Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Агенція регіонального розвитку Вінницької області

Інна Загнітко
Заступник директора Агенції регіонального розвитку Вінницької області

Прийняття Закону України «Про засади державної регіональної політики» стало підставою для початку створення агенцій регіонального розвитку в різних регіонах України. Вінницька область була однією із перших, де відповідно до чинного законодавства було створено Агенцію регіонального розвитку Вінницької області – недержавну неприбуткову організацію. Офіційна реєстрація установи відбулась 23 червня 2016 року.

Паралельно з цим, в 2015–2016 роках у Вінницькій області реалізовувався проект в рамках програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні», який мав назву «Центр адаптації переселенців та підприємців із зони АТО та Криму у Вінницькій області». Кошти в сумі 350 тис. євро, виділені ЄС та обласним бюджетом, були направлені на підтримку підприємців-переселенців та створення нових робочих місць в області. Проект завершив роботу, а командою проекту створена база даних підприємців-ВПО та напрацьовані інструменти які стали основою створення Агенції регіонального розвитку Вінницької області, що було передбачено сталістю проекту.

Одночасно, в Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року в рамках операційної цілі Створення привабливих умов для залучення інвестицій в економіку області та міжнародної донорської допомоги також передбачено створення у 2016 році Агенції регіонального розвитку.

Таким чином, у Вінницькій області створилась унікальна ситуація, коли синергія дій обласної ради та обласної державної адміністрації, реалізація проекту ЄС та зміни в чинному законодавстві України створили всі передумови для того, щоб Вінниччина однією із перших в Україні створила Агенцію регіонального розвитку.

Засновники Агенції: Вінницька обласна рада та Вінницька обласна державна адміністрація; співзасновники: Вінницька обласна Асоціація органів місцевого самоврядування, Вінницький національний технічний університет та Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова.

З метою залучення бізнесу до співпраці, 16 грудня 2016 року підписано Меморандум про співпрацю між Агенцією регіонального розвитку Вінницької області та ГО «Вінницький Бізнес Клуб» – громадською організацією, до складу якої входять найбільші бюджетоутворюючі підприємства області.

Мета діяльності Агенції: сприяти регіональному розвитку Вінницької області за рахунок залучення інвестиційних та додаткових ресурсів, а також здійснення комплексу заходів, направлених на покращення іміджу області та розвиток бізнес-середовища.

Основні напрямки роботи Агенції:

  1. Регіональний розвиток;
  2. Залучення інвестицій, розвиток малого та середнього бізнесу;
  3. Фандрейзинг;
  4. Міжнародне співробітництво.

В рамках напрямку «Регіональний розвиток» Агенція сприяє у реалізації регіональної стратегії розвитку та виконанні плану заходів з її реалізації, програм і проектів регіонального розвитку; взаємодії з експертами з регіонального розвитку; проведення навчань, інформування представників місцевих органів влади, об’єднаних територіальних громад, громадськості щодо можливостей та участі у конкурсах з метою регіонального розвитку.

Директор Агенції є членом конкурсної комісії Вінницького обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад та регіональної комісії з відбору інвестиційних програм та проектів, що можуть реалізовуватись за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку.

Проте, для ефективної роботи Агенції в майбутньому, їй необхідно мати більше повноважень в цьому напрямку. Зокрема, Агенція має виконувати роботу з розробки, реалізації та моніторингу впровадження проектів регіонального розвитку та виступати координатором розвиткової діяльності в регіоні.

Щодо напрямку «Інвестиційна привабливість», Агенція здійснює роботу щодо залучення інвестицій та супроводу інвестиційних проектів. Так, станом на сьогодні Агенцією регіонального розвитку Вінницької області реалізується три Угоди про взаємодію, співробітництво та супровід інвестиційної діяльності з іноземними інвесторами на загальну суму понад 45 млн євро, в області буде створено близько 400 робочих місць. Інвестиції направлені на створення в області підприємства у галузі деревообробки, виробництва щитових будинків, душових модулів, а також на будівництво електрогенеруючих станцій з використанням сонячної енергії.

Крім того, Агенція здійснює проведення заходів для представників бізнесу з метою розвитку підприємницького середовища. Зокрема, було проведено дві «Ярмарки кредитів», метою яких є створення комфортних умов для представників банківських установ та малого і середнього бізнесу, обговорення можливостей кредитування та співпраці для розвитку економічної активності.

В рамках реалізації Регіональної програми розвитку малого і середнього підприємництва Агенція здійснює часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами суб’єктам МСБ. Так, у червні 2017 року проводився перший етап конкурсу проектів, за результатами якого три підприємства отримали компенсації. В липні оголошено другий етап конкурсу.

Агенція з початку свого заснування працює над напрацюванням міжнародних контактів та партнерів. Варто зазначити, що в липні 2016 року було підписано Меморандум про співпрацю між агенціями регіонального розвитку Вінницької області, Лодзинського воєводства (Республіка Польща) та Агенцією із співробітництва та розвитку Італії, що дозволяє спільно розробляти та працювати над реалізацією міжнародних проектів.

Наразі, не має чіткого розуміння як саме працювати агенціям і які функції їм виконувати. Зрозуміло, що агенції в різних областях не можуть виконувати однакову роботу, оскільки і регіони між собою відрізняються, мають свою специфіку. Проте, на даному етапі надзвичайно важливо обмінюватись існуючим досвідом роботи тих агенцій, які уже створені та працюють в Україні, та вивчати міжнародний досвід у цій сфері. Адже, у Польщі, наприклад, агенції – це потужні структури, які розвивають регіони та залучають мільярди інвестицій.

На мою думку, питання про створення агенцій в області не має стояти взагалі. Агенція є свого роду консорціумом, що об’єднує владу, громаду, науку і бізнес. Інша справа, чи готові в регіонах створювати агенцію як дійсно незалежну регіональну інституцію з делегуванням їй повноважень в управлінні регіональним розвитком та фінансовою самостійністю. Чи готова область до створення установи, яка працює поза політикою, не розглядається окремими особами як політично доцільна чи недоцільна, та не є ще одним структурним підрозділом органу влади?

В той же час, ми маємо розуміти, що розбудова інвестиційно-спроможної установи, в тому числі і агенції, вимагає мінімум 2–3 роки, щоб стати спроможною і 5 років щоб стати стабільною. За цей час вона має пройти період так званої «акцептації» – тобто, період сприйняття агенції, як суб’єкта, що здатен працювати відповідно до міжнародних вимог.

На останок, хотілося б завершити статтю словами: «Будь-яка ідея може бути реалізована в тому випадку, якщо вона стає ідеєю багатьох».

Підписання Меморандуму про співпрацю між агенціями регіонального розвитку Вінницької області, Лодзинського воєводства (Республіка Польща) та Агенцією із співробітництва та розвитку Італії

Cтаття опублікована у часописі РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №4