Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Вступне слово

Олена Кучеренко
Директор департаменту з питань регіонального розвитку Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Ключовою умовою втілення будь-якої стратегії розвитку є наявність достатньої кількості компетентних менеджерів, які здійснюють задумані зміни. Адже саме вони повинні перетворити теорію в практику: сформулювати стратегічне бачення розвитку, визначити механізми реалізації стратегічних пріоритетів, розробити плани конкретних дій та сприяти розробці та впровадженню проектів розвитку. Вони повинні мати якісну освіту, достатні знання та досвід, бути креативними та інноваційними.

Для реалізації Державної стратегії регіонального розвитку це особливо важливо – адже це стратегія розвитку багатомільйонної країни, і від успішності її виконання залежить рівень життя кожного громадянина України. Адже її метою є створення умов для динамічного, збалансованого розвитку регіонів України з метою забезпечення соціальної та економічної єдності держави, підвищення рівня конкурентоспроможності регіонів, активізації економічної діяльності, підвищення рівня життя населення, додержання гарантованих державою соціальних та інших стандартів для кожного громадянина незалежно від місця проживання.

Особливо важливо запровадити ефективні механізми та інструменти для реалізації стратегії регіонального розвитку, орієнтуючись на інноваційний розвиток, базуючись на кращих стандартах та практиках ЄС, просуваючи та впроваджуючи на всіх рівнях принципи ефективного демократичного управління, які вироблені Радою Європи.

Наразі в складних зовнішніх умовах в Україні послідовно та успішно здійснюється реформа управління регіональним розвитком, місцевого самоврядування, зокрема, відбувається децентралізація влади та територіальна консолідація, утворюються нові добровільно об'єднані територіальні громади, яким передаються додаткові повноваження та значні фінансові ресурси.

Тому виникає гостра потреба в тисячах нових менеджерів, які стануть сучасними лідерами для сучасних українських регіонів та сучасного місцевого самоврядування – компетентними, ефективними, відкритими, прозорими та відповідальними перед громадами та суспільством, з високим рівнем етики поведінки та дотриманням верховенства права.

Також необхідно залучати висококваліфікованих експертів, здатних допомогти владі розробляти та втілювати регіональні стратегії розвитку та плани їх реалізації, які володіють сучасними методиками проектного аналізу та проектного менеджменту й можуть сприяти розробці та провадженню проектів регіонального розвитку, реалізація яких дозволить створити нові постійні робочі місця та підвищити конкурентоспроможність регіонів України.

І цьому не можна навчитися один раз на все життя, пройшовши в молодості певний університетський курс – в проектному менеджменті потрібно вдосконалюватися безперервно, вивчаючи сучасні методики, підходи та світову практику, розробляючи та впроваджуючи проекти, здійснюючи їх моніторинг та оцінку за критеріями або займаючись науковими дослідженнями у цій сфері. Таке безперервне вдосконалення має включати як самоосвіту, так і можливість проходження спеціалізованих навчальних курсів та тренінгів, побудованих на потужній фактографічній основі – найкращих прикладах реалізації проектів регіонального розвитку. Доцільно щоб подібні навчальні курси та тренінги здійснювалися як в очній так і в дистанційній формі – без відриву від основного місця роботи.

Ми у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України бачимо потребу в підвищенні інституційних можливостей працівників на місцевому та регіональному рівнях і сподіваємося, що програми міжнародної технічної допомоги Україні допоможуть організувати систему тренінгів для менеджерів в сфері регіонального розвитку вже у 2017 році.

В цьому контексті ми вважаємо дуже корисною ініціативу Всеукраїнської мережі фахівців і практиків з регіонального та місцевого розвитку РЕГІОНЕТ публікувати історії успіху і приклади практичного застосування інструментів регіонального розвитку в журналі «Стратегія розвитку», який ви тримаєте в руках. Сподіваюся, що Ви знайдете на його сторінках те, що зможете застосувати на практиці у своїх громадах!

Cтаття опублікована у часописі РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №3.