Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Спільними зусиллями розбудуємо Буковину

Олександр Фищук
Голова Чернівецької обласної державної адміністрації

Чернівецька область є найменшою в Україні, проте найбільш густозаселеною. Чисте повітря, гори Карпати, мінеральні води, багатство культури і народних традицій та сусідство з Європейським Союзом створюють чи не найсприятливіші умови для розвитку краю.

Отримавши у 2015-2016 роках додатковий фінансовий ресурс від держави на регіональний розвиток, перед обласною владою чітко постало питання визначення пріоритетів.

«Ми завжди розуміли, який спадок нам дістався від попередніх поколінь, але тепер ми по-новому запитали себе: «Що маємо? Які наші сильні сторони? Що з цього можна зробити?» «Відповівши на ці питання, ми чітко усвідомили, що успіх області закладений в її природному та людському ресурсі», – розповідає голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук.

Визначивши пріоритетними напрями розвитку туризм та рекреацію, освіту, науку та охорону здоров’я, крайовою владою почали здійснюватися відповідні кроки. В першу чергу розпочались капіталовкладення у освітню та медичну галузь, адже за останні роки в області майже нічого не будувалося, відповідно, розвивати територію, на якій діти вчаться у дві зміни в старому панському маєтку, якому більше 150 років, замість сучасної школи, дуже важко. Від якості освіти наших дітей залежить те, чи буде в майбутньому жити область, Україна. Водночас пріоритету розвитку освіти та науки в області надає серйозна мережа науково-освітніх установ знаних в Україні та за її межами, зокрема, Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича, Буковинський медичний університет, Інститут термоелектрики. Останній став своєрідним флагманом на пострадянському просторі у напрямку новітніх розробок в оборонній, космічній, медичній та багатьох сферах народного господарства. Саме тому для нас важливо розвивати наукову діяльність та залучати інвесторів до впровадження наукових розробок в життя, а для цього потрібно виховувати потрібних кадрів та піднімати загальний рівень освіченості населення. Тут все пов’язано.

За два роки за кошти державного фонду регіонального розвитку вдалось реконструювати, відремонтувати та збудувати чимало шкіл, дитячих садочків та медичних закладів. У 2016 році область освоїла 77,4 млн грн (97% виділеної суми), які були спрямовані на 15 об’єктів соціальної інфраструктури. Це реконструкція та будівництво загальноосвітніх шкіл у селах Рідківцях Новоселицького району, Мошанці Кельменецького району, Усть-Путилі Путильського району, дитячого навчального закладу в Карапчеві Вижницького району. Також значний ресурс було спрямовано на обласні заклади охорони здоров’я та соціального захисту населення. Зокрема, здійснено будівництво та реконструкцію в таких закладах, як Чернівецький обласний клінічний онкологічний диспансер, центр медико-соціальної реабілітації дітей, лікарня швидкої медичної допомоги, корпус для проживання матерів-одиначок з дітьми до 18 місяців, протитуберкульозний санаторій в смт Красноїльську, психоневрологічний будинок-інтернат села Череша Сторожинецького району, пологове відділення лікарні в місті Хотині.

Окрім того, кошти з державного фонду регіонального розвитку були спрямовані на будівництво об’єктів житлово-комунального господарства, зокрема, другої нитки водогону Лужани-Кіцмань, зовнішніх мереж водопостачання та водовідведення смт Кельменців, каналізаційного колектора міста Заставної та водогону і водонапірних башт у Хотині. Це надзвичайно важливі об’єкти для подальшого розвитку територій, на які важко було знайти фінансування.

«Поряд з коштами державного фонду регіонального розвитку у 2016 році область освоїла ще близько 84 млн грн субвенції з держбюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, за які вдалося здійснити поточний та капітальний ремонт у 17 освітніх об’єктах області, закупити 4 комп’ютерні класи, збудувати 4 багатофункціональні спортивні майданчики з штучним покриттям, а ще близько 20 млн грн було спрямовано на будівництво злітної смуги Чернівецького аеропорту», – зазначив голова облдержадміністрації. Окремо 45 млн грн отримали об’єднані територіальні громади на розвиток інфраструктури.

Позитивна динаміка у сфері будівництва соціально важливих об’єктів, процеси децентралізації вплинули на загальний стан справ в області. Так, в грудні 2016 року в Чернівцях відкрито нове підприємство з виготовлення електронного та електричного устаткування з іноземними інвестиціями з Німеччини. Вже в січні 2017 року до нас приїхали іноземні інвестори, які планують відкрити в Чернівцях швейну фабрику на 2000 робочих місць. Виробництво, яке не шкодить екологічній системі регіону знаходить у нас підтримку. Вірю, що спільними зусиллями, приймаючи мудрі рішення, ми розбудуємо Буковину на славу Україні.

Cтаття опублікована у віснику РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №2.