Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Децентралізація по-глобинськи

29.05.2017
За 160 кілометрів від Кропивницького розташоване містечко Глобине Полтавської області. Воно славиться не тільки своєю давньою історією, відомою маркою ковбасних виробів, але й тим, що тут створена одна із найперспективніших в Україні об’єднана територіальна громада. Глобинцям можна позаздрити, бо місто має потужний економічний потенціал. На 16 тисяч населення – м’ясокомбінат, свинокомплекс, молокозавод, підприємства з переробки сої та виробництва біогазу, залізниця. Тут, не повірите, дефіцит робочих рук. Місцеві підприємства запрошують на роботу жителів з інших областей України. І, коли бачиш, що окрім економічних можливостей, у містечку є влада, яка працює для людей і робить життя комфортнішим, хочеться зібрати валізи і переїхати у Глобино. А краще переймати успішний досвід та втілювати його у себе вдома. Ось за цим і приїхали представники місцевого самоврядування Кіровоградської та Черкаської областей.

Ми пов’язані історією

Ну, не могло місто стояти осторонь, не бути першим у реформуванні місцевого самоврядування, маючи за плечима таку давню історію, а ще таких відомих особистостей. Глобине виникло у першій половині XVIII століття біля старого Ромоданівського шляху. Поселення називалося Маленький Кагамличок. Відомо, що глобинці підтримали Мазепу і шведів у боротьбі за незалежність України і за це були покарані російськими військами Меншикова-Шереметьєва: поселення було спалено вщент. У другій половині XVIII століття його власником стає військовий писар Нової Запорізької Січі Іван Якович Глоба. Від його прізвища, поселення і дістало назву Глобине. Іван Якович обіймав посаду військового писаря Нової Запорізької Січі в 1765-75 рр., брав активну участь у російсько-турецький війні 1768-74 років. Під час зруйнування царськими військами Запорізької Січі у 1775 році був звинувачений у непідкоренні російській владі й засланий до Туруханська, де і помер у 1790 році. До речі, для мене стало відкриттям, що Іван Глоба – пов’язаний і з нашим краєм. Він заснував хутір, який пізніше отримав назву Глинне, а потім був названий іменем нового господаря – російського офіцера Бережньова (сучасна Бережинка). Чому свій хутір Іван Глоба заснував на маловідомій притоці Інгулу? З огляду на те, що достеменно невідомо місце його народження, історики висувають гіпотезу, що батьківщиною Глоби може бути наш край.

Глобинці шанують свою історію: у центрі міста встановлено пам’ятник Івану Глобі. На гербі міста серед інших геральдичних символів чорнильниця (каламар) з пером та шабля – данина пам’яті про військового писаря Нової Запорізької Січі.

Бюджет громади збільшився у 10 разів

"Коли у мене запитують, об’єднуватися у громаду чи ні, то я пояснюю, що якраз погано довго думати, треба діяти. Практика нашого міста показує, що зміни в Україні можливі. Сьогодні ми не тільки можемо говорити про проблеми, ми маємо кошти на їх вирішення", – сказав журналістам Глобинський міський голова Станіслав Джусь.

Цифри говорять самі за себе. У 2015 році бюджет міста складав 21,5 млн грн, а в 2016-ому збільшився у 10 разів (!) – до 121 млн 346 тис.грн. Ну, і нинішній 2017 рік тут прогнозують перевиконати і вийти на 134 млн 838 тис. грн. До речі, Глобинська територіальна громада одна із 16 ОТГ в Україні, яка додатково наповнює Державний бюджет. Сьогодні громада віддає на Київ 8 млн грн, а вже через рік, за підрахунками, ця сума збільшиться у два рази. Тому думають над тим, кого ще долучити до громади, щоб кошти залишалися на місці та вкладалися у розвиток територій.

У Глобинську територіальну громаду об’єдналося 5 сільських та одна міська громади, загалом це 23 населенні пункти.

"Ми розпочинали з того, що зробили фінансовий аналіз можливостей наших громад у випадку їхнього об’єднання. Обраховували податки та видатки з перспективами при зміні бюджетоутворюючих статей. Побачили, на що ми будемо спроможні. Навіть за нашими найскромнішими розрахунками зрозуміли: 20-23 мільйони у випадку об’єднання ми могли б направляти на інвестиційні проекти та капітальні ремонти", – розповів Станіслав Джусь.

