Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Створення місцевого самоврядування – це один з елементів побудови західної цивілізації

Олег Левченко
Координатор Центру розвитку місцевого самоврядування у Вінницькій області

Без децентралізації, без ефективного місцевого самоврядування, громадяни України ще надовго залишаться з усією тією купою проблем, які сьогодні існують: з неспроможністю надати якісну та сучасну освіту своїм дітям, з розбитими дорогами, з занедбаними селами…

Створення місцевого самоврядування – це один з елементів побудови західної цивілізації. Європейський і світовий досвід свідчить, що місцеві проблеми можуть ефективно вирішуватись тільки на місцевому рівні. Держава ніколи не дійде до проблем кожного села чи міста, кожної вулиці чи двору.

Реформа децентралізації є досить складною реформою, саме тому держава виділила на її впровадження два роки. Проте в реформі є досить багато складних аспектів, які потребують багато роботи з боку органів місцевого самоврядування, а також втручання експертного середовища.

Власне тому сьогодні в рамках проекту U-LEAD та проекту DOBRE формується нова мережа інституцій, зокрема Центрів підтримки місцевого самоврядування, які є неприбутковими установами та покликані допомагати новоствореним об’єднаним громадам дати відповідь на питання, як будувати своє майбутнє, як розвивати територію, як об’єднувати громади, як зробити їх конкурентоспроможними на відповідній території та між регіонами безпосередньо.

Так, в Вінницькій області створено підрозділ Центрів підтримки місцевого самоврядування, координатором якого є Олег Левченко. Він має неабиякий досвід у розвитку міських та сільських територій. Одним із прикладів реалізованих проектів є проект "Український шлях самоврядування", який реалізовувався на території Жмеринського району Вінницької області Об'єднанням сільських гмін Підляського воєводства та ГО "Подільською агенцією регіонального розвитку" в рамках Польсько-Канадської програми розвитку демократії, яка, в свою чергу, є програмою Фонду міжнародної солідарності й фінансується урядами Польщі і Канади.

Проект дав можливість українським територіальним громадам вивчити досвід польської децентралізації, адаптувати його до наших реалій та плідно використовувати. Саме досвід, набутий громадами Жмеринського району став поштовхом до об’єднання с. Северинівка та с. Чернятин.

Керівник Центру підтримки місцевого самоврядування у Вінницькій області Олег Левченко був одним із експертів Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області 2020.

Напрямок Стратегії розвитку Вінниччини на кластеризацію та вивчений досвід розвитку і функціонування кластерів спонукав жителів села Снітків Мурованокуриловецького району до генерування ідеї запровадження трудомісткого виробництва ягідно-фруктової продукції, що є добре ліквідною на внутрішньому ринку і є привабливою для переробки, а отже для культивування в особистих селянських господарствах чи кооперативах.

Консультативні зустрічі з потенційними претендентами на реалізацію задуму привели до відбору найефективнішого претендента, з яким узгодили послідовність дій і спільні інтереси та уклали протокол про наміри в досягненні спільної мети – створення фермерського господарства зі спеціалізацією "садівництво та ягідництво".

Зафіксована домовленість і політика сприяння спонукали потенційного інвестора на розробку бізнес-плану та успішне його втілення.

З метою отримання гарантованих врожаїв ягідних культур сільрадою було надано дозвіл суб’єкту господарювання на виготовлення проекту та монтаж іригаційної системи, через аукціон фонду Держмайна України вчинено відчуження інвестору гідроспоруди на штучній водоймі та надано дозвіл на використання поверхневих вод.

Явно виражений інтерес громади до започаткування вирощування ягідних культур спонукав до вирішення проблематики дефіциту води в населеному пункті. З метою створення технічних можливостей застосування локальних систем крапельного поливу в присадибних господарствах та забезпечення населення якісною питною водою в достатній кількості сільською радою було розроблено Проект будівництва системи централізованого водопостачання. За підтримки громади та суб’єктів господарювання було розроблено Проект будівництва водогону, який отримав співфінансування з боку обласного, районного, сільського бюджетів, Фонду ДЕСПРО, обласного фонду сприяння інвестиціям та будівництву (через товарне пільгове кредитування населення) та громадської організації "Майбутнє Сніткова", що акумулювала кошти громади.

Введення системи водопостачання в експлуатацію здійснено у квітні 2016 року паралельно з посадкою смородини в присадибних господарствах посадковим матеріалом кращих вітчизняних районованих сортів. Перші тренінги, проведені в с. Снітків та с. Курашівці, виявили великий інтерес збоку громад цих та суміжних сіл і мали продовження у вигляді майстер-класу про посадку, догляд та систему захисту. З метою застосування найефективніших сортів та задля створення достатнього сировинного середовища при виготовленні підприємством ТОВ "Тріада МК" соків ним придбано посадковий матеріал та безкоштовно передано бажаючим.

При цьому загальні витрати сільського бюджету на виготовлення проектів землевідводів, проведення експертних оцінок, аукціону та реєстрації речових прав склали лише 11 тис. грн, а забезпечили суттєві результати.

У 2013 році інвестором закладено 96 га яблуневого саду, 3 га полуниці, 2 га малини, 4,5 га лохини (окультурена чорниця). Змонтовано та введено в дію крапельну поливну систему (загальною вартістю 1 млн 180 тис. грн) виготовлено проект лінії електропередач та змонтовано її на протяжності 790 м (вартість 420 тис. грн). Створено постійних робочих місць – 14, сезонних – 40.

Збільшилося надходжень до бюджету: від оренди земель – 96 тис. грн (42 % від всіх надходжень по платі за землю), ПДФО (25 %) – 32 тис. грн, кошти від відчуження гідроспоруди – 7,6 тис. грн.

В 2014 році розширено площі плантацій лохини на 10 га та малини на 8 га, опорні шпалери виготовлені на 10 га малини, посаджено садів 39 га. Постійно працевлаштованих – 29, сезонних – 30. Надходження до бюджету: від оренди земель зросли до 117 тис. грн (46 % від всіх надходжень по платі за землю), ПДФО (25%) – 47 тис. грн.

Налагоджено логістику та започатковано будівництво потужностей з глибокої заморозки ягідно-фруктової продукції в м. Вінниці.

2015 року досаджено садів: фермерських 19,5 га, приватних на паях – 10 га.

Підготовлено під осінню посадку полуниці гребнево-підплівкових плантацій 6 га. Залучалося до с/г робіт та збирання врожаю – 90 осіб. Потужності по довготривалому зберіганню свіжемороженої продукції потенціалом 1,5 млн тонн введені в дію. Весною 2016 року здійснено посадку 13 га вишні, здійснено посадку саджанців смородини та інших ягідних культур в особистих селянських господарствах загальною площею понад 4 га.

Всього залучено інвестицій на теренах с. Снітків 26 млн грн. При цьому за період з 2013 року до села прибули на постійне місце проживання 17 родин (віком до 30 років, з них 2 родини тимчасово переміщених осіб), а народжуваність з 2013 року збільшилася вдвічі.

Найбільшим здобутком виявилася правильно обрана стратегія розвитку, що ґрунтувалася на аналізі кон'юнктури сільгосппродукції та ринку праці. Послідовне та покрокове виконання завдань визначених цілей стратегії привело сільську раду до прийняття спонукальних до інвестування рішень.

Cтаття опублікована у віснику РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №1.