Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Запорізька область - знову серед лідерів децентралізації

27.09.2018

Про це свідчать результати щомісячного моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, який проводиться Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. За станом на 10 вересня Запорізька область посідає ІV місце та знаходиться в "зеленій" зоні лідерів децентралізації.

Як повідомили в Управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації, в рейтингу були враховані 51 ОТГ області, в які об'єдналися 184 територіальні громади, що становить 61,5 %. Аналізуючи результати досліджень реалізації завдань реформи, позитивним насамперед є покриття ОТГ площі території області – тут Запорізька область посідає І місце. Не менш важливим є кількість територіальних громад, що об'єдналися (ІІ місце), та кількість утворених ОТГ (ІІІ місце).

Наразі чотири райони Запорізької області повністю покриті об'єднаними територіальними громадами: Великобілозерський, Чернігівський, Оріхівський та Більмацький. Якщо враховувати цей показник охоплення перспективним планом формування територій громад території області, то область охоплена на 97,3 % , що у моніторингу відповідає VII місцю.

За кількісним показником населення, яке проживає на територіях ОТГ, у співвідношенні до загальної чисельності населення області в 51 ОТГ  проживає 22,4 % населення (ХІ місце). В Управлінні пояснили, що потрібно враховувати, що Запорізька область є індустріальною, тому більша частина жителів, а саме 64,4 %, проживає в містах обласного значення.

Наразі важливим напрямком роботи є посилення спроможності утворених ОТГ, у тому числі і збільшення чисельності населення тих ОТГ, у яких кількість населення менше п’яти тисяч осіб, а це 25 із 51 ОТГ області (ХVIII місце у моніторингу). Одним із можливих шляхів вирішення цього питання є приєднання суміжних громад до ОТГ та об’єднання невеликих ОТГ.

За підсумками І півріччя 2018 року експертами Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні проведено експертний аналіз бюджетів ОТГ у розрізі чотирьох показників, які характеризують фінансові аспекти діяльності об’єднаних територіальних громад: власні доходи на одного жителя (співвідношення обсягу надходжень власних доходів до кількості жителів відповідної ОТГ); динаміка надходжень місцевих податків і зборів у 2018 році порівняно з 2017 роком; рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету); питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ (питома вага видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування в сумі власних доходів загального фонду).

Для проведення аналізу ОТГ згрупували за критерієм чисельності населення громади: група 1 - ОТГ з чисельністю населення понад 15 тис. жителів, до якої ввійшло п’ять громад Запорізької області; група 2 - ОТГ з чисельністю населення від 10 до 15 тис. жителів, серед яких п’ять ОТГ Запорізької області; група 3 - ОТГ з чисельністю населення від п’яти до десяти тис. жителів, серед яких 10 ОТГ Запорізької області;  група 4 - ОТГ з чисельністю населення менше п’яти тисяч жителів, серед яких 16 ОТГ Запорізької області; .

У загальному рейтингу Чернігівська ОТГ посідає 15 місце серед 87 ОТГ, що увійшли до групи 1, Широківська ОТГ -  13 місце із 103 ОТГ групи 2, Приазовська ОТГ — 49 місце серед 227 у групі 3,  Підгірненська ОТГ — 32 місце із 248  ОТГ групи 4.

За підсумками І півріччя 2018 року середній показник надходжень власних доходів на одного жителя по 36-ти ОТГ області збільшився на 600,4 грн. та склав 1467,5 грн. (у тому числі по 16-ти ОТГ, утворених у 2015-2016 роках, цей показник зріс на 22,6 % та становить 1420,8 грн., а по 20 утворених у 2017 році — у 2,1 разу і становить 1494,7 грн.).

Найвищий темп зростання надходжень місцевих податків і зборів за І півріччя 2018 року порівняно з аналогічним періодом 2017 року спостерігається в бюджетах Петро-Михайлівської ОТГ (+61,7%), Новоолексіївської ОТГ (+47,8%) та Біленьківської ОТГ (+44,7 %).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

За матеріалами www.zoda.gov.ua