На початку не все було ідеально: тут розраховували на одні сільські громади, а в результаті згоду на об’єднання дали інші території. Станіслав Джусь радить не забувати про важливий аспект під час процедури об’єднання – інформування населення. Щоб детально роз’яснити людям переваги ОТГ, тут почали видавати інформаційний бюлетень, який безкоштовно розповсюджували серед жителів. І нині бюлетень – це важливий інструмент звітування перед людьми.

"Не беріть на себе відразу 10-20 проблем!"

Звичайно, мешканцям хочеться швидких змін, які можна “пощупати” і побачити на власні очі. Так само і гості із сусідніх областей, які приїхали переймати досвід, чекали на грандіозні зміни. Але міське господарство, яке з року в рік занепадало, не можна підняти за один рік. Та й, окрім комунальної сфери, не меншої уваги сьогодні потребує освіта, медицина, культура. А ще потрібно утримувати пожежну частину та муніципальну міліцію. І не забувайте, що, окрім міста, у громади з’явилися нові території, які так само чекають на капіталовкладення. І там розпочалися ремонти доріг та вуличного освітлення.

"Не беріть на себе відразу 10-20 проблем – вирішіть одну-дві в рік, на наступний рік ще дві і так побачите результат", – сказав, показуючи нам станцію автоматичного керування на одного із водозаборів, заступник міського голови Олександр Артюшенко.

Комунальне господарство територіальної громади обслуговує 62 кілометри водогонів, 27 водозаборів, є тут водонапірна башта та дві артезіанські свердловин. Одна потужністю 40 кубів на добу, інша – 45. Побудована у радянські часи, водонапірна башта не підлягала ремонту. Для того, щоб забезпечувати центральну частину міста водопостачанням необхідно було вживати заходів. Глобинці розробили програму розвитку житлово-комунального господарства, яку сьогодні реалізують. Вони встановили станцію автоматичного керування, яка заміняє водонапірну башту. До речі, її розробили кропивницькі спеціалісти на основі обладнання з Данії. Новітнє обладнання дозволяє за рахунок датчиків контролювати тиск у системі водопостачання і задавати імпульс артезіанському насосу. І таким чином контролювати подачу води. Управління системою відбувається дистанційно, за допомогою смартфона. Тиск можна збільшити або ж зменшити. Це дозволяє заощаджувати енергію. За підрахунками глобинців, економія складає 8 тисяч гривень на місяць. Максимальний термін окупності нового обладнання – 2 роки. Вартість системи разом з установкою та монтажем – 200 тисяч гривень.

За словами Олександра Артюшенка, за час роботи нової системи жоден артезіанських насос не вийшов із ладу, бо передбачений захист від різних надзвичайних ситуацій. Ця система продовжує термін експлуатації артезінського глибинного насосу.

У подальшому тут планують зробити єдину комп’ютеризовану диспетчерську систему. Для того, щоб це зробити необхідно встановити ще 10 станцій автоматичного керування. Тут планують через два роки повністю комп’ютеризувати систему водопостачання в місті. Якщо станеться аварія, то через модем подаватиметься сигнал на комп’ютер і диспетчер бачитиме, де виникла проблема. А тоді вже бригада виїжджає і ремонтує аварію.

Разом з цим глобинці працюють над диспетчеризацією вуличного освітлення. Вже замовили модулі, які дозволяють віддалено зчитувати показники лічильника, управляти часом включення та виключення світла.

"Якщо ви хочете спокійно досидіти до пенсії, то вам в об’єднання йти не потрібно. Але якщо у вас є мотивація, бажання і віра, тоді об’єднуйтеся", – радить заступник міського голови.

Соціально відповідальний бізнес

40% надходжень до бюджету громади забезпечує група компаній "Глобино", до якої входять і м’ясокомбінат, і свинокомплекс, і молокозавод, і сільськогосподарські підприємства. Гостям з Кіровоградської та Черкаської областей розповіли про м’ясопереробний напрямок. Все почалося з маленької бійні, а нині це потужне виробництво, яке виробляє 110-120 тон ковбасних виробів на добу. В межах міста розташований свинокомплекс потужністю 250 тисяч свиней в рік. І найцікавіше, тут жителі не скаржиться на те, що свинок вирощують в місті, бо гроші, які йдуть бюджет, не пахнуть.

Окрім наповнення бюджету громади, компанія, за словами міського голови Станіслава Джуся, підтримує соціальні програми міста: збудувала спортивний майданчик, допомагає молодим, талановитим глобинцям, фінансуючи їх поїздки на різноманітні конкурси та змагання.

За матеріалами persha.kr.ua