Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Житомирщина реалізовує 38 проектів за кошти ДФРР

Голова Житомирської ОДА Ігор Гундич наголошує, що підтримка ДФРР і державна субвенція на розвиток інфраструктури є сьогодні головним, що може допомогти новоутвореним громадам стати самостійними та спроможними.

Житомирщина однією із перших динамічно включилася у процес децентралізації та втілення реформ. І має гарний результат – входить до 5 областей у впровадженні децентралізації та є в лідерах за кількістю реалізованих проектів ДФРР.

"Вже за перший рік децентралізації ОТГ Житомирської області показали гарний результат: відбудовані соціальні об’єкти – школи, садочки, ФАПи, дороги – які раніше були без уваги десятками років. По суті така фінансова підтримка – це кнопка "старт" до успішного майбутнього громад", – зазначає Ігор Гундич.

На 38 об’єктів, що реалізовуються у 2016 році на Житомирщині, з Державного фонду регіонального розвитку спрямовано 109,6 млн грн. Найбільше проектів – термосанація та ремонт закладів освіти, охорони здоров’я, переведення котелень на альтернативне паливо, що дозволить школам та лікарням вже у перший рік заощаджувати на енергоносіях до 30 %. Також за рахунок ДФРР втілюються 11 проектів вуличного освітлення у місті Житомирі, здійснено будівництво 3 спортивних об’єктів в області, проводиться реконструкція гідроспоруд. Місцеві бюджети співфінансують такі проекти у розмірі 14,3 млн грн.

Гарними прикладами успішної реалізації проектів ДФРР є школа та спортивний майданчик у Тетерівській об’єднаній територіальній громаді. Ці два об’єкти з початку нового навчального року радують і дітей, які навчаються у теплій школі з сучасними умовами, і їх батьків, які спокійні за здоров’я своїх дітей. Адже школярі, крім комфортних умов навчання після термосанації закладу, мають змогу забити кілька голів під час перерви чи уроку фізкультури на новенькому штучному покритті спортивного майданчику, що знаходиться біля школи.

Капітальний ремонт Тетерівської школи I-III ступенів включив у себе утеплення фасадів і покрівлі будівлі, ремонт даху, заміну вікон і зовнішніх дверей. У результаті щорічна економія енергоносіїв становитиме до 40 %. Для виконання всіх необхідних робіт було виділено 4,9 млн грн із ДФРР.

Штучне покриття на спортивному майданчику площею 924 м2 – це якісна синтетична трава, яку виробляє Італія. Також встановлено футбольні ворота. Вартість реалізації об’єкта склала близько 600,3 тис. грн на умовах співфінансування із бюджету громади.

Ще одним освітнім закладом, який не відремонтовано, а побудовано за кошти ДФРР, є блок "Б" Черняхівської ЗОШ I-III ступенів.

У новому приміщенні Черняхівської школи функціонують шкільна їдальня на 140 місць, 2 комп’ютерні класи (всього 49 комп’ютерів), кабінет фізики, 7 навчальних кабінетів, у тому числі української мови, світової літератури, математики, історії, основ безпеки життєдіяльності.

"Блок "Б" Черняхівської школи стояв недобудований протягом 20 років. Впродовж 2 років тривала реконструкція цього навчального закладу. Кошти на будівництво у сумі 14,1 млн грн виділено з Державного фонду регіонального розвитку протягом 2015-2016 років. І, незважаючи на нелегкі часи, відновлення таких соціальних об’єктів дає змогу переконатися, що всі ми рухаємось у правильному напрямку", – говорить голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

Більшість проектів ДФРР Житомирської області вже на стадії завершення. І до кінця 2016 року всі заплановані роботи з реконструкції будуть виконані. На наступний рік перейдуть лише ті 5 об’єктів, на яких проводити роботи заплановано у декілька етапів.

У 2015 році Житомирська область посіла 2 місце за кількістю реалізованих проектів за кошти ДФРР. Цьогоріч темпи посилено.

Голова ОДА Ігор Гундич наголосив, що завдання Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка щодо розбудови інфраструктури громад, стратегічного планування розвитку ОТГ у рамках реформи децентралізації Житомирщина вже виконує – формує список проектів, які можуть увійти до ДФРР у 2017 році.

Cтаття опублікована у віснику РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №1.