Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Березівська ОТГ Сумщини бере участь у пілотному проекті з надання соціальних послуг

12.01.2018
Березівська об’єднана громада включена до загальноукраїнського списку громад для впровадження моделі адміністрування надання послуг із соціальної підтримки населення.

Про це повідомила заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Мусіяка під час робочої поїздки до ОТГ.

Йдеться, зокрема, про реалізацію пілотного проекту з вивчення перспективної практики соціальної роботи в територіальних громадах і розробки на їх базі технологічних рішень для впровадження інтегрованої моделі.

"У Березівській ОТГ вже зроблено важливі кроки щодо вивчення потреб у соціальних послугах кожної сім’ї, розроблено дорожню карту вирішення виявлених проблем. Задля забезпечення якісного соціального захисту утворено відділ соціального захисту населення, створені фронт-офіси в 4-х старостатах, де прийом здійснюють посадові особи вказаного відділу на віддалених робочих місцях. З липня 2017 року в ОТГ функціонує Служба у справах дітей", – поінформувала голова об’єднаної територіальної громади Надія Артеменко.

За її словами, мешканці громади тепер мають можливість отримати соціальну підтримку, звернувшись до Центру первинної медико-санітарної допомоги, Територіального центру соціального обслуговування Березівської сільської ради, Служби у справах дітей, відділу освіти, молоді та спорту, Березівської публічної територіальної бібліотеки, що функціонують на території ОТГ. Серед переліку соціальних послуг: соціально-побутові, соціально-педагогічні, соціально-медичні, юридичні, послуги з працевлаштування, інформаційні послуги (соціальна профілактика), консультування, посередництво (медіація), кризове та екстрене втручання, соціальний супровід (патронаж), послуга з влаштування до сімейних форм виховання, сімейний патронат.

На сьогодні налагоджена тісна співпраця між Березівською сільською радою та управлінням соціального захисту населення Глухівської райдержадміністрації, сторонами підписано Угоду про взаємодію у сфері соціального захисту населення. Між тим, забезпечено взаємодію з Глухівським міськрайцентром зайнятості та Глухівським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області.

Для надання адміністративних послуг соціального характеру у форматі "Прозорий офіс" у Березівській ОТГ затверджено Концепцію створення ЦНАПу.

Окрім того, на території зазначеної громади розроблена та діє Програма соціального захисту населення Березівської сільської ОТГ на 2017-2018 роки. Документом додатково передбачені заходи щодо підтримки сімей, які  опинилися у складних життєвих обставинах, матеріальної підтримки сімей з тяжкохворими дітьми, осіб з нирковою недостатністю, забезпечення прав на освіту дітей з інвалідністю та вирішення питань зайнятості громадян з обмеженими фізичними можливостями тощо.

На території громади успішно функціонують 2 дитячі будинки сімейного типу та 2 прийомні сім’ї.

Цікавою є практика створення вуличних комітетів, які беруть участь у виявленні потреб школярів, осіб похилого віку, інших категорій мешканців громади разом з представниками структурних підрозділів виконкому ОТГ шляхом анкетування.

"На шляху до повної розробки та впровадження інтегрованої моделі надання соціальних послуг в Березівській ОТГ ще багато важливих кроків та завдань, що необхідно виконати. Ми, в свою чергу, будемо максимально сприяти такому впровадженню та надавати необхідну методичну підтримку. Проте, вже на нинішньому етапі кожен мешканець громади відчуває суттєві зміни на краще", – підкреслила Людмила Мусіяка.

За матеріалами sm.gov.ua