Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Загальноукраїнська згуртованість – ключова мета державної регіональної політики

Василь Федюк
Експерт з питань регіонального розвитку Програми U-LEAD з Європою

Юрій Третяк
Керівник групи експертів з питань регіонального розвитку Програми U-LEAD з Європою

Впродовж останніх років питання єдності українського простору набуло надзвичайної ваги. Зовнішні загрози та внутрішні виклики спонукають державу до переосмислення своєї політики щодо регіонів. Немає жодних сумнівів, що сьогодні вона має бути спрямованою на інтеграцію регіонів та формування на всьому українському державному просторі умов для міжрегіональної єдності та загальноукраїнської згуртованості. Не випадково однією із стратегічних цілей Державної стратегії регіонального розвитку до 2020 року є створення умов для динамічного, збалансованого розвитку регіонів України з метою забезпечення соціальної та економічної єдності держави.

Питання поглиблення співпраці між регіонами та формування загальноукраїнської згуртованості, розвитку співробітництва між регіонами України у гуманітарній, культурній, освітній, інформаційній та економічній сферах, налагодження міжрегіональних коопераційних зв’язків, створення міжрегіональних проектів розвитку, що об’єднують Україну були в центрі уваги круглого столу «Як підвищити участь професійних асоціацій та недержавних організацій у реалізації завдань державної регіональної політики України спрямованих на розвиток співробітництва між регіонами», який відбувся 12 квітня в «Домі децентралізації». Участь в заході взяли представники Адміністрації Президента України, центральних органів виконавчої влади, Української асоціації районних та обласних рад, експерти з питань регіонального розвитку Програми U-LEAD з Європою, представники Спілки земляцьких організацій, інших громадських організацій, науковці.

Відкриваючи захід, керівник групи експертів з питань регіонального розвитку Програми U-LEAD Юрій Третяк представив стратегічні цілі, найважливіші завдання, напрямки та інструменти реалізації державної регіональної політики в Україні, а також нові можливості, які стали доступними завдяки підтримці ЄС, зокрема й реалізації Програми «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода наголосив на важливості залучення неурядових організацій до впровадження реформ у сфері децентралізації та реалізації нової державної регіональної політики. Особливо це важливо для розробки та впровадження якісних та успішних розвиткових проектів, які створюватимуть умови для регіонального розвитку, зокрема й у такому важливому напрямку, як формування загальноукраїнської згуртованості. Саме така нова можливість з’явилась завдяки секторальній бюджетній підтримці ЄС, кошти якої можуть бути використані для реалізації низки програм регіонального розвитку, серед яких є Програма «Загальноукраїнська солідарність».

Про необхідність забезпечення системної взаємодії державних органів з інститутами громадянського суспільства йшлося у виступі Заступника Глави Адміністрації Президента Ростислава Павленка, який розповів присутнім про цілі та завдання Ради з питань національної єдності як консультативно-дорадчого органу при Президентові України. Ще один консультативно-дорадчий орган при Президентові України – Координаційна рада сприяння розвитку громадянського суспільства теж має на меті розвиток міжрегіонального співробітництва, зміцнення існуючих і налагодження нових взаємозв'язків між регіонами. Отож, обидві інституції, могли б долучатись до розробки та реалізації проектів секторальної бюджетної підтримки, спрямованих на консолідацію українського суспільства, зміцнення національної єдності та розвиток національної свідомості. Це, у свою чергу, дозволило б наповнити їхню роботу ще більш змістовною діяльністю.

Директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук зробив експертний аналіз стану українського економічного, інформаційного, культурного та інших просторів, наголосивши, що формування загальноукраїнської солідарності між регіонами є ключовим фактором досягнення соціально-економічної єдності та розвитку держави. Він зупинився на цілях, завданнях та напрямах Програми «Загальноукраїнська солідарність», відповідно до яких мають подаватися проекти, зокрема:

  • створення можливостей для співробітництва регіонів у сфері освіти, культури, історичних та культурологічних досліджень;
  • формування привабливого образу регіонів в Україні, інтеграція регіональних ідентичностей у загальноукраїнську ідентичність;
  • інтеграція вимушених переселенців та захист інтересів осіб, що вимушено опинились на тимчасово окупованих територіях;
  • сприяння економічній інтеграції регіонів та у регіонах.

Про особливості та вимоги до підготовки проектів, яким може надаватися фінансова підтримка, розповів експерт з питань регіонального розвитку Програми U-LEAD Василь Федюк.

Після цього учасники круглого столу обговорили актуальні питання єдності українського простору та можливості розробки і реалізації проектів за рахунок секторальної бюджетної підтримки, які повинні стати реальним кроком у покращенні умов для розвитку співробітництва між регіонами України в економічній, гуманітарній, культурній, освітній, інформаційній та інших сферах.

Круглий стіл «Як підвищити участь професійних асоціацій та недержавних організацій у реалізації завдань державної регіональної політики України спрямованих на розвиток співробітництва між регіонами» завершив цикл із п’яти таких заходів, спрямованих на підвищення активності професійних асоціацій та недержавних організацій в процесах реалізації завдань державної регіональної політики України. Під час цих дискусій були розглянуті п’ять напрямків (програм) регіонального розвитку, спрямованих на реалізацію стратегічних та операційних цілей і завдань державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року. Постановою Кабінету Міністрів України № 827 від 16 листопада 2016 р. передбачається надати на конкурсній основі фінансову підтримку проектам за рахунок коштів секторальної бюджетної підтримки ЄС, зокрема за такими напрямками:

  • «Інноваційна економіка та інвестиції»;
  • «Сільський розвиток»;
  • «Розвиток людського потенціалу»;
  • «Розвиток туризму»;
  • «Загальноукраїнська солідарність».

Учасники всіх круглих столів, як представники органів виконавчої влади так і неурядового сектору, проявили неабиякий інтерес до можливостей, які з’явилися завдяки новій державній регіональній політиці та секторальній бюджетній підтримці ЄС, зокрема. Вони заявили про свою готовність до партнерської співпраці у розробці й реалізації проектів регіонального розвитку. Безперечно, недержавні організації та професійні асоціації, будучи залученими до реалізації державної регіональної політики, можуть збагатити її успішними прикладами та кращими практиками своєї проектної діяльності. Адже вони мають чималий досвід і потенціал, який може бути успішно використаний у сфері регіонального розвитку.

Cтаття опублікована у часописі РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №3.