Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Сумщина: інвестиційна привабливість, розвиток і амбітні цілі

Микола Клочко
Голова Сумської обласної державної адміністрації

Сумщина має інвестиційну привабливість і свою історію успіху, попри те, що область є прикордонною, і протяжність державного кордону з Російською Федерацією складає 498 кілометрів.

Основними напрямками Стратегії регіонального розвитку Сумської області є економічний розвиток, розвиток сільських територій та людського капіталу. Тож наші основні завдання у ефективному впровадженні реформ, ініційованих Президентом України та Урядом, в активному пошуку нових міжнародних зв’язків, залученні в економіку області вітчизняних та зарубіжних інвестицій.

Іноземні інвестиції на розвиток області

Щорічно, починаючи з 2004 року на Сумщині відбувається Міжнародна універсальна виставка міжрегіональної і зовнішньоекономічної співпраці «Слобожанський міст». Метою виставки є презентація економічного та культурного потенціалу регіону, налагодження комунікацій ділових кіл області з представниками дипломатичного корпусу зарубіжжя задля залучення іноземних інвестицій. За тринадцять років існування цей міжнародний форум товаровиробників та надавачів послуг став місцем укладання партнерських угод для сотень українських і закордонних підприємств.

У минулому році у рамках XІІI Міжнародної універсальної виставки «Слобожанський міст» проведено Міжнародний бізнес-форум «Відчиняємо ворота в Європу». Свої виробничі здобутки презентували 40 підприємств області – лідери у галузях машинобудування, переробної та легкої промисловості, енергетичного комплексу, освіти та інформаційних технологій. У роботі форуму взяли участь посли та представники посольств Македонії, Словаччини, Білорусі, Чехії, Китаю та Великобританії в Україні.

Крім того, у травні 2016 року на базі Сумського національного аграрного університету проведено Міжнародний інвестиційний Форум «Сумщина Invest-2016. Україна-Польща: Інвестиції. Розвиток. Партнерство», головним результатом якого стало сприяння поглибленню діалогу між Україною і Польщею, зміцненню співпраці між Сумщиною та Люблінським воєводством, пошуку нових партнерів для реалізації спільних проектів у сільському господарстві, переробній галузі, сфері IT.

Загалом у 2016 році в області проведено 22 заходи міжнародного характеру в економічній і гуманітарній сферах за участю представників 13 країн світу (Бельгія, Білорусь, Іран, Китай, Македонія, Німеччина, Польща, Словаччина, США, Франція, Індія, Бразилія, Казахстан). Сумщину відвідали 8 послів іноземних держав.

Сумська область активно розвиває співпрацю з Китайською Народною Республікою. Зокрема у ході офіційного візиту делегації від Сумщини до КНР в 2016 році визначено перспективи українсько-китайських торговельно-економічних відносин, презентовано матеріали щодо науково-промислового потенціалу регіону. Разом з представниками Корпорації ядерної промисловості Китаю напрацьовані перспективи залучення підприємств та установ Сумської області до виготовлення насосного та іншого обладнання для АЕС на замовлення китайської сторони.

У місті Ченду (КНР) підписано черговий Меморандум про продовження та розвиток спів-праці між Інститутом ядерної енергії Китаю (NPIC) та Інститутом прикладної фізики НАН України. Зокрема, передбачається робота кількох вітчизняних науковців у NPIC, а також розгляд питання щодо будівництва у КНР за участю Інституту прикладної фізики НАН України, що базується в Сумах, сучасної дослідницької платформи для вивчення властивостей конструкційних матеріалів, а також прискорювачів для виготовлення медичних ізотопів.

За участю представників трьох компаній Федеративної Республіки Німеччина – «NordArealEnergy», «Regenis» та «Bestra» вирішується питання щодо реалізації на Сумщині проектів альтернативної енергетики.

Також успішно реалізується програма федерального міністерства економіки і енергетики з підготовки управлінських кадрів Німеччина-Україна: Fit for Partnership with Germany. Для налагодження ділових контактів з представниками німецького бізнесу, кооперації з німецькими та українськими підприємствами за цією програмою пройшли стажування в Німеччині 27 представників підприємництв Сумської області.

Усього обсяг залучених прямих іноземних інвестицій від початку інвестування в економіку області на початок 2017 року становив 190,14 млн доларів США. Інвестиції надійшли з 30 країн світу.

У 2016 році зовнішньоторговельні операції товарами область здійснювала із партнерами зі 102 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу становив 151,8 млн доларів, або 28,5% від загального обсягу. Область за кордон поставляє машинне обладнання, харчові продукти, продукцію хімічної галузі промисловості тощо.

