 2 амбулаторії і навіть власну пожежну частину, для якої планує придбати нову пожежну машину), Набутівська – 34 (6 ФАПів та 2 амбулаторії, музична школа, 7 будинків культури та 2 сільських клуби, 8 бібліотек та 3 музеї, дитсадок та 5 навчально-виховних комплексів, дитячий будинок сімейного типу).

Одна зі шкіл Набутівської громади - це відома на всю Україну авторська школа Олександра Захаренка, який створив тут навчально-спортивний комплекс, танцювальний зал, ігрові кімнати, басейн, музей села, планетарій та обсерваторію. Таким чином, сьогодні у звичайному селі є школа, аналогів якої не відшукаєте в обласному центрі, і громада знаходить можливості її утримувати і розвивати: на базі басейну школи та приміщення дитсадка, що знаходиться поруч, планується відкриття дитячого оздоровчого табору. І уже за три роки, як повідомив голова Набутівської об’єднаної територіальної громади Олег Малюга, у селі Сахнівка буде відкрито повноцінну базу для оздоровлення дітей.

Сьогодні громади використовують усі можливості, аби не просто зберегти й утримувати всі важливі об’єкти у кожному селі –  що стало пріоритетом для кожного голови ОТГ, – але  й удосконалити існуючу базу. Це будинки культури, бібліотеки, дитсадки та ФАПи, що жодного разу не ремонтувалися. Це нові дитячі майданчики і дороги там, де їх ніколи не було. Як їм це вдається?

- Основні наші ресурси – місцеві податки, цьогоріч ми отримали на 5 млн грн більше податку на доходи фізичних осіб, - констатує голова Стеблівської об’єднаної територіальної громади Олексій Данільченко. - Тісно працюємо із підприємствами, сільгоспвиробниками, що діють на території громади. На сесії Стеблівської селищної ради зменшено розмір пайової участі на розвиток інфраструктури до 3% для юридичних осіб,  що стимулює розвиток промислових виробництв на території Стеблівської ОТГ.

 

- Підприємствам та підприємцям комфортно працювати у громадах,  бізнес звідси не йде, а навпаки, заходить, - переконаний директор Черкаського ЦРМС Сергій Слинько. - Набутівській громаді допомагають ТОВ "Агрофірма "Корсунь" та "НПФ "Урожай", Стеблівській – ПАТ "Стеблівська бавовняна прядильно-ткацька фабрика" та лісопереробне підприємство ТзОВ "КОРІС" АМ". І якщо громади ідуть назустріч бюджетоутворюючим підприємствам (як у випадку зниження податкового навантаження), це стимулює розвиток підприємств, що, у свою чергу, починають більше допомагати громадам у їх розвитку. Вони створюють робочі місця – і люди залишаються тут жити: створюють родини, ростять дітей,   будують своє майбутнє і водночас - майбутнє своєї громади.

Місцеві підприємства допомагають громадам з утриманням спортивних команд, асфальтуванням, опаленням шкіл та дитсадків. Наприклад, 4 км новесенької дороги, що з’єднала між собою два села Набутівської громади, проклали саме за кошти ТОВ "НВФ "Урожай", що пішло назустріч громаді. Під час екскурсії в Стеблівській громаді її голова  пояснював: "Ось тут дорогу зроблено за  спонсорські кошти, там далі - за рахунок субвенції, а цю частину  - бюджетом  громади". У кожній з громад нам показали дитсадок, де було проведено роботи за рахунок субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ з державного бюджету - але, поряд із тим, громада відшукала можливість провести додаткові ремонти за рахунок власного бюджету. У Стеблеві наразі триває оновлення приміщення амбулаторії, частина якого відбувається на кошти ДФРР, інша частина – на власні. Громади використовують усі можливості для залучення додаткових коштів. Ось, наприклад, завдяки ініціативності старости села Корнилівка Наталії Баб’як (її проекти перемогли у  конкурсі БФ "Урожай-громаді"), у Корнилівці було відкрито безкоштовну для мешканців села фітнес-студію, обладнану тренажерами, та проведено благоустрій трьох криниць, які тепер накрито альтанками.

Нові громади – це новий рівень добробуту. Директор Дацьківського навчально-виховного комплексу (Стеблівська громада) Леся Вдовченко розповідає, що вони забули про затримки зарплати і мають можливості розширити навчальну і гурткову роботу з учнями (а у перспективі голова ОТГ ще хоче придбати кожній школі нове мультимедійне обладнання). Із Стеблівської громади, яким голова ОТГ пообіцяв боротися зі стихійними сміттєзвалищами, тепер безкоштовно вивозять побутові відходи.

Нові громади – це не лише новий рівень добробуту, це нові підходи. Коли на прохання інваліда-колясочника голова ОТГ у першу чергу кидається ремонтувати дорогу на його вулиці. Коли молодій лікарці з іншого міста, що працюватиме у громаді, купують житло, а ремонт у селищній раді робиться у останню чергу.

Сьогодні обидві громади – і Стеблівська, і Набутівська - уже готують на новий рік нові проекти, розраховані на державні й міжнародні фонди. Обидві – динамічні, перспективні, потужно розвиваються. У обох громадах своєрідним символом є лелека – і лелечі фігурки прикрашають тут і дитсадки, і школи, і приватні будинки. Як своєрідна запорука успішного майбутнього цих громад – бо в Україні лелека є символом добробуту й щасливої долі.

За матеріалами Черкаський Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея