Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Черкаська ОТГ заощаджує заради розвитку

13.12.2017
Черкаська ОТГ у Слов’янському районі – одна з найперших об’єднаних громад, що утворилася в Донецькій області в 2015 році. З центром у селищі Черкаське об’єдналися 11 населених пунктів, загальна чисельність населення яких лише 9,5 тис. мешканців. Відносно маленька громада намагається усіма силами покращувати життя, відроджувати та розвивати села, використовуючи заради загальної мети всі можливі засоби, кошти та ресурси.

Перший поштовх до розвитку

У 2016 році Черкаська ОТГ отримала з державного бюджету 7,8 млн грн на підвищення спроможності та розвиток інфраструктури об’єднаної громади. Для нового комунального підприємства "Громада" закупили техніку: трактор, екскаватор, великий сміттєвоз із можливістю пресувати сміття, причепи та навісне обладнання, в тому числі для аварійного ремонту доріг. За державні кошти запланували також реконструкцію адміністративної будівлі селищної ради під розміщення в ній ЦНАПу, але через перепони з документами й тендером через "Прозорро" розпочати не встигли. Довелося наприкінці року повернути назад до державного бюджету невикористані 3 млн грн.

Справжньою радістю для мешканців Черкаського став капітальний ремонт частини дороги на вулиці Шидловській, на який витратили 800 тис. грн державної субвенції. "Такий ремонт робили вперше за роки незалежності України!" - зазначають селяни. Загалом у громади були готові 9 проектів на капітальний ремонт доріг, але залишку інфраструктурної субвенції вистачало якраз на вулицю Шидловську.

За кошти субвенції з державного бюджету, переміщеної з тимчасово окупованої території до обласного бюджету, в Черкаській громаді відремонтували 8 км комунальних доріг, три ділянки водогонів довжиною 2,5 км та відбувається реконструкція опорної школи в Олександрівці.  Якщо в 2016 році власні надходження Черкаської ОТГ становили 9,5 млн грн, то на розвиток удалося залучити 17 млн грн з інших рівнів бюджету, коментує Олексій Кривоконь, секретар селищної ради.

Черкаське КП "Громада" користується попитом у сусідів

У поточному році субвенція з держбюджету на розвиток інфраструктури громади склала 4,6 млн грн. За ці кошти капітально відремонтували дві ділянки дороги довжиною більше 2 км, а також розпочали роботи з реконструкції адмінбудівлі селищної ради під розміщення в ній ЦНАПу. Довгі роки селищній раді доводилося працювали в жахливих умовах, ремонт приміщень та добудова для центру адмінпослуг значно покращить умови праці та прийому мешканців з різних питань. Ремонт відбувається прискореними темпами, щоб до кінця року все завершити та не повертати кошти назад до державного бюджету.

Зекономлені завдяки електронній системі торгів "Прозорро" 350 тис. грн інфраструктурної субвенції вирішили витратити на закупівлю додаткового навісного обладнання для комунального підприємства. Доповнити арсенал комунальників вирішили буровою установкою, щоб мати можливість встановлювати електричні стовпи, а також обладнанням для корчування пнів. До речі, послугами КП "Громада" з Черкаської ОТГ вже користуються сусідні села, які не об’єднані з громадою, але уклали відповідні угоди про міжбюджетне співробітництво. За словами посадовців, усі види робіт комунального підприємства користуються попитом у сусідів. Замовляють спеціалізовану техніку з Черкаського в Билбасівці, Дмитрівці, Хрестищі.

"Якби у громади був ще один сміттєвоз, могли б вивозити сміття з цих сіл. Однією автівкою це робити неможливо – вистачає свого сміття. Через те, що така послуга довгі роки не надавалася мешканцям громади, накопичилися стихійні сміттєзвалища. Отже, окрім поточного вивозу сміття, КП "Громада" прибирає звалища – уже вивезли сміття з 12 таких пунктів", - розповідає секретар селищної ради.

Потужним джерелом фінансування проектів, спрямованих на розвиток інфраструктури громад, може бути Державний фонд регіонального розвитку, але Черкаська громада поки що не брала участі в конкурсі таких проектів. У нас не було фахівців, які в змозі підготувати якісний проект, що потенційно міг би перемогти, - говорить секретар Черкаської селищної ради Олексій Кривоконь. - Лише в поточному році посадовці пройшли тренінги, організовані зусиллями донорів. Набуті знання та навички дозволять тепер готувати проекти та подавати їх на розгляд комісії для фінансування через ДФРР.

