Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Підвищення енергоефективності та стимулювання використання відновлюваної енергії в агро-харчових та інших малих та середніх підприємствах (МСП) України

Сергій Щербак
К.б.н., національний експерт з інформування та освітніх програм проекту «Підвищення енергоефективності та стимулювання використання відновлюваної енергії в агро-харчових та інших малих та середніх підприємствах України»

Технічна допомога Україні з боку Агентства ООН з промислового розвитку (UNIDO) та Глобального екологічного фонду (ГЕФ) – проект «Підвищення енергоефективності та стимулювання використання відновлюваної енергії в агро-харчових та інших малих та середніх під-приємствах (МСП) України»

Сучасна енергетична політика розвинутих країн світу базується на усвідомленні вичерпності традиційних паливно-енергетичних ресурсів, необхідності збереження навколишнього середовища та запобігання глобальним змінам клімату. Саме тому світ приділяє велику увагу енергозбереженню, енергоефективності (ЕЕ) та відновлюваним джерелам енергії (ВДЕ). Україна прагне зайняти гідне місце серед розвинених економік світу. Пріоритетами нашої держави є сталий розвиток сільського господарства та сільської місцевості, розвиток малого та середнього бізнесу, забезпечення енергетичної безпеки та підвищення конкурентоспроможності власної продукції на світових ринках.

Проект «Підвищення енергоефективності та стимулювання використання відновлюваної енергії в агро-харчових та інших малих та середніх підприємствах (МСП) України» що, виконується Агентством ООН з питань промислового розвитку (ЮНІДО) за підтримки Глобального Екологічного Фонду (ГЕФ) спрямований на розвиток ринкових умов для підвищення енергоефективності та розширення використання ВДЕ в енергоємних виробничих малих та середніх підприємствах (МСП) в Україні. Провідна установа для реалізації проекту - Інститут відновлюваної енергетики НАН України. Вигодонабувачами з боку держави є Міністерство аграрної політики і продовольства України і Державне агентство з енергоефективності і енергозбереження України.

Проект сприяє підвищенню конкурентоспроможності українських МСП, зниженню викидів парникових газів та покращенню стану довкілля шляхом демонстрації конкретних прикладів підвищення енергоефективності та впровадження ВДЕ в технологічні ланцюги та інфраструктуру підприємств агро-харчового сектору України.

ФОРМУВАННЯ СПРИЯТЛИВОГО ПРАВОВОГО ПОЛЯ

Одним із завдань проекту є надання інформаційної, консультативної та фінансової підтримки органам державного управління у підготовці та обговоренні законодавчих, нормативних та регуляторних актів у галузі енергоефективності та відновлюваної енергетики. Зокрема, фахівці проекту брали участь у роботі над такими важливими документами:

  • Енергетична Стратегія України (затверджена Розпорядженням КМУ Про схвалення Енергетичної стратегії України на період до 2030 року № 1071-р від 24.07.2013).
  • Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року (затверджений Розпорядженням КМУ «Про Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року» № 902-р від 01.10.2014).
  • План заходів з імплементації Директиви Європейського Парламенту та Ради ЄС 2009/28/ЄС щодо стимулювання використання енергії з відновлюваних джерел (затверджений Розпорядженням КМУ «Про затвердження плану заходів з імплементації Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28/ЄС» № 791-р від 03.09.2014).
  • Проект Постанови КМУ «Питання Державної спеціалізованої фінансової установи «Фонд енергоефективності», що розробляється Державним Агентством з енергоефективності та енергозбереження України з метою імплементації Директиви 2006/32/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 5 квітня 2006 року про ефективність кінцевого використання енергії та енергетичні послуги.
  • Проект базового закону «Про енергоефективність», що має замінити існуючий закон про енергозбереження та ввести базову систему стандартів з використання енергоресурсів (знаходиться в стадії розробки робочою групою, створеною Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України).

Експерти проекту надали рекомендації, зокрема, щодо стану та перспектив розвитку агро-харчових та інших малих і середніх підприємств (МСП) України в частині ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів та впровадження відновлюваних джерел енергії; застосування ринкових механізмів, фінансових та фіскальних інструментів для підвищення енергоефективності та розширення застосування ВДЕ. Також експерти проекту підготували Керівництво щодо інтеграції політики EE та ВДЕ як пріоритетних напрямків стратегії енергетичного розвитку країни.

Обговорення Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 р.

Практичне впровадження інноваційних технологій

Діяльність, що спрямована на підвищення продуктивності та конкурентоспроможності окремих енергоємних підприємств, зниження споживання викопного палива і витрат на енергоресурси, більш широкого використання поновлюваних джерел енергії, – наразі має практичне втілення й добрі приклади. По-перше, проведено порівняльний аналіз (бенчмаркінг) рівня енергоефективності підприємств по восьми галузях агрохарчової промисловості. В результаті підприємства-учасники отримали звіти, з яких видно, наскільки ефективно споживаються ними енергоресурси, що безпосередньо впливає на конкурентоспроможність, мали змогу порівняти свій рівень енергоефективності з іншими підприємствами-учасниками дослідження, а також з кращими закордонними підприємствами. Експертами Проекту було розроблено 50 бізнес-планів для МСП агро-харчового сектору щодо потенційної модернізації з метою підвищення енергоефективності виробничого процесу. Розроблені бізнес-плани є економічно доцільними для впровадження, передбачають суттєве скорочення енерговитрат та зменшення викидів СО 2. Це, зокрема, наступні проекти:

