Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Kyiv Smart City Hub

Мирослава Громова
Виконавчий директор Kyiv Smart City Hub

Kyiv Smart City Hub – це вільна, унікальна комунікаційна платформа, покликана об’єднувати і навчати активних, дієвих мешканців міста, допомати їм розвивати міські проекти, зокрема в рамках ініціативи Kyiv Smart City.

Ми надихаємо і консолідуємо лідерів та «агентів змін», надаючи їм максимум можливостей для реалізації власних ідей, які сприяють розвитку Києва, та підштовхують до змін всю країну. Нам дійсно вдалося створити особливий, інноваційний та динамічний простір, функціональні можливості якого в рамках поставленої мети майже необмежені. Він одночасно служить інформаційним та експертним центром, освітньою платформою, місцем проведення хакатонів, презентацій, круглих столів, інкубатором інноваційних міських проектів, місцем комунікації стейкхолдерів, що працюють над впровадженням смарт-сіті рішень. Відкриття Smart City Hub відбулося 12 травня минулого року. Вперше в Україні це стало можливим завдяки добровільному внеску багатьох небайдужих людей. Біля мільйона гривень було зібрано на платформі Indieggo, яка об'єднала активну IT-спільноту нашого міста. Частина донаторів, завдяки яким цей проект було втілено в життя, отримали «громадянство» в Kyiv Smart City Hub. Вони володіють правом колективних рішень, які стосуються розвитку хабу, та діяльності, що проходить в його межах. Імена Smart Citizens зайняли своє чільне місце на символічних цеглинах однієї зі стін хабу. Але і сьогодні ви можете знайти на нашому сайті окрему вкладку, де можна оформити себе як «стейкхолдера» і допомогти розвитку KSCH, та на додачу, стати почесним громадянином.

В липні 2016 року Kyiv Smart City разом з 1991 Open Data Incubator було організовано хакатон міських проектів, в якому отримали перемогу п'ять команд. Завдяки цьому, на базі Kyiv Smart City Hub було запущено унікальний інкубатор міських проектів. Він дав можливсть отримати підтримку та подальший розвиток стартапам, які стосуються «смарт рішень» для міста. Створивши таким чином соціальний капітал, який працює над змінами як інфрастуктури міста, так і над ставленням до цього його мешканців.

Ми зрозуміли, що реальний ключ до змін лежить саме в свідомому ставленні до них людей. Стало очевидним, що «розумне місто» потребує розумних та інформованих громадян. Трасформація міського середовища неможлива без готовності та розуміння цих перевтілень. У зв'язку з цим, в Smart City Hub стартувала «школа розумного громадянина» – наш проект Smart City School. В рамках проекту успішно завершилось два курси лекцій на тему «фінансової грамотності» та «нових технологій», невдовзі плануються наступні програми. Smart City School надає можливість отримати належну теоретичну базу, інформацію про унікальний досвід місцевих та міжнародних експертів в тих напрямках, які становлять інтерес для студента Smart City School, і які мають безпосереднє значення для умов та головних засад успішного поширення інновацій. Одним з важливих напрямків нашої діяльності – є робота з підростаючим поколінням. Нові технології, які щодня лише наступають ще довгий час будуть перманентним викликом для системи освіти, яка не встигає ні реагувати на нього, ні виявляти гнучкість у пристосуванні до реалій сьогодення та відповідних освітніх потреб.

Саме тому, спільно з Академією кодування та за підтримки Київської міської державної адміністрації було створено унікальний проект для дітей шкільного віку – безкоштовну освітню програму з основ програмування. Даний формат навчання вже був протестований спеціалістами з Академії кодування за допомоги BrainBasket Fundation на базі Kyiv Smart City Hub. Сьогодні в хабі відкриті додаткові групи для дітей, на які можна записатись на нашому сайті або на сайті Академії кодування. Заняття проходять на вихідних, викладачами виступають програмісти, які мають практичний досвід роботи в провідних IT-компаніях України. Діти щиро зацікавлені в темі, вони швидко засвоюють нову інформацію. На заняттях учні розвивають схильність до винахідництва, а для нас – це синонім успішного майбутнього. Ми також запустили краудфандингову кампанію на платформі Biggggidea для придбання комп'ютерів, для того, щоб діти мали можливість відвідувати IT-факультатив у школах, та належним чином отримувати навички з програмування. На базі Smart City Hub разом із Smart Me University було презентовано грантову програму безкоштовних онлайн-курсів з Java-програмування для людей з інвалідністю. Ця програма дає реальний шанс людям з особливими потребами отримати професію, заробляти гроші, комфортно почувати себе у суспільстві можливостей, тому це є метою нашої діяльності. Kyiv Smart City Hub залишається незмінною платформою для проведення воркшопів програми КМДА – Громадський Бюджет. Завдяки цій програмі мешканці міста отримали можливість подати на конкурс свої власні проекти з вдосконалення міського середовища, було проведено відкрите електронне голосування, проекти-переможці будут реалізовані протягом року. Ми провели чотири зустрічі в нашому хабі, зібравши громадських активістів, ініціативних громадян, представників влади, авторів проектів. Спільними зусиллями ми покроково вдосконалювали Положення Громадського Бюджету, виносили на обговорення проблемні питання, аналізували процес реалізації проектів-переможців, сприяли тому, щоб ця програма отримала гідну увагу з боку громадськості та почали вільно стверджуватись принципи Е-демократії, які супроводжують процес формування «розумного міста» та суспільства. Kyiv Smart City Hub – це реакція на імпульс невпинного інформаційно-технологічного розвитку світу, на «прискорення» часу, на «скорочення» дистанцій, на доступність та блискавичне поширення інформації. Це відповідь на запит від прогресивного суспільства нашого міста, яке відчуває гостру потребу в знаннях про ті процеси, які змінюють простір навколо них, про інструменти, що здатні впливати на нього, які покликані якісно покращити життя мешканців міста, громадян всієї країни, та врешті-решт, прийдешніх поколінь.

Cтаття опублікована у часописі РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №3.