Нові котли для економного опалення шкіл

У Черкаській громаді не лише залучають додаткові кошти на розвиток, але й намагаються заощаджувати бюджетні кошти, щоб мати можливість вкладати власні ресурси в інфраструктуру. Одним з таких напрямків став перехід від газу чи вугілля для опалення шкіл на пелети, зроблені з лушпайок соняшника. В 2016 році селищна рада зробила пріоритетним робочий проект з модернізації системи опалення Черкаської школи №2. На розробку ПКД витратили 100 тис. грн, модульна котельня обійшлася в 870 тис. грн. Запуск нового обладнання відбувся навесні поточного року, а з нового опалювального періоду новий котел на пелетах запрацював на повну. Економія відразу дала про себе знати: якщо в листопаді 2016 року на опалення газом будівлі школи витрачали 65 тис. грн, то в листопаді поточного року сума склала трохи менше 20 тис. грн.

Влітку пелети коштують найдешевше – 800 грн за тонну, якщо брати велику партію. У комунальній власності громади поки нема складських приміщень, щоб зберігати запаси. Логістична складова незначна, бо виробництво пелет розташоване на території Черкаської громади, в селі Привілля. За один раз причепом можна привезти 4 тонни пелет – для опалення Черкаської школи такого обсягу вистачить на півмісяця роботи котла.

Розрахунки показали, що на альтернативне опалення треба переводити інші котельні. В Олександрівці новий котел установлюють в рамках реконструкції учбового закладу під опорну школу. Кошти на ремонт виділені з обласного бюджету. Для Привільскої школи, яка опалюється газом, уже готовий проект реконструкції. Якщо громада не зможе залучити кошти ззовні, намагатимуться перевести з газу на пелети власним бюджетом. Для Черкаської школи №1 нове опалення буде можливим за фінансової підтримки ПРООН. Уже розпочата установка фундаменту для двох котлів під відкритим небом.

Модернізація опалення обійдеться в 1,5 млн грн  з бюджету Черкаської громади та 4 млн грн від донорів. Сучасні котли будуть опалювати не тільки школу, а й будинок культури, де окрім роботи традиційних гуртків готується до відкриття молодіжний центр, та амбулаторію, розташовану поруч.

Виробництво заради економії

Маслоцех на території Черкаської громади працює з кінця 90-х років, а виробництво пелет опанували 8 років тому. Треба було кудись дівати відходи виробництва, обсяги якого поступово зростали. Спочатку ці пелети відправляли повністю до Польщі, де вже на той час вони користувалися попитом. Коли в Україні почали переходити на дешевші у порівнянні з газом твердопаливні котли, пелети почали купувати клієнти внутрішнього ринку. Пелети з Привілля вже не їдуть до Польщі, черга з українських покупців розписана наперед. Невелике підприємство працює лише на власній сировині, продуктивність складає 1 тонну за годину. Серед клієнтів – ресторанні заклади, промислові виробництва, школи з Краматорська, Костянтинівки, Дружківки Донецької області, Харкова. Купує пелети з Привілля також Чернівецьке теплопостачальне підприємство.

"Одна тисяча кубометрів газу коштує 8,6 тис. грн. За використанням такий обсяг еквівалентний 2 тоннам пелет вартістю 2,2 тис. грн",  - пояснює  Сергій Дерев’янко, який від самого початку працює на виробництві.

Добровольці в команді

Черкаська ОТГ намагається заощаджувати бюджетні кошти різними способами. Наприклад, тут уперше в Донецькій області утворили команду вогнеборців-добровольців у рамках пілотного проекту ДСНС. У грудні 2016 року в громаді відкрили Центр безпеки. На його будівництво та забезпечення технікою кошти дали з обласного бюджету, а от подальше утримання, зокрема заробітна платня для 17 робітників та комунальні послуги, лягли на місцевий бюджет. У поточному році на ці потреби довелося витратити 1,5 млн грн, а для Черкаської громади це чимала сума. Перехід до добровольчої дружини дозволить зменшити витрати на утримання всього штату Центру безпеки, що дозволить зекономити бюджетні кошти. Наразі в команді вогнеборців-добровольців уже 22 людини, які готуються вчасно реагувати на надзвичайні ситуації.

Малими кроками вперед

За попередніми розрахунками, в 2017 році в Черкаській ОТГ прогнозується перевиконання планових показників бюджету громади. За словами Сергія Івахніна, радника з місцевих фінансів Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою", власні надходження громади поступово зростають. Якщо в 2016 році прибутки склали 13,2 млн грн, то в 2017 році очікується 16,5 млн грн.

Місцева влада Черкаської ОТГ упевнена в зростанні спроможності громади. Фінансисти підрахували: надходження ПДФО за поточний рік уже склали 135%, плата за землю – 110%, інші платежі – 174%  у порівнянні з минулим роком.  Наразі бюджетутворюючими підприємствами Черкаської громади є Слов’янський крейдовапняний завод у Черкаському, маслоцех у Привіллі, філія агрофірми "КЗТС Машинінг", а також фермерські господарства. Легалізація найманої праці, в тому числі завдяки появі інспектора з праці в складі селищного виконкому, а також земельні податки, становлять основу бюджету об’єднаної громади.

За матеріалами Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування