Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Вінничина: пріоритети та тенденції розвитку

Валерій Коровій
Голова Вінницької обласної державної адміністрації, к.е.н., заслужений економіст України

Вінницький регіон – розвинений промислово-аграрний, науково-виробничий, культурно-освітній центр України та Поділля, де створені умови для якісного рівня життя громади, шляхом інноваційного розвитку економічного потенціалу та створення позитивного інвестиційного клімату.

Облдержадміністрацією разом із місцевими органами виконавчої влади проводиться цілеспрямована робота з реалізації пріоритетів Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року.

Реалізація пріоритетів стратегії розвитку та щорічних програм соціального й економічного розвитку області дає змогу суттєво нарощувати економічній потенціал, розвивати базові галузі економіки, вирішувати соціальні питання населення.

Основа наших здобутків – розвинений промисловий та аграрний сектор економіки.

Загальний земельний фонд Вінницької області складає 4,4 % від площі України. Питома вага земель сільськогосподарського призначення становить майже 78 % від загального земельного фонду області. Область має понад 2,0 млн га сільськогосподарських угідь, з них 1,7 млн га ріллі. В переважній більшості – це високоякісні чорноземи. І саме тому Вінниччина має один із найпотужніших серед регіонів України агропромисловий комплекс.

За січень – вересень 2016 року Вінниччина зайняла 1-ше місце:

  • за обсягом виробництва валової продукції сільського господарства;
  • за темпами зростання сільськогосподарського виробництва;

В поточному році вперше намолочено понад 3 млн тонн зерна ранньої групи зернових, в т.ч. 2,3 млн т пшениці (середня урожайність – 55,3 ц/га; в 2015 році – 45,2 ц/га). Валовий збір зернових очікується на рівні 5,6 млн т, що перевищує минулорічний показник більше, ніж на 40 %.

На Вінниччині за добу виробляється:

  • цукор білий кристалічний – 863 т;
  • молоко рідке оброблене – 965 т;
  • борошно – 500 т;
  • олія соняшникова – 950 т;
  • хліб та хлібобулочні вироби – 116 т;
  • кондитерські вироби – 133 т;
  • соки фруктові та овочеві – 90 т;
  • м'ясо птиці – 238 т;
  • м'ясо великої рогатої худоби – 26 т.

Наявність конкурентоспроможних підприємств харчової, машинобудівної, деревообробної, хімічної промисловості дає сприятливі можливості для дій автономних торговельних преференцій при поставках продукції до країн-членів ЄС, експорт товарів до яких за вісім місяців 2016 р. склав 178,5 млн дол., або 37,7 % загального обсягу експорту, та збільшився порівняно з січнем – серпнем 2015 р. на 21,2 %.

В області працює 1330 промислових підприємств (великі, середні та малі), які впродовж останніх років демонструють динамічний розвиток: індекс промислового виробництва за січень – вересень склав 102,5 %. За І півріччя 2016 року фінансовий результат промислових підприємств до оподаткування становив 919,7 млн грн прибутку, що на 42 % більше відповідного періоду 2015 року (71,8 % підприємств є прибутковими).

Ефективна діяльність промислового комплексу області дала змогу переважній більшості підприємств забезпечити фінансування капітальних інвестицій.

В цілому всіма підприємствами й організаціями області в першому півріччі поточного року за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 2,7 млрд грн капітальних інвестицій, що становить 109,1 % до відповідного періоду попереднього року. Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно понад 70 % загального обсягу. Частка залучених і запозичених коштів, а саме кредитів банків та інших позик, незначна і становила трохи більше 4 %.

У 2016 році, вперше за останні 4 роки, Вінниччина отримала значну фінансову підтримку держави на реалізацію інвестиційних проектів соціального спрямування в обсязі 280,3 млн грн, що на 67,4 % більше за попередній період, у тому числі:

  • державний фонд регіонального розвитку – 140,8 млн грн, фінансуються 22 проекти;
  • субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій – 139,5 млн грн, що у 8 разів більше, ніж у 2015 році, фінансуються 193 проекти.

В поточному році особлива увага приділяється використанню державної субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад Вінницької області в сумі 5675 тис. грн, які майже повністю освоєні на реалізацію 5 інвестиційних проектів соціального спрямування. Крім того, додаткові ресурси в сумі 1321 тис. грн на розвиток інфраструктури вдалось залучити Калинівській об’єднаній територіальній громаді. Загалом в поточному році очікується зростання капітальних видатків об’єднаних територіальних громад Вінницької області в 3,8 разу порівняно з 2014 р.

З метою залучення приватних інвестицій в економіку області ОДА сприяє та підтримує реалізацію 73 довгострокових інвестиційних проектів (період їх реалізації 2016-2020 рр.) на загальну суму 8,9 млрд грн, що дозволить створити додатково 6190 нових робочих місць. Зокрема: ПАТ "Вінницький олійножировий комбінат", Компанія UBC-Group, ТОВ "БарлінекІнвест", ТОВ "Вінницька птахофабрика".

За 9 місяців 2016 року в промисловості та суміжних галузях реалізовано 18 інвестиційних проектів загальною вартістю більше 250 млн грн, що дозволило створити 180 нових робочих місць.

Для широкого висвітлення інвестиційних процесів в області та залучення іноземних інвестицій керівництвом області було прийнято рішення щодо оновлення структури та дизайну веб-сайту "Інвестиційного порталу Вінниччини" (www.vininvest.gov.ua), який працює з серпня 2016 року.

На сьогодні Вінниччина має велике прагнення до співпраці з усіма зацікавленими сторонами, в тому числі й міжнародними представництвами та інвесторами. Наш регіон відкритий для діалогу з усіма, хто має намір працювати на розвиток.

Cтаття опублікована у віснику РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №1.