Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Економічний розвиток регіонів: стратегія та інструменти залучення інвестицій та підвищення експортного потенціалу

Данило Білак
Директор Офісу залучення і підтримки інвестицій, Головний інвестиційний радник Прем’єр-міністра України

Чотири місяці тому Кабінет Міністрів України створив Офіс залучення і підтримки інвестицій UkraineInvest, сподіваючись активізувати роботу в цьому напрямку, оскільки підвищення рівня вкладених в нашу економіку коштів – один із ключових пріоритетів в Програмі дій Уряду.

За минулий рік обсяг іноземних інвестицій склав близько 3,8 млрд дол. Для економіки розміру України це – мізер, нам треба 8–10 млрд дол. на рік і економічне зростання на рівні 11–12%. Хоча, звичайно, навіть ті 1–2% зростання, яке спостерігається в Україні зараз, – це вже добре, бо кілька років перед тим було набагато гірше.

Тож одна із задач Офісу – допомагати у переконанні інвесторів вкладати гроші в українську економіку. Нам важливо сьогодні зупинити ту негативну спіраль, за якою формуються уявлення інвесторів про Україну, треба донести світові, що є інший, позитивний кут зору, під яким треба дивитися на цю країну. Щоб коли звучало слово «Україна», бізнесмени асоціювали його не з корупцією та конфліктом на Донбасі, а зі словами «нові технології, успішні реформи, великі можливості».

Для того, аби цього досягнути, ми маємо навчитися ставитися до інвестора, як до бажаного гостя у домі. Умовно кажучи, накрити йому стіл, поспілкуватися і зробити, щоби йому було комфортно. Тоді він захоче приходити до нас знову і разом з друзями.

Такий шлях ми вже розпочали, організувавши 23 січня в Києві семінар «Економічний розвиток регіонів: стратегія та інструменти залучення інвестицій та підвищення експортного потенціалу» за підтримки Кабінету Міністрів України та в партнерстві з Офісом просування експорту. Цей захід відвідали понад 170 представників регіональної та місцевої влади, відповідальних за роботу з інвесторами та розвиток експорту на рівні міст і областей.

Виступаючи на нашому семінарі, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив, що весь економічний розвиток відбувається на місцях. «Немає віртуальних інвестицій, віртуального експорту. Все це відбувається в реальному селі, місті, області, районі, де створюються нові робочі місця, національний український продукт», – зауважив він.

При цьому в Україні, на жаль, є чимало керівників, особливо в центральних виконавчих органах влади, які мають радянський підхід до іноземців, як до ворогів. Адже це ненормально, коли голова ОДА викликає інвестора і вимагає надати документи для перевірки, чи все законно. Ніде у цивілізованому світі, де хочуть бачити зростання інвестицій, такого не роблять. Влада має приходити до інвестора і питати: «Чим вам допомогти?»

Нагадаємо, що однією з основних задач на першому етапі роботи UkraineInvest було виявлення типових проблем тих інвесторів, які вже працюють в Україні. Чимало з них скаржаться на некомфортні умови роботи. Передусім – на надмірну «увагу» з боку держорганів і на пресинг від силових структур – ДФС, прокуратури, СБУ.

До речі, сам Прем’єр-міністр жорстко окреслив позицію щодо тих інституцій, які перешкоджають бізнесу розвиватися і створювати робочі місця. «Іноді на рівні міста, району, області створюються непосильні умови для розвитку інвестицій. Це усе ми маємо з вами ліквідувати. Той, хто тисне сьогодні на підприємця, який реально створює національний продукт, є наш з вами класовий ворог, який би чин у нього не був», – наголосив Володимир Гройсман.

Одним з інструментів виявлення такого тиску на бізнес має стати «Інвестиційний монітор» – проект, який найближчим часом буде запущено UkraineInvest. Він дозволить в розрізі кожного регіону бачити, як реагує бізнес на ситуацію в цілому та окремі зміни в ній. Наприклад, на Львівщину, Івано-Франківщину, Тернопільщину, у Вінницьку область інвестори йдуть. Там, де є прогресивні голова ОДА, мер, який має прогресивну міську раду, для інвесторів робиться дуже багато. «Ми будемо бачити, як відшкодовується ПДВ, які є перевірки, де нестандартні ситуації. Як тільки десь з’явиться «червона» зона – будемо збирати керівництво регіону і вимагати її поліпшити», – пояснив Володимир Гройсман.

UkraineInvest тісно співпрацює з Міністерством економічного розвитку і торгівлі, яке вже започаткувало проведення семінарів та фокусних зустрічей, та Офісом із просування експорту, який дбає про збільшення кількості українських товарів та послуг на міжнародних ринках. Водночас ми закликаємо представників областей та міст, яким вже вдалося залучити інвесторів, розповідати про інструменти їх приваблювання, ділитися досвідом та напрацюваннями, об’єднуватися між собою і обов’язково взаємодіяти з UkraineInvest.

Сподіваємося на ефективну співпрацю.

Cтаття опублікована у віснику РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №2.