Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Чіткий порядок держнагляду за актами місцевого самоврядування унеможливить рішення, які шкодять суспільним інтересам, – коментар Степана Барни

22.08.2017

Триває активне обговорення питання запровадження державного нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування щодо їх відповідності Конституції та законам України. Запровадження такого механізму передбачене Концепцією реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

"Для оптимального розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади на різних рівнях адміністративно-територіального устрою необхідно забезпечити: (…) ефективний державний контроль за дотриманням органами місцевого самоврядування вимог Конституції та законів України; запровадження механізму здійснення місцевими держадміністраціями державного контролю за відповідністю Конституції та законам України рішень органів місцевого самоврядування та якістю надання населенню публічних послуг", – йдеться в Концепції.

Частина 2 статті 144 Конституції України говорить про те, що "Рішення органів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України зупиняються у встановленому законом порядку з одночасним зверненням до суду".

Мінрегіон підготував проект закону, який покликаний внормувати питання здійснення державного нагляду (контролю) за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України. На сьогодні триває процес узгодження проектних норм з асоціаціями органів місцевого самоврядування та публічне обговорення.

Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна у коментарі "Децентралізації влади" пояснив, що нагляд за рішеннями органів місцевого самоврядування щодо їх відповідності Конституції та законам України визначений чинним законодавством. Однак немає чіткого порядку дії та термінів здійснення такого нагляду. На його думку, упорядкування на законодавчому рівні цього питання, унеможливило б рішення, які шкодять суспільним інтересам.

"Ми маємо приклади, коли органи місцевого самоврядування не забезпечуючи фінансування захищених статей, тобто заробітних плат працівникам бюджетної сфери – сфери культури, освіти, приймають рішення, наприклад, про призначення собі заробітних плат в трикратному, чотирикратному розмірі або, наприклад, в межах 30-40 тисяч гривень. Зрозуміло, що це є несправедливо. Але органи місцевого самоврядування сьогодні мають на це повноваження. Так само, як інший орган місцевого самоврядування може прийняти рішення, наприклад, обмежити право дітей з навколишніх сіл користуватися садочками, які знаходяться на території органу місцевого самоврядування. Це також протизаконна дія. Всі ці речі повинні регламентуватися законом і даним рішенням має даватися правова оцінка. Для цього потрібно прийняти відповідний закон, який буде регламентувати оцінку і наслідки прийнятих рішень органами місцевого самоврядування. Законом України "Про місцеві державні адміністрації" стаття 35 вже делеговані повноваження нагляду за дотриманням законності органами місцевого самоврядування. Проте неврегульована ані процедура, ані терміни, що і створює певні передумови для зловживань. Прийнявши відповідний закон, ми можемо чітко врегулювати повноваження і розмежувати повноваження органів державної влади і місцевого самоврядування (…) Ми повинні рухатися в ногу з часом, перебираючи той досвід, який сьогодні є в якості префектів у Франції, воєвод – у Польщі. Сьогодні ці функції мають виконувати обласні державні адміністрації (…)", – прокоментував Степан Барна.

Більше про державний нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування є ТУТ.