Сприятливі умови на Сумщині для іноземних та вітчизняних інвесторів – розвиток підприємництва

Обласна влада робить дуже багато для забезпечення «зеленої вулиці» для роботи іноземних і вітчизняних інвесторів., що сприяє розвитку малого і середнього бізнесу, будівництву та модернізації виробничих потужностей. Зокрема, у минулому році введено в дію фармацевтичне підприємство із виробництва активних інгредієнтів ПАТ «Фармак» у місті Шостка (створено 102 робочі місця); реалізується інвестиційний проект ТОВ «Гуалапак Україна» з будівництва нового підприємства з виробництва упаковки для дитячого харчування в місті Суми (500 млн грн). Загалом на нове будівництво та реконструкцію промислових потужностей за 2016 рік спрямовано 1,6 млрд грн інвестиційних коштів.

На території Сумської області створені індустріальні (промислові) парки «Свема» (місто Шостка) та «Тростянець» (місто Тростянець), що викликають зацікавленість у місцевих та закордонних інвесторів. Зокрема минулого року у межах індустріального парку «Свема» введено в експлуатацію першу чергу ТОВ «Шосткинський елеватор». Обсяг залучених інвестицій склав 57 млн грн, створено 42 нових робочих місця. Відповідно до концепції промислового парку «Тростянець» заплановано створити кластер навколо відомого виробника шоколаду ПАТ «Монделіс Україна». Пріоритет буде надаватися підприємствам з виробництва цукру, борошна, переробки молока і яєць.

Інвестиції в АПК – продовольча безпека та розвиток провідної галузі області

Аграрна галузь – це одне із найбільших джерел прибутку та запорука успіху нашої області. Саме тому розвитку АПК влада приділяє значну увагу.

За 2016 рік по всіх категоріях господарств області вироблено валової продукції сільського господарства на суму 10267,6 млн грн. Сумська область стала лідером серед регіонів України з вирощування гречки, валовий збір якої в 2016 році становив 23,4 тис. тонн при урожайності 11,1 ц/га. Серед регіонів України Сумщина займає 5 місце по чисельності поголів’я корів, 7 місце – по чисельності поголів’я великої рогатої худоби та валовому виробництву молока.

У 2016 році в області реалізовано 75 інвестиційних проектів у галузі сільського господарства на суму 1249,5 млн грн, або на 39% більше, ніж у 2015 році. Зокрема на будівництві елеваторних потужностей освоєно 311,7 млн грн, на реконструкції 14 зерноочисних і зерносушильних комплексів – 54,4 млн грн. Крім того, в об’єкти галузі тваринництва вкладено 103,6 млн грн, а на модернізацію машино-тракторного парку та придбання сільськогосподарської техніки використано 730,8 млн грн.

З метою покращення доступу агровиробників до ринків збуту проводилася робота щодо розвитку кооперативного руху на селі. Всього станом на 1 січня 2017 року в області зареєстровано 46 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, більшість із них – багатофункціональні.

Розвиток Сумщини неможливий без реформування всіх галузей життєдіяльності

Секрети успіху Сумщини полягають і в активізації децентралізаційних реформ в області. Минулоріч Сумщина увійшла до п’ятірки кращих в Україні за темпами впровадження цієї реформи. Адже було створено 14 об’єднаних територіальних громад. У січні – березні 2017 року утворилося ще 5 ОТГ.

Об’єднані територіальні громади, що мають активних лідерів, вже демонструють людям всі переваги децентралізації – самостійно вирішують, на що спрямовувати кошти, ремонтують дороги, школи, Будинки культури, впроваджують енергозберігаючи технології, замислилися над створенням сільськогосподарських кооперативів, навіть переробних підприємств. І все це додає людям впевненості і бажання жити саме на Сумщині.

Громади області активно співпрацюють із вітчизняними та іноземними інвесторами і спонсорами задля покращення життя. Так, нещодавно Миколаївська ОТГ Білопільського району та Краснопільська ОТГ увійшли у дванадцятку об’єднаних територіальних громад, які перемогли у конкурсі в рамках проекту U-LEAD щодо створення в громадах Центрів надання адміністративних послуг. Цей проект є спільною програмою Європейського Союзу та його держав-членів – Данії, Естонії, Німеччини, Польщі та Швеції.

А головний секрет стабільності та розвитку області, на мою думку, полягає в тому, що влада Сумщини, бізнес, науковці й всі жителі разом господарюють, роблять усе можливе для покращення життя в регіоні. Ворог по той бік кордону не дає нам часу на «розкачку» і зволікання у вирішенні нагальних питань. Наша мета – мир та успіх Сумщини, добробут її жителів. І ми поступово, крок за кроком, втілюємо її в життя.

Cтаття опублікована у часописі РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №3.