Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

За підтримки ЄС та ПРООН в області було реалізовано 147 мікропроектів

25.05.2017
Хід реалізації в регіоні спільного проекту ЄС та Програми розвитку ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" обговорили 23 травня в Харківській обласній державній адміністрації.

Директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Вікторія Белявцева відзначила, що реалізація проекту на Харківщині триває з 2008 року, понад двох років тому була розпочата його третя фаза.

"Третя фаза проекту з самого початку передбачала розвиток за двома напрямками: муніципальний і для сільських територій. У процесі реалізації було передбачено ще два компоненти: підтримка внутрішньо переміщених осіб і "розумні міста", електронний уряд, - зазначила Вікторія Белявцева. - Ми розуміємо, що в цілому проект передбачає об'єднання місцевих ініціатив та роботи органів державної влади й місцевого самоврядування. По суті, це яскравий приклад на шляху децентралізації України. Тому наше з вами завдання - докласти максимум зусиль, щоб цей проект ми завершили успішно, й у нас були надалі хороші перспективи".

У 3-й фазі проекту МРГ партнерами є 8 районів, 2 міста, 31 село та 54 організації (громадські організації та ОСББ). Усього підтримано 58 проектів загальною вартістю близько 30 млн грн. З цієї суми грантова підтримка Проекту МРГ - майже 20 млн грн, кошти громад – біля 2 млн грн, кошти місцевих бюджетів – майже 8 млн грн. Пріоритетні напрямки 3-ї фази проекту - енергоефективність, енергоощадження та "розумні міста".

Так, у напрямку енергоефективності в громадах Харківщини реалізовано мікропроекти із застосування сонячної енергії, альтернативних видів палива, енергоощадних приладів для вуличного освітлення. Усього було підтримано 20 мікропроектів, у тому числі 2 - зі встановлення теплових насосів, 5 - зі встановлення автономного вуличного освітлення на сонячних панелях, 2 - зі встановлення світлодіодного вуличного освітлення, 8 - зі встановлення пелетних котлів, 3 – зі встановлення індивідуальних теплових пунктів.

Також Харківська область однією з перших в Україні стала партнером проекту у вирішенні проблем проживання внутрішньо переміщених осіб. У рамках МРГ для тимчасового компактного перебування ВПО провели капітальний ремонт трьох будівель у містах Барвінкове та Балаклія. Також увагу приділили переселенцям з особливими потребами: у Хорошевському геріатричному пансіонаті відремонтували приміщення загального користування, було закуплено спеціальне обладнання. У Червонооскільському психоневрологічному інтернаті повністю відремонтовано окрему будівлю. Усього в рамках партнерства щодо вирішення проблем ВПО було реалізовано 5 мікропроектів.

Довідка. Мета Всеукраїнського спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" – сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні шляхом зміцнення спільного управління та заохочення громадських ініціатив у селах, селищах та малих містах. Усього за час реалізації проекту в Харківській області його учасниками стали 15 районів, 2 міста, 97 сільських рад та 109 громад. Реалізувати вдалося 147 мікропроектів.

За матеріалами kharkivoda.gov.ua