Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Будинки із соломи – сучасні технології будівництва

12.06.2017
Артем Рижков і Максим Андріянов – п’ять років тому вони заснували компанію "Life House Building", з будівництва енергоефективних солом’яних будинків.

У багатьох із нас будинок із соломи асоціюється з маленькими сільським хатками, які ще можна знайти в далекій українській глибинці ... Але сьогодні сучасні технології будівництва з солом'яних блоків дозволяють створювати комфортні заміські будинки, що відповідають всім вимогам європейського стандарту якості і безпеки!

В Америці, Канаді, Європі еко будинки, де в ролі будматеріалу використовується солома (straw house), вже давно завоювали свою популярність. І не дивно, адже таке житло має низку переваг. По-перше, потрібно відзначити його високу теплоізоляцію. Солом'яні блоки надійно зберігають тепло за рахунок низької теплопровідності, яка в сім разів менше в порівнянні з цегляним матеріалом, і в чотири рази менше, ніж у дерева. Це дає можливість підтримувати тепло взимку і прохолоду влітку, роблячи такий будинок комфортним і зручним. І тут ще одна очевидна перевага - висока економія на енергоресурси, які використовуються для підтримки теплового режиму приміщення. У нинішній час - це досить істотний плюс.

Сама згадка про природний матеріал говорить про те, що солом'яний будинок відноситься до екологічного виду житла. Такий ек обудинок є альтернативою бетонній споруді. Але найголовніше - еко будинок є пожежобезпечним і довговічним! Можна відразу згадати, що суха солома добре горить, і швидко псується від поганих погодних умов. Все це враховано в новій технології. Стіни блоків покриваються спеціальною штукатуркою, вогнестійкість якої, по тестах США, має показник F119, що перевищує показники з металу. Крім того, відсутність повітря в солом'яній панелі знижує можливості загоряння і підвищує пожежостійкість такого будинку. Таким чином, всі проекти Екобудинку відповідають вимогам пожежної безпеки.

Ще одна проблема, про яку варто згадати - це гризуни. Не секрет, що миші люблять влаштовувати свої житла в соломі. Але це зовсім неможливо щодо будівельного солом'яного блоку. Висока щільність рослинного наповнювача і штукатурні покриття надійно захищають будинок не тільки від вогню, але й від непрошених гостей.

З упевненістю можна сказати, що будинки компанії "Life House Building", побудовані за технологією з використанням солом'яних блоків, міцні і надійні! Солома - більш довговічний матеріал, ніж дерево. З однією умовою - не допускати зволоження солом'яних блоків, що може привести до виникнення цвілі і гниття. Але якщо витримані всі вимоги технології будівництва, ніякі небезпеки не страшні, бо рівноважна вологість соломи в блоці складає не більше восьми відсотків. А з урахуванням того, що цей природний матеріал має здатність швидкого випаровування зайвої вологи, солом'яні технології застосовуються навіть для будівництва бань, а також будинків в умовах вологого клімату.

Солом'яні панелі - це легкий матеріал, завдяки чому будівництво Екобудинку займає небагато часу, і проводиться без використання спеціальної підйомної техніки. Процес полегшується тим, що в якості будівельного матеріалу використовуються підготовлені блоки, наповнювачем в яких, найчастіше, виступає пресована солома з жита. Легкодоступність такого матеріалу значно здешевлює процес будівництва - вартість солом'яного блоку в десятки разів дешевше, ніж його цегельного аналога. Так, блок з рослинної сировини об'ємом 0,13 м3 і вагою 20 кг на оптовому ринку коштує близько 20 гривень!

Проект екобудинку з соломи може бути виконаний з використанням каркасних та бескаркасних технології. У першому випадку, попередньо зводиться каркас з дерева (рідше - з металу). Ця технологія трохи дорожче, але будинок виходить більш надійним. Останній варіант передбачає зведення житла відразу з спресованих солом'яних блоків. Від вибору технологи залежать і терміни зведення будівлі. В середньому, будівництво "під ключ" займає від чотирьох до восьми місяців.

При цьому хочеться відзначити, що екологічно чистий будинок із соломи повертає нас до старих традицій, але при цьому, таке житло дозволяє відчути повноцінний комфорт завдяки сучасним технологіям і дизайнерським рішенням!

За матеріалами lifehousebuilding.com