Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Підтримка українського фермерства укрдержфондом: історії успіху фермерів та створення системи дистанційного навчання спільно з регіонет

Олександр Покришка
Генеральний директор Українського державного фонду підтримки фермерських господарств

Український державний фонд підтримки фермерських господарств розпочав проведення конкурсу на отримання державної поворотної фінансової підтримки за бюджетною програмою «Надання кредитів фермерським господарствам». Загальна сума підтримки у 2017 році становить 65 млн грн., а максимальний розмір безвідсоткового кредиту – 500 тис. грн строком до 5 років. У наступному році держава планує збільшити фінансову підтримку фермерів до 1 млрд грн з наданням максимального розміру безвідсоткового кредиту – 1 млн грн.

Подання заявки на фінансову підтримку не вимагає від фермерів великих зусиль – достатньо підготувати лише пакет документів, перелік яких представлений на веб-сайті Укрдержфонду www.udf.gov.ua. А, з метою забезпечення максимальної прозорості, процес формування реєстрів фермерських господарств-претендентів на отримання фінансової підтримки транслюватиметься у режимі реального часу регіональними комісіями через мережу Facebook. В такому ж режимі проходитиме засідання конкурсної комісії з визначення переможців на отримання державної підтримки.

Для того, щоб залучати до участі в конкурсах на отримання державної підтримки якомога більше фермерських господарств, працівники Укрдержфонду разом з експертами Всеукраїнської мережі фахівців і практиків з регіонального та місцевого розвитку РЕГІОНЕТ під час проведення ХХІХ Міжнародної агропромислової виставки «АГРО-2017» оголосили про початок створення системи дистанційного навчання фермерів з питань залучення фінансових ресурсів для розвитку. Ця система крім загальних навчальних аудіовізуальних матеріалів включатиме відеозаписи інтерв’ю з фермерами, які вже скористались державною поворотною фінансовою підтримкою для розвитку своїх господарств.

Так, голова фермерського господарства Чернігівщини Григорій Ткаченко розповів, що починаючи свій фермерський шлях, він тричі отримував фінансову підтримку через Укрдержфонд. Вперше, це була безповоротна фінансова допомога на розробку проекту землевідведення для фермерського господарства. Вдруге, фермер отримав 30% компенсації вартості придбаного трактора. Втретє, у 2008 році поворотна фінансова підтримка була спрямована на поновлення обігових коштів. Завдяки такій державній допомозі сьогодні його фермерське господарство не тільки стало одним з найуспішніших у вирощуванні картоплі, полуниці, малини, часнику та розведенні великої рогатої худоби, але й дає змогу більш ніж 30 найманим працівникам отримувати гідну заробітну платню.

Вражає й історія фермера Володимира Попруги. У 2007 році він отримав поворотну фінансову підтримку через Укрдержфонд і закупив велику партію саджанців. Завдяки вчасній державній допомозі, фермерському таланту та наполегливій праці, сьогодні його господарство вирощує понад 80 сортів саджанців: це груші, смородина, абрикос, суниця і навіть персик. Саджанці мають великий попит, їх купують і садять майже по всій території України. Крім того, фермерське господарство займається вирощуванням картоплі, помідорів та зернових культур. У своєму інтерв’ю фермер також дав корисні поради молодим фермерам і розповів, як починати та розвивати своє господарство, які види саджанців кращі для українських регіонів, як сформувати товарну партію фруктів. І зазначив, що фермерство – це не просто бізнес, а спосіб життя!

І саме для того, щоб зробити це життя фермерів кращим – працює команда нашого Українського державного фонду підтримки фермерських господарств!

Cтаття опублікована у часописі РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №4