Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Представники ОТГ Вінниччини вчаться писати якісні проєкти регіонального та місцевого розвитку

01.10.2019

Питання  розробки проєктів регіонального та місцевого розвитку  вивчають представники ОТГ Вінниччини  під час дводенного тренінгу, що організував Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування за  підтримки Програми "U-LEAD з Європою".  

Під час заходу учасники ознайомляться із Програмою підтримки секторальної політики України з боку Євросоюзу та критеріями оцінки і формою проєктів для  подачі на конкурс.

Про пошук ідей, аналіз зацікавлених сторін, SWOT аналіз та логіко-структурну матрицю як спосіб швидкої оцінки спроможності проєктної  ідеї розповів тренер, радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС Юрій Войціцький.  За словами експерта, під час тренінгу учасники зосередяться на підготовці якісних  проєктів ОТГ області  для участі у ІІ Конкурсі  проєктів регіонального розвитку секторальної підтримки ЄС.

"Перший конкурс проєктів завершився, було відібрано 70 проєктів і від Внниччини профінансовано проєкт "Подільський зоопарк як центр сімейного дозвілля". Другий конкурс буде більше спрямований на проєкти регіонального масштабу, які будуть  фінансуватись  масштабніше за умови  співфінансування громад. Відтак, важливо звернути увагу на можливості міжмуніципального співробітництва, коли проєкти виконуються за рахунок спільних коштів бюджетів громад. Заявки  на участь у конкурсі проєктів будуть подаватися на 7 напрямків. Минулого разу Вінниця подала 12 проєктів і  пройшов один,  тож будемо працювати над якістю, щоб  у відборі цього разу перемогли  більше проєктів.  Сьогодні важливо  говорити  і про суму фінансування, на яку можна подавати заявку, вона складає від 1,2 млн грн. Варто сказати, що для Вінниччини, як  сільської території, пріоритетні напрямки – це аграний сектор, активізація підприємницької діяльності, створення умов для  соціальної  активності осіб похилого віку, туризм, а також питання  адаптації та інтеграції  внутрішньо переміщених осіб , адже такі громади у нас теж є.  Мета –  створити якісний проєкт, подати на конкурс і перемогти", - пояснив Юрій Войціцький.

До дискусії організатори запросили представників Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОДА із презентацією проєкту – переможця першого конкурсу.

В ході дводеної навчальної зустрічі учасники з ОТГ області  виконають ряд практичних вправ, а також отримають навчики моніторингу виконання та оцінки проєкту з огляду на стратегію розвитку громади.

Стратегічний погляд на  розвиток території та інвестиційну діяльність в ОТГ висловила Тетяна Герман – учасниця тренінгу, начальник відділу стратегічного планування та інвестиційного розвитку Іллінецької міської ОТГ.

"Коли  об’єднались, у 2016 році,  ми створили стратегію розвитку громади на 3 роки, це був план із визначенням основних напрямків господарювання. Але термін її вже спливає і сьогодні ми працюємо над  розробкою більш масшабної стратегії, яка буде тривалішою в часі. Ми набралися досвіду, попрацювали і зрозуміли, що робити ставку на один пріоритет нераціонально, тому ми залишимо наші основні 3  пріоритети  - це економіка, екологія і соціальна сфера. Насправді, європейці  мають більше пріоритетів, але  саме ці напрямки  і у них є теж пріоритетними. Наша стратегія буде співпадати і з європейською, і з українською і з обласною і,  власне,  із  стратегічним планом ОТГ.  Важливо  –  економіка, потрібно  створити всі умови для розвитку бізнесу, а це, в свою чергу  – регуляторна політика, податки, пайова участь, конкурси та заохочення. Мова йде і про залучення іноземних інвесторів, але ми маємо  місцевого інвестора – підприємство " Люстдорф"  та  успішно співпрацюємо з початку створення нашої ОТГ. Інвестор повинен не просто вкласти гроші та отримати прибуток, а й долучитись до розвитку території.   Екологічний напрямок теж є пріоритетом Іллінецької громади. До речі, ми очікуємо нагороду за інновації саме в цьому напрямку і будемо продовжувати  його розвивати.  Комплексний проєкт Іллінецької ОТГ із сортування сміття добре себе зарекомендував, а  зараз ми вже купуємо і ставимо нове обладнання , що буде переробляти  вторсировину  та  виготовляти тротуарну плитку, що дасть і нові робочі місця. Біля сміттєсортувального комплексу висаджено яблуневий  сад,  плануємо відкрити зоопарк.  Це вже соціальна складова, крім цього - культура, освіта та медицина. Наразі ми працюємо над вторинним рівнем медицини і  плануємо  відвідати колег з Полтавщини, обмінятись досвідом з даних питань. Ось такі пріоритети Іллінецької ОТГ будуть відображені і в проєктних заявках для участі в конкурсі", - розповіла про здобутки та стратегічні плани розвитку громади Тетяна Герман. 

За матеріалами www.vin.gov.ua