Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

У рамках проекту програми "Радник" представники ОТГ Черкащини навчалися оцінювати потреби населення щодо надання соціальних послуг

26.09.2019

Ініціаторами  масштабного менторського заходу виступили представники канадської неурядової організації "Stabilization Support Services" ("SSS") за підтримки посольства Великої Британії в Україні. Організатори — радниця в Черкаській області Лариса Ходаковська, Департамент соціального захисту населення Черкаської ОДА, представники об’єднаних територіальних громад області, працівники соціальної сфери, психологи, громадські оганізації. Тренерка — Ганна Борисова, "SSS".

На тренінгу, що відбувся 20 вересня у рамках проекту "Розвиток соціальної згуртованості в Україні шляхом посилення регіонального та місцевого соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та інших осіб, які постраждали від конфлікту", було розглянуто дві теми:

  1. застосування конфліктно-чутливого підходу в управлінській діяльності та при прийнятті рішень працівниками ОТГ;
  2. вивчення методології оцінки потреб громади у наданні соціальних послуг.

Мета заходу — забезпечити всебічну методичну й менторську підтримку територіальним громадам у ракурсі надання соціальних послуг населенню та дотримання загальноприйнятих стандартів захисту прав і свобод людини.

Розпочинаючи тренінг, директорка Черкаського обласного контактного центру, радниця з питань ВПО в Черкаській області Лариса Ходаковська, зазначила:

Проект, який ми сьогодні маємо змогу впровадити в дію на Черкащині, заснований на напрацюваннях і оцінках усіх тих потреб і проблем, які люди висловлюють у своїх зверненнях. Глобально це питання соціального захисту усіх верств населення: ВПО, учасників збройного конфлікту, малозабезпечених, сиріт, осіб з інвалідністю та інших. Причому люди здебільшого знають свої права, а ось можливості їх реалізувати фактично не мають. Отже, повинна діяти оптимальна модель надання і соціальних, і юридичних, і психологічних послуг. І головний акцент тут на адвокації прав людини та створенні сприятливого комунікативного середовища.

Дуже приємно, що команда програми "Радник" розробила й реалізовує подібні тренінги саме для фахівців у сфері надання соціальних послуг. Адже в умовах децентралізації це вкрай важливо і необхідно. Як бачимо на практиці, для більшості новостворених територіальних громад бракує саме раціональної методології, на яку можна було б орієнтуватися у своїй повсякденній і такій відповідальній роботі. Ми всі розуміємо, що часи нині непрості, люди дещо розгублені й дезорієнтовані. Їм потрібна підтримка і допомога, причому оперативна та компетентна. Для цього маємо зростити висококваліфікованих фахівців в усіх сферах життєдіяльності, й у соціальній передусім. Це дозволить згуртовано працювати задля свого ж блага, викорінюючи застарілі управлінські підходи та деякі ментальні вади. 

Директор Департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА Руслан Чикало, виступаючи перед присутніми, наголосив:

На сьогодні жителі області мають змогу отримувати різні види соціальних послуг за місцем проживання у 29-ти територіальних центрах соціального обслуговування та семи Центрах надання соціальних послуг. Робота цих закладів постійно вдосконалюється відповідно до вимог сьогодення. Зазначу також, що на Черкащині налічується 11 тисяч внутрішньо переміщених осіб із Криму та окупованих територій. Соціальні виплати їм здійснюються відповідно до встановленого законодавством порядку. Війна триває, тож і учасників бойових не зменшується. Їх зараз нараховується 12 тисяч осіб. У межах обласних програм, таких як "Турбота", програма "Забезпечення учасників АТО/ООС та членів їх сімей житлом у 2015-2020 роках", програма пільгового кредитування, — всебічно підтримуємо учасників ООС та членів їхніх родин. Упродовж останніх п’яти років в області спостерігається і збільшення кількості осіб з інвалідністю — понад 105 тисяч осіб. Це теж вражаючі цифри. Тому працюємо динамічно, злагоджено і завжди готові до співпраці на всіх рівнях.

Насамкінець учасники тренінгу отримали іменні сертифікати та необхідні методичні матеріали для оптимізації соціальної роботи. 

Загалом, як підсумувала Ганна Борисова, тренінг у Черкасах відбувався доволі продуктивно. Найдинамічнішою видалася сесія "запитання — відповідь", дещо пасивніше представники ОТГ представляли моделі ресурсів для реалізації нагальних потреб громад. Однак після жвавого обговорення вже здійснених заходів та наявних можливостей того чи іншого населеного пункту ситуація змінилася на краще: низка іноваційних і традиційних ідей, пропозицій, досвід інших областей, європейських країн, мотивація, заохочення.

За інформацією Черкаського обласного контактного центру