  • Комплексна модернізація млина на ПАТ «Рівнеборошно»: встановлення нового обладнання орієнтовної вартості 162 млн грн та потужністю 300 тонн/добу переробки зерна в окремому приміщенні.
  • Модернізація сушильного комплексу ТОВ «Агрофірма Колос»: переведення газового сушильного комплексу на твердопаливний з використанням власних відходів від виробництва насіння; відмова від закупівлі зовнішнього енергоносія для виробничого процесу; загальна вартість модернізації оцінюється в 3,7 млн грн.
  • Модернізація котельного комплексу ТОВ «Вітмар Україна»: переведення двох котлів ДКВР-10/13, котла КЕ-6,5/13 з газу на пелети шляхом заміни пальника на твердопаливний, заміна газового котла ДЕ-10/13 на твердопаливний КЕ-6,5/13. Вартість модернізації оцінюється в 9,6 млн грн.
  • Модернізація виробничого комплексу фермерського господарства «Еко-Карпати»: встановлення геліотермального комплексу для нагріваняя 500 л води щоденно до температури не менше 60 °С. Вартість модернізації становить 300 тис. грн.

Пілотні проекти

Рекуперація на хлібопекарських печах

ПАТ «Концерн Хлібпром», що випікає хлібобулочні вироби у Львові і є одним з провідних виробників хлібобулочних виробів в Україні, приділяє багато уваги економії енергоресурсів. Їм вдалося знизити енергоспоживання на 40% завдяки частковій заміні газових пальників на енергоефективні, заміні поршневих компресорів на гвинтові, встановленню системи компенсації реактивної потужності, теплоізоляції труб пари і гарячої води. Завдяки участі у Проекті GEF/UNIDO підприємство отримало 160 тис. дол. США грантових коштів для встановлення систем рекуперації на чотири хлібопекарські печі. Ці технологічні покращення дадуть економію природного газу у 170 тис. м3 на рік та щорічну економію коштів близько 100 тис. дол. США.

Міністр екології України Остап Семерак відвідує пілотне підприємство ПАТ «Концерн Хлібпром»

Власне біодизельне пальне – запорука успіху фермерського господарства

В Самбірському районі на Львівщині є невелике фермерське господарство – ПП «Кільган»,що спеціалізується на вирощуванні зернових та технічних культур. Болючою проблемою для керівника господарства було забезпечення власної сільськогосподарської техніки пальним. Участь в Проекті надала йому змогу отримати грантові кошти на купівлю сучасної біодизельної установки вітчизняного виробництва. Тепер підприємство повністю задовольняє свої потреби у пальному, якість якого відповідає українським та міжнародним стандартам. Проект також надав допомогу господарю у проведенні сертифікації REDCERT, яка засвідчує дотримання вимог сталості при виробництві біопалива. Тепер фермерське господарство ПП «Кільган» може постачати надлишки виробленого біодизелю в країни ЄС.

Розповсюдження досвіду та підвищення рівня обізнаності

Проект є інноваційним та унікальним як за своєю географією, так і за методологією. Сучасне енергоефективне обладнання, що встановлюється на пілотних підприємствах, бізнес-плани та інновації, - про все це мають знати не тільки на тих підприємствах, які беруть участь у проекті, а й їхні колеги та широкі кола зацікавлених осіб. Підприємства, на яких реалізуються пілотні проекти, стають своєрідними майданчиками для практичної демонстрації та розповсюдження досвіду технологій енергоефективності та використання відновлюваної енергії.

Особлива увага приділяється співпраці з засобами масової інформації та громадськими організаціями: проводяться прес-тури, завдяки яким журналісти можуть побачити на власні очі приклади модернізації підприємств та отримати повноцінну інформацію з перших рук; на прес-конференціях надаються експертні консультації та найсвіжіша інформація про сучасні технології в галузі ЕЕ та ВДЕ. Крім того в рамках виконання Проекту забезпечено видання серії інформаційних матеріалів та тематичних публікацій.

Учасники прес-туру із промислового застосування відновлюваних джерел енергії

Освітні програми

Довготермінові структурні зміни в енергетиці загалом та в відновлювальній енергетиці зокрема не можуть бути досягнуті без відповідного кадрового забезпечення та просвіти. В рамках Проекту двом вишам надається підтримка з видання підручників та методичних матеріалів а також в розробці та впровадженні навчальних курсів з використання відновлюваних джерел енергії у виробництві.

За допомогою галузево зорієнтованих довідників з енергоефективності та відновлювальної енергетики проектанти та спеціалісти підприємств зможуть зробити кваліфікований вибір технологій та обладнання і після закінчення проекту.

Тренінгові матеріали, адаптовані до вимог української практики, доступні для завантаження на сайті проекту www.reee.org.ua.

Енергоефективність в сільському господарстві по областях України, % від рівня ЕЕ в Європейському Союзі

Cтаття опублікована у часописі РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №4