Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

9 незвичайних способів використання енергії сонця у себе вдома

23.10.2018

Хоча електроенергія є дуже дорогим ресурсом, але відмовитися від його використання ми все ще не можемо. У той же час надійне і доступне альтернативне джерело енергії знаходиться просто у нас над головою — це сонце! Його енергія безкоштовна і невичерпна, треба тільки навчитися нею розумно розпоряджатися.

Ми живемо в епоху, коли майже всі технологічні пристрої потребують постійної підзарядки. Із цієї причини рахунки за електроенергію будуть продовжувати підвищуватися доти, поки ми продовжуємо залежати від технічних пристроїв.

Енергія сонця може допомогти нам розірвати це замкнене коло споживання. Її можна використовувати для задоволення щоденних потреб, і для цього існує дуже багато простих способів.

1. Встановіть сонячні панелі

Ще декілька років тому здавалося неймовірним мати сонячні панелі на даху. Сьогодні, враховуючи технологічні досягнення та високі ціни на електроенергію, фотоелектричні панелі — надзвичайно корисна річ. Вони допоможуть значно заощадити на електроенергії. Якщо ви живете у регіоні, де багато сонячних днів протягом року, установка сонячних батарей буде розумною інвестицією, яка, безсумнівно, зменшить рахунки за електроенергію.

Крім того, вартість установки сонячних панелей останнім часом різко впала. І, як показують дослідження, у майбутньому ціни будуть продовжувати падати, оскільки домашні сонячні електростанції сприяють екологічній стійкості.

2. Використовуйте для нагріву води сонячні нагрівачі

Більшість людей витрачає величезну кількість енергії на нагрів води. Прагнучи скоротити витрати на електроенергію або газ і заощадити енергію, можна перейти на сонячну енергію, яка буде нагрівати воду. Для цього встановіть сонячний водонагрівач. Він працює за рахунок циркуляції води через чорний ізольований колектор, максимально поглинаючи та утримуючи енергію сонця.

Як тільки вода нагрівається, її направляють у резервуар або подають безпосередньо у систему водопостачання. Знову ж таки, початкові інвестиції можуть бути трохи дорогими, але вони обов'язково незабаром окупляться.

3. Використовуйте лампочки на сонячних батареях

Використання таких лампочок може значно зменшити потребу у штучному освітленні, яке споживає багато електроенергії. Крім того, такі лампочки довговічні та забезпечують таку ж або навіть більш високу ефективність освітлення в порівнянні зі звичайними.

Якщо ви шукаєте простий спосіб заощадити на енергії, подумайте про заміну деяких лампочок, особливо для зовнішнього освітлення, на цей економніший варіант. Окупність майже миттєва та не вимагає високих початкових витрат.

4. Використовуйте зарядні пристрої на сонячних панелях

Подібні зарядні пристрої безпосередньо використовують енергію сонця для живлення електронних пристроїв. Перевага полягає в тому, що вони портативні. Це означає, що навіть якщо ви подорожуєте, то не потрібно турбуватися про те, де знайти місця із розетками для підзарядки електроніки.

Якщо ви дійсно серйозно ставитеся до економії енергії, встановіть зарядний пристрій, який накопичує та перетворює сонячну енергію. Досить залишити його на день на сонці, щоб потім використовувати вночі для підзарядки.

5. Використовуйте мотузку для білизни замість електричної сушарки

Протягнувши мотузку для білизни на задньому дворі або біля вікон у кімнаті, ви заощадите на енергії, яка інакше йшла б на роботу електричної сушарки. До того ж, використання сушарки влітку спричинить додатковий нагрів повітря та викличе потребу у включеному кондиціонері або вентиляторі, що створить додаткові витрати електроенергії.

6. Використовуйте сонячну енергію для сушки їжі

Існують різні способи заготовлення їжі, завдяки яким вона буде придатною для вживання довгий час. Однією з давніх методик є сушка (або зневоднення), яка використовувалася ще 12 тис. років до нашої ери.

Крім спеціальних приладів, які споживають чимало енергії, спробуйте використовувати сонячний дегідратор для приготування сухофруктів, а також овочів і м'яса.

7. Придбайте сонячні панелі для підігріву води в басейні

Басейни — це чудові місця для відпочинку, але у холодну пору року в них доводиться додатково нагрівати воду. Замість використання електрики для підігріву води в басейні використовуйте енергію від сонячних панелей.

8. Використовуйте сонячну піч для приготування їжі

Чому б не зекономити на енергії, інвестувавши у сонячну піч? Дехто ставить під сумнів якість роботи сонячної печі, вважаючи, що вона недостатньо нагріває. Насправді сонячні печі можуть нагріватися до температур 120—178 ○С, за яких можна готувати такі продукти, як каші, овочі й навіть м'ясо.

9. Пасивне сонячне опалення

Пасивне сонячне опалення — один із найпростіших способів використання сонячної енергії, що не вимагає ніякої спеціальної технології. Усе, що потрібно, — щоб вікна були звернені до сонця. Світло буде нагрівати будинок, а добра ізоляція — зберігати тепло протягом зими. У нічний час взимку потрібно закривати штори, щоб запобігти витоку тепла.

Під час будівництва або купівлі нового житла обирайте будівлі, у яких вікна виходять на південь.

За матеріалами www.epochtimes.com.ua